subota, 29. listopada 2016.

Tiwanaku, Bolivija

Tiwanaku
Bolivija

Tiwanaku je drevni razruseni grad u Boliviji i nalazi se po zastitotom UNESCO od 2000 godine. Danas je to drevno arheolosko mjesto koje nosi ime po jednoj od najvaznijih cicilizacija prije uspostave Inka imperije. Tiwanaku se nalazi 44 kilometra zapadno od La Paza, glavnog grada Bolivije, nedaleko od juzno-istocnih obala jezera Titicaca. Za ovaj drevni grad se smatra da je jedan od najstarijih gradova ili urbanih zajednica ikada sagradjen.



Naucne predpostavke kazuju da je ovaj grad postojao negdje oko pet stotina godina, gdje je od malih plemenskih zajednica koje su bile bazirane na uzgoju povrca i drugih agrarnih proizvoda izrastao u veliki ritualni, administrativni, kulturni i politicki centar ove davno nestale civilizacije. Tiwanaku se nalazi izmedju jezera Titicaca i visokih suhih visoravni sto je bila odlicna lokacija za agrarne i poljoprivredne aktivnosti. Ova drevna civilizacija je usavrsila tehniku za uzgoj povrca neophodnih za opstanak da se i danas u mnogim dijelovoma visokih Anda takodje koristi.
Izmedju 600 i 800 godine prije nove ere, Tiwanaku civilizacija je nastavila za intenzivnim progresom pa se pretpostavlja da je bila u mogucnosti da podrzava zajednicu od 200 000 ljudi. Tiwanaku civilizacija na vrhuncu moci prosirila je svoj politicki i ekonomski uticaj na danasnje dijelove sjeverne Argentine i Cilea , preko Bolivije i Jusnog Perua sto je ih cinilo najvaznijom regionalnom silom u juznim Andima.
Pod misterioznim razlozima Tiwanaku civilizacija je iscezla negdje oko 1150 AD. Niko ne zna za sigurno sta je izazvalo raspad i nestanak ove civilizacije. Postoji nekoliko teorija ali nijedna nije potvdjena niti dokazana niti postoji nacina da ce se to ikada saznati. Jedna od teorija sugerise da je zbog velikog zemljotresa doslo do izlijevanja jezera Titicaca sto je izazvalo poplave koje su preko noci unistile ovu misterioznu civilizaciju.
Napusten grad skoro hiljadu godina ponovo je ''otkrive'' od Spanskog konkviskadora pod imenom Pedro Cieza de Leon, koji je igrom slucaja naisao na ovaj grad u potrazi za drevnom prijestonicom Inka, Qullasuyu.
Danas, Tiwanaku ostaje da bude misterija i enigma mnogim naucnicima ko je, kada i kako napravio ovaj grad. Mnoge savrseno isklesane kamene zidine i drugi kameni ornamenti postavljaju puno vise pitanja nego odgovora vezano za ovu civilizaciju. Veliko dio grada koji su Spanski inkvizatori zatekli danas ne postoji, najvecim dijelom grad je razrusen. Kameni blokovi i ostali materijal Spanski inkvizatori su iskoristavali za izgradnju crkava i drugih objekata u sluzbi sirenja krcanstva i imperije.
Tiwanaku je danas veoma popularna turisticka destinacija za sve one koji se iz bilog kojeg razloga nalaze u posjeti ovoj magicnoj zemlji u Juznoj Americi. Za mene je to bilo jedan vremeplov unazad od nekoliko hiljadu godina,














0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.