Saturday, October 29, 2016

Tiwanaku, Bolivija

Tiwanaku
Bolivija

Tiwanaku je drevni razruseni grad u Boliviji i nalazi se po zastitotom UNESCO od 2000 godine. Danas je to drevno arheolosko mjesto koje nosi ime po jednoj od najvaznijih cicilizacija prije uspostave Inka imperije. Tiwanaku se nalazi 44 kilometra zapadno od La Paza, glavnog grada Bolivije, nedaleko od juzno-istocnih obala jezera Titicaca. Za ovaj drevni grad se smatra da je jedan od najstarijih gradova ili urbanih zajednica ikada sagradjen.


Wednesday, October 26, 2016

Snowmass Mountain

Snowmass Mountain
Elevation: 14092 ft/ 4295 m
Elk Mountains, Colorado
Septembar 13, 2015
Summitpost stranica.
Snowmass Mountain sa Capitol Peak (Avgust 2013 god.)
Nakon nekoliko godina zabave, avantura i skakanja po najvisim vrhovima Kolorada konacno je dosao i taj dugo zeljeni dan, dan kada ce se staviti tacka na 58 najvisih planina u ovoj drzavi, poznatiji kao ''fotineri''. Igrom slucaju Snowmass Mountain bila je ta planina koja ce oznaciti kraj jednog a pocetak novog poglavlja u mojim planinarskim avanturama u Koloradu. Sve je pocelo prije nekoliko godina sa mojim prvim prvim planinarskim krstenjem u Roki planinama i izlaskom na vrh Mt. Elbet koji je ujedno i najvisi vrh u Koloradu. Poslije toga desilo se nesto sto je u nasim genima prepoznatljivo kao ovisnost, ali u zivotu postoje i dobre stvari na koje se zakacimo, pa nas kao zvijezda vodilja prate i vode do kraja zivota.

Tuesday, October 25, 2016

Chicago Basin

Mounth Eolus
Visina: 4292 m / 14083 ft

North Eolus
Visina: 4279 m / 14039 ft

Sunlight Peak
Visina: 4285 m / 14059 ft

Windom Peak
Visina: 4295 m / 14092 ft

San Juans Range, Kolorado
Datum: 28 -30 Juli, 2014 god.
Reportaza na 14ers.com sa ove ture.

Twin Lakes
Zvuk parne lokomotive i miris izgorjelog cumura bili su dobar znak da je ispred nas zaista jedna znacajna i nezaboravna avantura. ''Chicago Basin'' bio je vec duze vrijeme na listi prioriteta ali Amerika nije rad i znoj pa tako da po onoj narodnoj poslovici sve u svoje vrijeme pa tako i na vrijeme dosao je na red i ovaj carobni kutak u Koloradu. Ono sto provlaci i mami u ove zabacene i nepristupacne dijelove ove savezne drzave jesu najatraktivniji i najljepsi vrhovi Roki planina. San Juans planinski masiv na zapadnim obroncima Roki planina u Koloradu sa razlogom nosi ime ''Americka Svajcarska''.

Thursday, October 13, 2016

Mount Evans B

Mount Evans B
Visina: 4138 m / 13577 ft
Mosquito Range, Colorado
Oktobar 09, 2106
Summitpost stranica.


Jutarnja slika u Mosquito Range.
Mount Evans B je jedan od vrhova u Mosquito Range na koji se moze izaci slijedeci stari rudarski put koji danas sluzi kao prevoj preko ovog masiva, a cija visina doseze skoro 4020 metara. Ova planina moze posluziti kao zagrijavanje, treniranje ili ako nesto zelite popeti u kratkom vremenu. Posto ovaj dan nismo imali puno vremena za neku duzu voznju odlucili smo se da malo protegnemo noge u ovim bespucima bez previse truda i vremena. Ekipu su pored mene cinili Bryan i Brian, dva Brajana uz malu razliku u pisanju imena, Svima nama ovo je bio prvi izlaz na ovu planinu, mada se u ovom masivu nalazi nekoliko vrhova na kojima smo vec bili, tako da je dosloo vrijeme da zatvorimo krug sto se tice cetiritisunjaka koji se izdizu iznad prevoja.

Tuesday, October 11, 2016

Tenmile Range

Tenmile Range
Colorado
Peak 9 ( 4022 m / 13195 ft)
Peak 10 (4155 m / 13633 ft)
Crystal Peak (4222 m / 13852 ft)
28 Septembar 2016 god.

Tenmile Range
Jesen u Koloradu je posebna sezona, posebno mjesec septembar kada priroda kao na paleti razmaze najinteresantnije boje i kontraste. Iako se ne moze reci da je prava sezona jer traje jako kratko, samo mjesec dana ali to je zasigurno najbolje vrijeme za planinarske avanture. Nakon par sedmica izvidjanja i vozanje preko planinskih prevoja u potrazi na najboljim prirodnim slikama na red je dosla jedna mala tura iznad poznatog skijaskog centra Breckenridge. Na obroncima nekoliko planina koji cine planinski masiv pod imenom Tenmile Range nalazi se jedan od najvecih ski cetara u Koloradu ali sto je jos interesantnje jedanaest vrhova su iznad cetiri hiljade metara. 

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.