petak, 4. srpnja 2014.

Rinker Peak

Rinker Peak
Visina: 4201m / 13783 ft
Sawatch Range, Colorado
Datum: Juni 22, 2014 god.
Album sa Slikama.

Brian i Jay na padinama koje vode prema vrhu Rinker Peak.

Rinker Peak je bio prva prava ljetna tura za ovu godinu, bilo je to pomalo svega ukljuceno sto se moze okarakterisati kao jedan ljetni dan u Roki planinama. Dugi dan sa skoro dvadesetak kilometa i skoro 1500 metara visinske razlike bili su odlicna tura koja je bila posvecena prvom danu ljeta, dakle nova sezona i to ona ljetna koja je najaktivnija je tu.
Rinker Peak je 114-ti vrh u Koloradu, sakriven u moru planina koje se nalaze u Sawatch Range, stotinu kilometara dugom vijencu u centranom dijelu ove savezne drzave.

Pravo prvo ljetno jutro docekalo nas je na pocetku uspona.

Pored mene, Briana i Jaya, ovoj unaprijed planiranoj pridruzio nam se specijalni gost iz Meksika, moj prijatelj Livingston, takodje i partner prilikom uspona na najvise vrhove te drzave. Rinkon Peak je tipican vrh iz ovog vijenca, dugi prilaz sa velikom visinskom razlikom, sto ujedno predstavlja dobar test i kondiciono iskusenje.

Okolna jezera bila su ispunjena do vrha..

Jos uvijek su nabujali potoci nosili vodu prema dolinama i podnozjima planina.

Calipso orhideja.
Prvi dan ljeta u Koloradu potpuno je opravdao ocekivanja, prelijepo jutro sa bezbroj potoka i pritoka koji su nosili vodu u nekoliko jezera u podnozju planine. Slike se upotpunjavala sa planinskim cvijecem koje se tek pocelo buditi i nagovjestavati da ce u narednih mjesec dana u ovim planinskim vrletima biti pravi botanicki raj.

Polemonium viscosum.

Livingstone u pohodu prema Willis jezeru.

Nakon izlaska iz sume nasli smo se u dolini koja je bila okruzena sa poznatim planinama iz predhodnih tura, a takodje ispred nas je bila strma padina koja je bila izlaz na greben izmedju Rinker Peak i Twin Peaks. Najveci dio visinske razike od 1500 metara nalazio se u ovom dijelu, od jezera pa do samog vrha. Iako je uspon na Rinker Peak jednostavan, ipak nam je pruzio dostojan otpor, ako nista onda zbog skoro 1000 metara visinske razlike u posljednjih par kilometara. Izlaskom na vrh, vremenske prilike naglo su se pocele mijenjati, pa se nismo previse ni zadrzavali na vrhu.

Willis Lake sa dva cetiritisucnjaka koja ce biti posjecena krajem ljeta.


Konacno na sedlu koje lezi izmedju Twin Peaks i Rinkon Peak.

Twin Peaks sa grebena koji vodi prema Rincon Peak.

Pogled prema Willis jezeru neposredno ispod samog vrha.

Vrh Rinkon Peak-a.

Sa vrha Rinkon Peak, dominirao je pogled prema La Plata Peak, petoj najvisoj planini Kolorado i jednom od najpoularnjih ''fortinera'' u ovoj drzavi. Sawatch Range nikoga nece razocarati sa svojom sirinom i bezbroj vrhova koji se prostiru na desetine kilometara u ovom nevjerovatno lijepom planinskom vijencu. Za nas trojicu ''mjestana'' bio je to jos jedan radni dan u planinama, dok je za Livingstona bilo jedno interesantno predstavljanje Roki planina u Koloradu.

Pogled prem istocnom dijelu vijenca.
Ljeto je ispred nas, sezona koja traje veoma kratko na ovim visinama, ali ipak u svom asortimanu nudi jednu spektakulanu planinarsku ponudu i zato usponima na sto veci broj Roki planina proslavljacemo ovaj dar prirode.

Livingston proslavlja svoj prvi Kolorado cetiritisucnjak.

Pogled sa vrha prema okolnim planinama.


Grupna slika sa vrha.

Panorama sa vrha Rincon Peak.

Album sa slikama:


0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.