nedjelja, 13. travnja 2014.

Iztaccihuatl, Mexico

Iztaccihuatl, Mexico
Visina: 5230 m / 17159 ft
Datum: Februar 08, 2014
Summitpost Page.

''Popo'' i ''Izta'' iz ptičije perspektive.

''Popocatepetl i Iztaccihautl'' je legenda koja objašnjava porijeklo ova dva dva vulkana u blizini najvećeg meksičkog grada, Mexico City. Prema mitologiji Asteka, ova dva vulkana nekada su bili mladi zaljubljeni par, Iztaccihautl princeza i Popocatepetl ratnik. Azteci su ovaj vulkani nazvali ''The White Woman", Žena u bijelom, što je jednostavno za razumjeti kada se planina gleda sa zapadne strane i naravno kada je prekrivena snijegom.



Pogled prema planini sa jednog od okolnih brda u Nacionalnom Parku.

Ixta je jedna od najiteresntnijih planina ili vulkana na kojima sam bio, iako je standardna ruta jednostavna ali duga. Ipak nudi malo interesantnih momenata u pronalaženju pravca prema vrhu, što je puno interesantnije nego direktan pravac na Pico de Orizaba.

Iztaccihuatl
Iztaccihautl,vulkan sa nekoliko vrhova :
La Cabellera : Kosa
La Cabeza: Glava
La Oreja: Usi
El Cuello: Vrat
El Pecho: Grudi
La Barriga: Stomak
Las Rodillas: Koljena
Los Pies: Stopala

Popocateptl

Ixta, popodne prije uspona.

Iztaccihautl (Ixtaccihautl, Ixta, Izta ), je treća najviša planina u Meksiku i istovremeno sedmi najviši vrh u Sjevernoj Americi. Po svemu sto smo doživjeli i vidjeli mogu slobodno reći da je Izta posebna planina. Tokom vikenda i praznika ovaj Nacionalni Park a takodje i sama planina omiljena su destinacija, kako domaćih, tako i inostranih planinara i avanturista. Iako se veliki broj domaćih izletnika usudjuje izaći do malog planinarskog doma koji se nalazi na visini 4585 metara, ipak jedan dio planinara se zaputi prema vrhu.
Ipak, moram napomenuti da se Ixta nalazi u sjeni mnogo višeg i popularnijeg vulkana, Pico de Orizaba i da se u većini slučajeva koristi kao aklimatizaciona tura. 

Zalazak sunca  iznad Iztaccihautl.

Uspon na Ixtu obično traje dva dana, medjutim mi smo imali u planu izaći na vrh za jedan dan. Plan je bio jednostavan, ali je takodje zahtjevao odličnu fizičku pripremjenost. Početak uspona je bio oko ponoći, sa tzv. La Joya parkinga ili mjesta gdje staza počinje i vodi prema Grupo de Cien Hut, maloj kućici na visini od 4585 metara, koja služi kao prenoćiste ili odskočna daska prema vrhu. Visinska razlika od 1200 metara od početka staze do vrha podsjećala je mnoge uspone ne jedna od četiritusućnjak u Kolorado, samo sa velikom razlikom u visini.

Puebla tokom svitanja.

Pravac kojim smo izašli na vrh nosi ime ''La Arista de Sol'' , ili prevodu Greben sunca. Tokom 1920tih i 1930 godina lokalni alpinista Francisco Soto de Arroyo je bio od prvih penjača koji uspostavio ili označio nekoliko ruta na ovoj planini, Jedan od pravaca koji vodi iz podnožja planine preko glečera nozi ime po njemu.

Kiefer ispod jednog od vrhova.

Ono što ovaj pravac čini uzbudljivim i interesantnim jeste četiri lažna vrha koja se moraju preci da bi se došlo do najviše tacke. Uspon na sami vrh iako tehnički nije težak, šta vise jednostavan, ali povratak preko istih lažnih vrhova predstavlja veliki test za fizičku spremnost.

Izlazak sunca sa grebena, u pozadini slike Popo je davao znakove zivota.

Meksiko, treba dživjeti pa vjerovati, zemlja čudesnih prirodnih ljepota i istorije, još jedno fantastično iskustvo u posjeti ovoj zemlji.

Kiefer na jednom od laznih vrhova.

''Koljeno'' prvi vrh Ixte.

Prelazak preko glecera.

Silazak na tzv. snježno polje ili glečer.


Mali predah na glečeru.

Slika prije nego se ponovo krenula prema vrhu.

Pico de Orizaba na horizontu.


''Stomak'' je dominirao horizontom.

Greben sunca.

Popo je jednostavno bio dominantan tokom cijelog uspona.

Predjeni dio puta.



Kompletan pogled prema preostalom gleceru na vom vulkanu.
























Sve slike u Albumu:

0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.