Wednesday, June 17, 2015

Dead Dog Couloir.

Torreys Peak via ''Dead Dog'' kuloar.
Visina: 4349 m / 14267 ft
Front Range, Kolorado
Datum: June 14, 2015 god.
Summitpost stranica.
Album sa slikama.


Torreys Peak i ''Dead Dog'' kuloar na izlasku sunca.

Prosle godine u skoro u isto vrijeme pocetak ljetnje sezone u planinama poceli smo na istom vrhu,samo jednim drugim pravcem vidi Kelso Ridge . Torreys Peak jedan od Kolorado ''fortinera'' je idealan vrh za tako nesto, ne samo sto se nalazi nedaleko od Denvera, vec zato sto nudi veliki broj razlicitih pravaca. Nadam se da ce u narednim godina to postati tradicija i da cemo penjati ovaj vrh svim mogucim pravcima kao znak dobre i uspjesne ljetnje sezone penjanja. U Koloradu ne postoje sezone za planinarenje ili lose vrijeme, samo postoji losa volja i oprema jer uvijek se moze nesto naci za avanturu. Ovogodisnje otvaranje sezone desilo se u tzv. ''Dead Dog'' kuloaru jednom od najprepoznatljivijih pravaca i  snjeznih uspona u Koloradu.

Saturday, June 13, 2015

Maroon Peak

Maroon Peak
Visina: 4271 m
Elk Mountains, Colorado
Datum: 20 Septembar 2014
Album sa slikama.
Summit post stranica.

Maroon Bells, Aspen Colorado
Maroon Bells su dvije najprepoznatljivije planine i istovremeno dvije najslikanije planine u Koloradu. Istovremeno uspon na jedan ili oba vrha jednako je spektakularan kao i same planine. Septembar jedan je od najboljih mjeseci za planinarenje  po Roki planinama pa tako smo se ja i Bryan odlucili za jedni malu jednodnevnu avanturu u Elk Mountains, spektakularnom vijencu planina nedaleko od poznatog Aspena. Maroon Bells se obicno penju kao dvodnevna tura, prilaz planini od Maroon jezera do podnozja gdje se nalaze i oznacena mjesta za kampovanje dug je nekoliko kilometara pa upravo taj dio se koristi kao bazni logor. Mi smo imali sasvim drugi plan, uspon za jedan sto je znacilo da ce dan za nas poceti u ponoc. 

Tuesday, June 2, 2015

North Star Mountain

North Star Mountain
Visina: 4150 metara.
Tenmile Range, Colorado
Summitpost 
Maj 24, 2015
Album sa slikama.
Reportaza sa prvog uspona na North Star.

Bryn na grebenu koji je ujedno i vrh ove planine.
Maj je bio jedan jako interesantan mjesec u Koloradu, poslije mjesec dana kise, snijega i nepredvidljivih vremenskih aktivnosti, kao rezultat svega toga bila je fantasticna zimska idila koja nas je cekala na ovom vrhu, Bilo je jednostavno neopisiva atmosfera jer slika koju smo mogli vidjeti sa svim okolnim  vrhovima koji su bili podobrano zaliveni i ogrnuti bijelim ogrtacem, sto je rijetkost za ovo doba godine. Iako vrijeme za ovaj vikend nije bilo bas naklonjeno za nikakve avanture u Roki planinama, ipak uvijek se moze nesto pronaci sto ce zadovoljiti nase planinarske apetite.

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.