srijeda, 28. ožujka 2012.

North Star Mountain

S(f)oliranje na ''istocnom grebenu''.
North Star Mountain (13614 ft / 4150m)
Mosquito Range, Colorado
Ukupna duzina 13.5 km
Visinska razlika: 850 m
Mart 25, 2012

North Star je stidljivo smjesten u sendvicu izmedju nekoliko puno poznatijih i visih planina, ali uspon na ovaj vrh preko dva kilometra dugog grebena je planinarska poslastica za svakog zaljubljenika planina. Greben u idealnim snijeznim uslovima zasigurno ce biti dobar test za svakoga, mada i  tokom ljeta moze biti zasigurno izazovan. Iako je bio mart, kalendarski gledano uslovi bi trebali zimski, snjezni, jednostavno receno idealni.
Ali stvar na terenu je bila sasvim drugacija, snijeg je usljed visokih temperatura tokom mjeseca marta jednostavno isceznuo. Ovaj mjesec ce uci u povijest drzave Kolorado kao jedan od najsusnijih i najtoplijih mjeseci u modernom vremenu od kada se mjeri snjezna participacija i visina temperatura.



Nort Star je prepoznatljiv vrh koji krasi istocni greben, ali to ne znaci da je i popularan medju tzv. ''mainstream'' planinarima koji u pohodima u osvajanju mnogo poznatijih vrhova preko 14 tisuca fiti jednostavno i neznaju o kojoj se planini radi. Tokom ljetnjih mjeseci kada je saobracaj na planinarskim stazama znacajno pojacan, mozda se moze i neko sresti na ovoj planininskoj stazi , ali to nije bio slucaj kada sam se odlucio na solo posjetu ovoj planini, a takodje sudeci po registru na samom vrhu, planina je vidjela samo nekoliko planinara u posljednjih nekoliko mjeseci.



North Star sa Wheeler Mountain (Maj 2012)


Utoliko bolje, jer planina je bila moja pa makar na nekoliko sati, i u tom slucaju ima se puno vise vremena i strpljenja za uzivanje u samomj planini, istovremeno i u pogledima prema drugim planinanama i vrhovima.
Uspon prema samom grebenu je bio interesantan jer svakim osvojenim metrom otvarali su se novi horizonti prema vrhovima koji su okruzivali North Star i na neki nacin je cinili posebnom.


Kao i mnoge druge planine u ovom dijelu Kolorada i ova planina je bila svjedok ludila iz osamnaestog vijeka koji se zvao zlatna groznica pa se skoro na svakom koraku mogu naci tragovi napustenih rudnika. Neki dijelovi staze koji vodi prema vrhu bili zatvoreni i znakovi su upozoravali da se radi o privatnom zemljistu.




Pocetak grebena je bio skoro na visini od 4100 metara, sto je znacilo da onih 50 metara vise sto cini ukupnu visinu planine se nalazi dva kilometra ispred mene, na terenu koji je cesta slika na vrhovima u Koloradu, znaci malo gore, malo dole. Ali u tome je i draz ove planine, mada sa vise snijega na ovom grebenu stvari mogu biti puno zanimljivije i uciniti uspon ukusnijim. Tokom prelaska na drugu stranu pojavio se se vjetar koji je cesti gost na ovim visinama ali nije bio dovoljno jak da bi me  nagovorio da se vratim.
Na kraju dana, North Star je pruzio puno vise nego sto sam ocekivao, lijepa planina sa koje se pruza odlican pogled prema ostalom vrhovima u Mosquito Range, a za mene je to bio jos jedan koristan i poucan cas iz geografije.

Ljudi su smislili mnoge nacine da im vrijeme (zivot) brze prodje, a nijedan da ga zaustave......



Vise slika sa uspona ispod: 























Video sa vrha:

2 komentari:

Antony Ratcliffe kaže...

Nice shots Sen and it's good too see some video footage. Love that ochre coloured rock there, looks like a beautiful place to be.

CDG kaže...

Me encanta la nieve!!!! Que fotos mas hermosas :)

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.