utorak, 1. srpnja 2014.

Mount Aetna & Taylor Mountain

Mount Aetna
Visina: 4189 m / 13745
Taylor Mountain
Visina: 4161 m / 13651 ft
Sawatch Range, Colorado
Datum: June 15, 2014 god.
Album sa Slikama.

Mount Aetna sa padina Taylor Mountain.

Dvije planine koje zauzimaju mjesta medju dvije stotine najvisih vrhova u Koloradu bile su vec duze vrijeme na listi zelja. Originalni plan je bio uspon na Mount Aetna kroz Grand kuloar, ali medjutim vrijeme i proljetni snijegovi bili su visa prepreka od samog kuloara i nakon par odgadjanja konacno je doslo vrijeme i za ovu turu. Ali bolje ikad nego nikad, pa tako bez obzira na nacin izlaska na vrh, ovaj dan bio je korisno potrosen u osvajanju prostora na kojima od zatvaranja rudnika iz 19 vijeka, ljudska noga rijetko kroci.





Jedina negativna stvar za ovu turu jeste prilaz ovim planinama preko starih, uskih, strmih i tesko prohodnih puteva za koje su potrebni dzipovi i slicna vozila. Danas ti putevi vise ne sluze u  rudrarske svrhe ali tokom ljetnih mjeseci rekreativci raznih profile cesto posjecuju ovaj dio juznog Sawatch vijenca u Roki planinama.



Cijela tura duzine od 11 kilometara sa skoro 1400 metara visinske razlike bila je odlican trening a prije svega lijepa planinarska poslastica u srcu Roki planina. Nisam siguran dali zbog jako loseg puta koji vodi u podnozje planine, ili zbog toga sto Mt. Aetna gledajuci iz daljine izgleda ekstremno strma, sudeci po registru na vrhovima ovih planina vrlo mali broj planinara posjeti ove vrhove.



Moj redovni partner ovog ljeta Brian izaso je sa prijedlogom da prvo krenemo prema Taylor Mountain a da poslije krenemo grebenom prema Mount Aetna, Mount Aetna nosi ime po mnogo poznatitijem vulkanu na Siciliji Mt. Etna (lat. Mt. Aetna). Kako i kada je ova planina dobila ovo ime je nepoznanica, ali u moru planina u Koloradu od kojih mnoge nose imena mnogo poznatijih alpskih vrhova to je najmanje vazno. Kojim pravcem i redoslijedom u osvajanju ovih vrhova je stvar izbora i ne postoji nego odrednjeo pravilo, nas izbor je bio ovakav.




Taylor Mountain je pruzio otpor na svojim padinama ali ipak je bio savladan, i najbolja nagrada na vrhu jedne planine jesu pogledi, tako je bilo i u ovom slucaju. Za jedno kratko vrijeme imali smo uzivati u pogledu prema ostaku Sawatch vijenca koji se pruza kroz centralni Kolorado u duzini preko stotinu kilometara i u svojim njedrima krije preko stotinu vrhova iznad cetiri tisuce metara.




Sljedeca destinacija i glavno odrediste dana bila je Mount. Aetna kao najvisa planina u komsiluku. Prelaz sa jednog na drugi vrh bio je relativno jednostavan ako se zanemari prolaz preko uvijek nepopularnih strmih kamenih litica karakteristicnih za ovaj dio Roki planina.




Silaskom na sedlo izmedju dva vrha mnogo toga je vec bilo iza nas, greben koji je vodio prema vrhu Mount Aetna bio je prijateljski raspolozen, isto kao i vrijeme koje sluzilo tokom cijelog dana. Ova tura, iako nije realizovana kako je bila planirana prije nekoliko mjeseci ipak je pruzila jedno lijepo planinarsko iskustvo. Za utjehu imali smo priliku spustiti se Grand kuloarom koji je jos uvijek na nekim dijelovima bio pokriven snijegom, ali ipak nedovoljno da bi se izveo snjezni uspon.


Za mene i Brian bio je ovo jos jedan uspjesan dan, sretni i veseli vratili smo se u Denver ostavljajuci iza sebe dva nova vrha i jos jedno novo iskustvo u Roki planinama. Idemo dalje......



















Album sa slikama:

0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.