Sunday, June 9, 2013

Greys Peak

Greys Peak
Visina: 4350 m / 14270 ft
Front Range, Colorado
Datum: Juni 08, 2013

Greys Peak i Torreys Peak sa staze koja vodi prema vrhu.

Greys Peak je moj stari prijatelj, jedan od prvih ''fortinera'' u Koloradu, na koji sam krocio prije nekoliko godina. Ova planina se obicno penje u kombinaciji sa Torreys Peak koji dijeli isti greben, tako je bilo prije nekoliko godina. ovaj put je bilo drugacije, jer Torreys Peak zasluzuje posebnu posjetu jednim novim pravcem, nadam se tokom ovog ljeta. Ova dva vrha su zasigurno dva najpopularnija i najposjecenije planine u Koloradu, sto zbog jednostavnog pristupa i nekih 80 km udaljenosti od Denvera. Tokom zime prilaz prema gornjem dijelu staze je zatvoren (vidi) pa zbog udaljenosti osim prekaljenih planinara i penjaca tesko je koga vise sresti. Pocetkom mjeseca juna put je uglavnom prohodan, ali ove godine to nije bio slucaj zbog ostatka lavine koja je uveliko blokirala prilaz nekih par kilometara prije prostora do koga je moguce doci autom.


Greys Peak i Torreys Peak pogled sa obliznjeg Kelso Mt, Zima 2012

Jutro je bilo vise nego idealno, iako je samo pocetak staze bio zaklonjen sa dva grebena ipak se moglo osjetiti da ce se raditi o vjetovitom ali ipak toplom danu. Snijega na pocetku uspona bilo je na samom nekim mjestima, ali jos uvijek je bio dovoljno zamrznut da bi povrsina izdrzala moju tezinu.


Prelaskom preko mosta koji je premoscuje korito potoka koji tokom ljetnog perioda zbog otapljanja snijega dobija konture rijeke, stvari na terenu dobijaju sasvim nove vidike.


Greys Peak postaje vidljiv kao prvi visoki vrh na kraju Ganley grebena na kojem se par visokih planina. Greys Peak je najvisi vrh u Front Range a takodje je najvisa tacka na kontinentalnoj podjeli Sjeverne Amerike, rangiran je kao deveti najvisi vrh u drzavi Kolorado, toliko o brojevima.


Ovaj drugi uspon na Greys Peak je zasigurno ostavio jedno drugo svjetlo na ovu planinu, mozda zato sto je razliku od prvog puta kada je sve bilo bez snijega, ovaj put snijeg je napravio jednu puno bolju sliku i idilicnu planinarsku atmosferu.Iako su padine ispod samog vrha bile pod snijegom ipak uspon nije predstavljao neki veci problem, pored desetine planinara, u pohodu prema vrhu bilo je veliki broj skijasa koji su se ogledali u jednoj novo planinarskoj disciplini u Koloradu a to je skijanje sa vrha nekih od ili svih ''fortinera''
Sve slike u albumu:0 comments:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.