srijeda, 7. prosinca 2016.

Skywalker Couloir

Skywalker Couloir
South Arapahoe Peak (13400 ft / 4084 m)
Indian Peaks Wilderness, Colorado
Datum: June 05, 2016 god.

Skywalker kuloar, jedan od najboljih pravaca u Koloradu.
"Skywalker'' je glavni kuloar na juznoj strani jednog od dva Arapahoe vtha. Ovaj dio planina nalazi se u okrilju poznatog i jako lijepog parka koji se zove Indijanski Vrhovi. Sve planine i vrhovi u ovome parku nose imena po nekim od indijanskih plemena koji su nekada obitavali na ovim prostorima. Park se svojom cijelo duzinom naslanja na jedan od cetiri nacionalna parka u Koloradu, poznati i daleko cuveni Rocky Mountain National Park. 
 Mt. Neva (reportaza)
U periodu izmedju mjeseca aprila i mjeseca juna, Roki planine postaju idealne za tzv. snjezne uspone. Prilazi planinama u velikom broju slucajeva su omoguceni, snijeg je zbog povecanja temperatura u idealnom stanju za penjanje a broj kuloara i pravaca koji omogucavaju takvo nesto je bezgranican. Planinareci i penjuci skoro sve vrhove u ovom parku ovaj kuloar uvijek mi je privlacio paznju, ali nikada nisam imao priliku niti namjeru da ga pokusam ispeti do ovog proljeca. Ja i Bryan par puta smo  puta razgovarali o tome u proteklih par godina ali nikada nismo nasli vremena za to, ali cemu vakat tome i vrijeme.
Nas dogovor je da svake godine tokom ove penjacke sezone uradimo neke od kuloara, ako nista neke od najpoznatijih i najprivlacnijih. Skywalker je na listi mnogih penjaca i jednostavno se mora popeti, jer je to pravi nacin da se ova planina dozivi na najbolji moguci nacin. Denver smo ostavili u dubokom snu, jer voznja od skoro sat i po, zatim prilaz koji je u duzini  4 milje primorao nas je ovaj dan pocne jako rano, onako u pekasrkom stilu, u 3 sata ujutro.
Prilaz u podnozju planine.
Za ovakve vrste uspona u ova doba godine postoje neka pravila vezano za prije svega za vrijeme i doba dana. Osnovini zadatak je poceti u pravo vrijeme, sto znaci da nije preporuceno penjanje kada se povrsina snijega pretvrda ali takodje nije kada je snijeg i previse mekan. Za ovu priliku sve je bilo skoro idealno, mozda pred sami zavrsetak i izlaz kuloara imali smo malih poteskoca sa snijegom koji je vec poceo gubiti sastav ali generalno za uspon moze se reci da je izveden  jako dobrim uslovima.
Ulazak u kuloar.
Osnovne karakteristike ovog kuloara jesu da je sto se tice samog nagiba podijeljen u tri dijela, prvi dio do sredisnjeg dijela je laksi dio, strmina dozeze do podnozljivih 40° da bi se naglo povecala u srednjem dijelu do nekih 55°. Zavrsni dio postaje jako dramatican i na momente opasan ako se kuloar penje slobodnim stilom, moram priznati da biti nenavezan na poluzalednjenom zljebu od 65° je istovremeno uzbudljivo ali i opasno. Nije nimalo strano niti neformalno za mnoge da ovaj dio uspona izvedu sa svim potrebnim mjerama predostroznosti, ali u nasem slucaju mi smo na pocetku naumili da to bude bez navezivanje i osiguranja. 
Pocetak uspona.
Prvi dio kuloara je jos uvijek relativno blagog nagiba.
Vec smo bili u sredisnjem dijelu.
Strmiji i nimamlo bezazlen dio u gornjem dijelu kuloara.
Ovaj uspon smo shvatili ozbiljno pa smo imali i takav pristup, vise rada manje price uz maksimalnu koncentraciju put je do uspjeha i vrha. Iako su uslovi i vrijeme bili jako dobri pored nas bilo je jos samo par alpinista, ali tako je bilo i najbolje jer nismo morali brinuti o guzvi u saobracaju koja je cesta pojava na planinama. Imajuci u vidu da se ne radi o jednom od ''fortinera'' iznenadjenju nije bilo mjesta, jer ovakvi usponi prave razliku i razdvaju planinare ovisno o njihovim sposobnostima i ciljevima.
Uslovi za penjanje bili su odlicni.
Ispod samog ulaza u dio koji se Princeza Lejla.
Izlaz i kulora je najzanimljivi dio uspona, na tom dijelu postoje tri pravca ili izlaza i zljeba, i svaki od njih ima svoje ime. Najtezi ili najstrmiji, koji je ujedno bio nas pravac zove se ''Princess Leila'', meni je nepoznato ko je dosao na ideju za takvim imenom i iz kojih razloga. Drug izlaz malo laksi zove se ''Han Solo'', dok treci nosi jednostavno i bez puno pojasnjenjea ime ''Escape'', koji je ujedno i najlaksi, koliko su laki ili teski za ova druga dva pravca ne mogu govoriti.
Princeza Lejla bila je posljednja prepreka prije izlaska iz kuloara. 
Iako se smatra kao opasan jer cesto puta je zalednjen izlaz Princeza Lejla za nas nije predstavlajo veci problem, mozda zbog toga sto usljed povecanih temperatura za ovo doba godine led nije bio prisutan. Snijeg koji je bio u podmakloj fazi topljenja ucinio je da puno lakese nego smo planirali budemo vec izvan kuloara i na putu prema vrhu. Ovo je bio moj drugi izlaz na South Arapahoe vrh, sa malom razlikom sto je ovaj uspon bio puno intersantniji, mada nije planina jedan pravac niti jedna sezona. Planinu treba dozivjeti u razlicitim sezonama i vremenskim uslovima ali istovremeno i razlicitim pravcima, i svaki put iznova planina pruzi nesto novo i neocekivano.
Teren iznad kuloara.

Jedan mala video panorama sa vrha.
Lijepo vrijeme, uslovno govoreci dozvolilo nam je provedemo malo vise vremena na vrhu i uzivamo u ljepotama ovog parka ciji su vrhovi bili skoro na dohvat ruke. Jos jedna dobra i uspjesna tura sa dobrim i starim planinarskim partnerom, nadam se i puno drugih koje tek trebaju doci.
Prelijepo jutro u Indian Wilderness.
Mt. Neva i Jasper Peak iz jedne druge perspektive.
Silazak sa planine standardnim pravcem.
Jedna slika sa vrha.

0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.