srijeda, 17. lipnja 2015.

Dead Dog Couloir.

Torreys Peak via ''Dead Dog'' kuloar.
Visina: 4349 m / 14267 ft
Front Range, Kolorado
Datum: June 14, 2015 god.
Summitpost stranica.
Album sa slikama.


Torreys Peak i ''Dead Dog'' kuloar na izlasku sunca.

Prosle godine u skoro u isto vrijeme pocetak ljetnje sezone u planinama poceli smo na istom vrhu,samo jednim drugim pravcem vidi Kelso Ridge . Torreys Peak jedan od Kolorado ''fortinera'' je idealan vrh za tako nesto, ne samo sto se nalazi nedaleko od Denvera, vec zato sto nudi veliki broj razlicitih pravaca. Nadam se da ce u narednim godina to postati tradicija i da cemo penjati ovaj vrh svim mogucim pravcima kao znak dobre i uspjesne ljetnje sezone penjanja. U Koloradu ne postoje sezone za planinarenje ili lose vrijeme, samo postoji losa volja i oprema jer uvijek se moze nesto naci za avanturu. Ovogodisnje otvaranje sezone desilo se u tzv. ''Dead Dog'' kuloaru jednom od najprepoznatljivijih pravaca i  snjeznih uspona u Koloradu.

Izlazak sunca u Stevens dolini.

Ovogodisnje nepredvidivo vrijeme, sa temperaturama koje su taodje nestabilne i nestalne bilo je tesko imati nekog uvida o kakvim se uvjetima radi na terenu, Ovaj kuloar je odgovoran za nekoliko ljudskih zivota, lavine i tzv. snjezna klizista koja se desavaju sa porastom temperatura predstavljaju stvarnu i jasnu opasnost. Mi smo imali u vidu sve moguce scenarije i elemente koji bi nas mogli zadesiti, ali jedina i prava ocjena mogla se izvsiti samo na terenu.

Grerys i Torreys vrhovi.

Posto se ovaj kuloar nalazi na istocnoj strani planine to je znacilo da je tokom dana izlozen suncu sto uzrokuje da snijeg izgubi tvrdu povrsinu tokom nocnih zamrzavanja i na taj nacin oteza uspon i kretanje kroz ovaj ztrmi i nimalo prijateljski raspolozen zljeb u planini. Nas odgovor na jedan takav rasplet situacije na teenu bio je rani pocetak, ali ni to nije pomoglo jer proteklu noc temeperatura se nije spustala ispod tacke zamrzavanja tako da smo bili osudjeni na jedan nimalo ugodan uspon.

Sunce kao nas glavi neprijatelj na istocnoj strani kuloara.

Ipak bili smo ustrajni u namjeri da se dokopama vrha ovim pravcem, ponekad ili cesto puta morate se prilagoditi uvjetima i u skladu sa njima naci put i nacin do cilja, Sami pocetak uspona bio je zasigurno i najopasniji jer tragovoi klizanja mokrog snijega bili su vise nego ocigledno prisutni na svakom koraku. Ali posto se radilo jos o ranom jutru a po nekim stvarima logike ova klizanja se desavaju u poslijepodnevnim casovima ipak smo se imali jednu dozu sigurnosti.

Snjeza klizista.

Idemo gore...

Sami uspon kroz kuloar na neke momente imao je car i draz pravog alpinizma, ali ukupna slika ovog uspona mogla bi se svesti u par rijeci, ipak puno bolje nego standarnim pravcem. Pravac prema vrhu bio je vise nego jasan i ocigledan, na par mjesta pokusali smo izbjeci odron kamena sa okolnih stijena koji usljed naglog topljenja snijega vise nisu bili u mogucnosti oduprijeti se silama gravitacije.

Uslovi nisu kao sto smo ocekivali..

Na samom izlazu u kuloara nalazi je tzv. bijela stijena koja ujedno kao zvijezda vodilja sluzi kao orjentir u navigaciji prema vrhu ali ponajvise sluzi da se vidi koliko smo blizu ili daleko od grebena. Bez obzira na uslove ja i Bryan sto bi rekli ovdje imali smo ''fun'' i ovaj put kao i mnogo predhodnih puta u Roki planinama.

Ali bez obzira idemo prema vrhu.

Penjanje kroz kanal kroz koji  tece voda u poslipodnevnim satima.

Dio kuloara gdje se nismo bas osjecali sigurnim.

Vec smo iznad Ganley grebena, sto znaci iznad 4000 metara.

Bryan na dijelu gdje smo izbjegavali padanje kamena.

Tu smo negdje na pola puta.

Izlaz iz kuloara postaje vidljiv.

Glavni orjentir,bijela stijena.

Skoro na izlazu iz kuloara.

Bijela stijena.

Konacno vrh.

Greys Peak.

Slika sa vrha.

Panorama sa vrha.

Pogled, jedan od razloga zasto penjemo ove planine.

Album sa slikama:


0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.