Tuesday, June 24, 2014

Torreys Peak

Torreys Peak
Visina: 4349 m / 14267 ft
Front Range, Colorado
Datum: Juni 08, 2014
#11
Album sa Slikama.

Kelso greben, Juni 2014

Torreys Peak zajedno sa Greys Peak cini dva najpopularnija i najposjecenija vrha u Koloradu iznad cetiri tisuce meatara. Postoji desetak pravaca prema vrhu ove planine, ova ruta pod imenom Kelso greben jedna  je najatraktivnijih. Kelso greben dobio je ime po istoimenoj planini Kelso Mountain, i takodje povezuje ove dvije planine. Prvi uspon na Torreys Peak biio je standardnim pravcem kojim vecina planinara dodje do vrha. Uvijek je postojala zelja za povratkom u ovaj dio sa namjerom i ciljem da se dodje do vrha ovim grebenom.Greys i Torreys vrhovi sa obliznjeg Ganley grebena, Juni 2013 godine.

Iako vremenska prognoza nije bila nimalo optimisticna za ovaj dan ipak smo se odlucili da pokusamo jedan expresni uspon prije nego nas nevrijeme ne najuri sa planine. Jutro je bilo idealno, tesko je bilo zamisliti da ce samo za nekoliko sati sve promijeniti, ali ovdje u Koloradu vazi pravilo, sacekaj desetak minuta i sve ce se promijeniti. Prilaz planini kroz dolinu koja se zove Stevens Gulch bio je manje vise preko terena koji je jos uvijek bio prekriven snijegom. 

Iako se radi o mjesecu Junu, jos uvijek je bilo dosta snijega.


Bryan u prilazu prema planini.

Kelso greben, cijeli pravac vidljiv je na ovoj slici.

Nakon par sati pjesacenja Torreys Peak je bio ispred nas, cijela duzina grebena bila je vidljiva a takodje bilo je vidljivo da u donjem dijelu planine snijega skoro da i nije bilo. Nakon skoro tri sata konacno smo bili na sedlu izmedju dva vrha i nasa avantura mogla je da zapocne. Treba napomenuti da ovaj pravac nije tehnicki uspon iako na nekoliko mjesta bilo je potrebno obratiti posebnu paznju.

Marmot, planinska vjeverica u potrazi za hranom.

Konacno na sedlu, spremni za zabavu.

Prvu polovinu uspona ja sam slijedio Bryana, koji penjao ovaj pravac nekoliko puta, tacnije svakog mjeseca u kalendarskoj godini. Prva polovina bila je prava ''scrambling'' zabava i zasigurno je jedna od najinteresantnijih pravaca na jednom od Kolorado ''fortinera''. Drugi dio je bio laksi mada tzv. ''ostrica noza'' i ''sivi zid'' dvije prepreke koje treba spomenuti, ali snijegom u gornjem dijelu planine, prelaz preko ove dvije prepreke io je puno laksi.

Prve prepreke na grebenu, ali nema problema.

Na vrh smo izasli oko deset casova toga jutra, i mislim da se radilo o nekoliko minuta prije nego je nevrijeme sa vjetrom i snijegom zavijalo planinu. Silazak sa vrha je bio puno laksi i brzi jer smo se spustali preko tzv. standardnog pravca. Toreys Peak zajedno sa Greys Peak cini dva ''fortinera'' koji vide najvise posjetilaca tokom ljetnih mjeseci. Dolaskom jeseni taj broj je znatno manji, a tokom zime ove dvije planine cine omiljeno odrediste lokalnih penjaca iz ove drzave.

Prvi zid koji se isprijecio ispred nas...

Torreys Peak je jedanaesti najvisi vrh u Koloradu, a ovo je moj drugi uspon na ovu prelijepu planinu, a naredne zime u planu su zimski usponi na ova dva vrha.

ali neka pocne zabava.

Stvari na terenu postale su zanimljive.

Ali Bryan je cinio da to sve izgleda jednostavno i zabavno.

Ja sam samo bio vjerni pratilac koji je to sve foto dokumentovao.

Idemo dalje, skoro na polovini puta.

Jos jedano prenjanje preko zida.

Lijevo na slici Greys Peak, moze se uociti staza koja vodi prema vrhu.

Bryan na dijelu koji cini polovicu predjenog pravca.

Tokom druge polovine uspona Bryan je slijedio mene.

Bryan na dijelu koji se zove ostrica noza.

Posljednja prepreka, tzv. sivi zid.

Snijezna kapa na Torreys Peak.

Guzva na vrhu planine.

Istok....

Zapad...

Bryan i ja na vrhu Torrey's Peak.

Tradicija sa najvisih Kolorado vrhova.

Album sa slikama:0 comments:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.