Saturday, August 16, 2014

Satanta Peak and Quarter to Five

Satanta Peak (Visina: 3651 m / 11979 ft)
Quarter to Five Peak (Visina: 3749 m / 12300 ft)
Indian Peaks Wilderness, Colorado
Juli 20, 2014 god.

Indian Peaks vrhovi sa Satanta Peak.

Dva mala vrha u moru planina bila su odrediste ove ture, dva vrha koje samo rijetki posjecuju ili znaju da uopste postoje. Put koji ima za cilj popeti sve vrhove u Indian Peaks Wilderness ponovo me je doveo u ovaj dio Roki planina da posjetim ova dva vrha. Ljeto je bilo u punom zamahu, iako ove godine dolazi sa malim zakasnjenjem, mada ljeto nikada ne moze kasniti, ali planinsko cvijece i vegetacija ipak su govorili sasvim drugacije. Obicno pocetkom mjeseca Jula cilimi planinskog cvijeca i drugog rastinja zastru padine tzv. Front Range ali ove godine to nije bio slucaj.Panorama sa Satanta Peak.
Nekoliko sati planinarenje preko Arapahoe prevoja kojeg su uspostavili i koristili Indijanci mnogo prije dolaska bijelog covjeka na ove prostore bilo je kao put nekoliko stotina godina u proslost. Nekada u tom vremenu ovo je bio koridor prelaska kroz planine najvise zbog seoba i lova, danas u ovo nase vrijeme razlozi su sasvim druge prirode. Veliki broj planinara prelaze preko ovih prevoja a da vjerovatno i neznaju imena planina i vrhova koju izdizu iznad staza. U nekoliko ranijih posjeta iskustva iz ovog parka bila su vise nego odlicna, jos uvijek su svjeza sjecanja na Apache Peak, Mt. Neva, Jasper Peak.

Ljeto u Indian Peaks.
Satanta i Quarter to Five bila su odlicna mala tura da se pobjegne iz uzavrelog Denvera pa da se i ovaj vikend moze proglasiti kao jedan od vrijednog zivljenja. Dva mala vrha sa puno zadovoljstva, idemo dalje...

Colorado Columbine.

Front Range.

Mt. Neva.


Satanta Peak from Arapahoe Prevoja. 

Vrh prevoja.

Caribou Jezero sa prevoja.

Navajo i Apache vrhovi.

Mount Toll.

Mt. Neva i Jezero Dorothy.


Greben prema vrhu Quarter to Five Peak.

Vrh.

Jos jedna slika prelijepe Mt. Neva.

Poljem se siri miris ljiljana...

Avalanche Lilly.

Do sljedeceg susreta...

Album sa slikama:


0 comments:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.