srijeda, 14. ožujka 2012.

Kelso Mountain



Kelso Mountain
Visina : 4012 m / 13164 ft
Duzina; 17 km
Front Range, Colorado



                                                               Kelso Mt. (lijevo) sa staze prema Bard Peak.


Kelso Mountain je jedan od nizih vrhova u tzv. Front Range i nalazi se u sjeni dva najpopularnija ''fortinera'' u Koloradu,  a u komsiluku se nalaze jos par vrhova koji se medju stotinu najvisih vrhova u ovoj drzavi. Greys i Torreys Peaks su neosporivo dvije planine u Koloradu koji u toku ljeta ili sezone vide najvise planinara i posjetilaca, prema nekim procjenama radi se o nekoliko tisuca ljudi. Veliki broj njih prodje ispod Kelso Mt. a da neznaju da ta planina i postoji. Tako je bilo i u mom slucaju kada sam se prije nekoliko godina popeo na ova dva poznata vrha.






Ova planina dobila je ime po lokalnom kopacu zlata, (William Fletcher Kelso)  koji je bio jedan od mnogih u vrijeme zlatne groznice koji su sanjali o bogatstvu preko noci, mada je kao i u vecini slucajeva njihov tezak rad proizveo vise snova nego zlata. Godine zlatne groznice su iscezle a na putu prema ovim planinama nalaze se brojni objekti, ostatci rudarskih okana i naselja da svjedoce o nekim drugim i tezim vremenima.


U toku ljeta prvih nekoliko kilometara puta do samog  pocetka planinarske staze prohodno je za automobile, sto velikim dijelom skrati dio do samim vrhova, dok zimi tih prvih 6-7 kilometa dodje kao dobra prilika za zagrijavanje i daje osjecaj da je za uspon na vrh potrebno uloziti puno vise napora.


Za razliku od ljetnih mjeseci kada u toku vikenda na ovoj stazi protutnji nekoliko stotina ljudi, ovoga jutra pored mene bilo je jos samo par drugih planinara koji su imali za cilj jedan od ''fortinera''. Iako su vremenske prilike u Denveru bile vise nego proljecne u ovom dijelu Rokija nekih stotinjak kilometara dalje zima nije davala znakove da ce popustiti u nekom skorijem periodu.


Moj pravac je bio jednostavan, Kelso Mt. i  Torreys Peak veze zajednicki greben koji se i zove  Kelso Ridge, doci do najnizeg dijela na sedlu i uputit se prema samom vrhu,. Sami greben koji je velikim dijelom blago zaobljen bio je skoro cijelom duzinom bez snijega, osim na nekoliko mjesta koja su bila nabijena snijegom na nekim ispupcenim dijelovima grebena.


Veliki broj vrhova koji su se vidjeli za grebena bili su skoro bez snijega, ali sve se moze promijeniti preko noci jer najvise snijega u toku godina u ovim dijelovima padne u martu i aprilu.


Ostatak puta prema vrhu bio je jednostavan i ocigledan, a ja sam euforicno zurio prema prvom cetiritisucnajku za ovu godinu.


Mt. Kelso je toga jutra bio u mom vlasnistvu, jer pored mene nije bilo nikoga a snijeg bez tragova na samom govorio mi je da tu nije bilo nikoga dugo vremena.


Pogled na Greys i Torreys vrhove bio je spektakularan, a isto tako Mt. Edwards i Mc Clellan Mt. nisu ostavljali ravnodusnim. Cesto puta, manje poznati i popularni vrhovi ispune ocekivanja i nude pogled na one vece, poznatije a u mom slucaju i razmisljanju sve planine i vrhovi imaju svoju dusu , osobenost i karakter bas kao i ljudi, a planine isto kao i ljudi bez karaktera nisu nista drugo nego obicne  stvari.


2 komentari:

Antony Ratcliffe kaže...

Yup, sure does look like winter Sen!
Great panorama, have you thought about a 360?

Senad Rizvanovic kaže...

I did, i'll try one of these days!
Thanks for stopping by.

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.