utorak, 23. srpnja 2013.

La Plata Peak


La Plata Peak
Visina: 4372 m / 14.343 ft
Range: Sawatch Range, Colorado
Datum: Juli 21, 2013

La Plata Peak (centar) sa Lackawanna Peak, mjesec Maj 2013



Pošto ništa ne posjedujem, pošto ništa nije moje, mogu sve da dam i sve da dobijem. To je istinska sreća!"

La Plata Peak je peti najvisi vrh u Koloradu, prvi put posjecen ili osvojen sa moje strane prije nekoliko godina, konacno je doslo vrijeme za ponovnu posjetu i foto zapis sa ove lijepe planine. Sjevernozapadni greben je bio pravac koji me je vodio prema vrhu, osim sto nije tehnicki zahtjevan, 1400 metara visinske razlike od pocetka do vrha je ultimativno planinarenje. Prvih 2-3 kilometara staza vijuga kroz lijepu crnogoricnu sumu, postepeni uspon ne ostavlja nekog veceg traga na fizicku spremu, ali tu se i zavrsava zona ugodnog pjesacenja, ostatak puta prema vrhu moze se porediti sa nekom vrstom fizickog testa. Onog trena kada skrenete strmom padinom prema vrhu, konfiguracija terena se ne mijenja niti jednim korakom, pa je najbolje rjesenje bez puno pauza i zastajanja izdrazati jednim tempom do samog vrha. 


Dan prije ture...


Iako je ova tura zamisljena kao solo to je bilo nemoguce izvesti u ovo doba godine, posebno ne u ovom dijelu Kolorada, popularnom Sawatch vijencu gdje se nalazi petnaest ''fortinera''. Staza je skoro vodila od samog pocetka pa do vrha. Posljednih nekoliko stotina metara prije samog vrha staza iscezava kroz nepregledni teren nagomilanih stijena, ali orijetacija je bila jednostavna, jer je vrh bio vise nego ocigledan. 

Iako je sredina ljeta, pritoke su jos uvijek aktivne.


Sawatch Range je meni jedan od najdrazih vijenaca u Koloradu, prije svega zbog pristupacnosti i prijateljski raspolozenih vrhova prije svega tokom ljeta. Ono sto krasi ove planine je osjecaj biti na vrhu jedne od ovih planina sa kojih se pruza pogled u krugu od nekoliko stotina kilometara prema bezbroj drugih vrhova.

Prekrasno jutro u Sawatch vijencu.


La Plata je jedna od prvih planina na koju sam izasao u Koloradu, vrijeme je bilo za jedan ponovni susret, ovaj put sam i sa kamerom. Planina se dozivi na jedan drugaciji, poseban nacin putujuci sam, a pri tome mi na um pade pjesma....

Sayres Benchmark vrh dominira horizontom.


Put je ime Promjene
Promjena je dah Života
Početak puta je u Rađanju
Smisao puta je u Putovanju
Ljepota puta je u Otkrivanju
Darovi puta su u Odricanju
Snaga puta je u Istini
Cilj puta je u Tebi.

Sretan Put!

Lackawanna Peak (REPORTAZA)

 Sayres Benchmark, 4139 m


Negdje iznad...


Bijele Columbine.





Dio predjene staze.


Konacno na sedlu.

Vrh je postao realan. 

Sawatch Range.



Lazni vrh na vidiku.


Vrh.

 ''Selfie'' na vrhu La Plata Peak.


Pogledi...


Nekoliko slika tokom silaska...








Album sa slikama:

0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.