srijeda, 23. srpnja 2014.

Lenawee Mountain

Lenawee Mountain
Visina: 4025 m / 13204 ft
Front Range, Colorado
Datum: Juli 13, 2014 god.

Lenawee Mountain
Lenawee Mountain malo poznata planina iako na njenim zapadnim stranama naslonjeno je jedno od najpopularnijig skijaskih centara u Koloradu, tzv. Arapahoe Basin Ski Area.Iako desetine hiljada ljudi posjeti ovaj skijaski centar, vjerovatno veoma mali broj zna da je Lenawee Mountain sa nesto malo vise od cetitri hiljade metara visina najvisa tacka ovog skijalista. Tokom uspona na Ruby Mountain prosle zime Lenawee planina izgledala je atraktivno i kao da je mamila da bude posjecena, i uspjela je u tome, samo se cekala dobra prilika.


Lenawee Mountain sa padina Ruby Mountain. (January 2014)

Mala grafika koja daje malo jasniju sliku cijelog podrucja.


Jeadan od razloga zasto ova planina nije na listi zelja velikog broja ljetnih planinara jesu dva najpopularnija ''fortinera'' u Koloradu, Greys Peak i Torreys Peak koji se nalaze u neposrednoj blizini. Ako je suditi po registru na vrhu ove planine gdje je tokom prosle godine upisano nesto vise od desetak imena onda je jednostavno za razumjeti zasto nam se cinilo da je priroda bila kao netaknuta tokom izlaska na vrh.



Postoje tri (ili vise) nacina da se dodje do vrha, jedan je naravno kroz sami skijaski centar, drugi je Chihuahua gulch i onaj treci koji smo mi izabrali jeste standardni pravac putem Lenawee staze ali silzak je bio drugom stranom grebena prema Chihuahua jezeru. Na ovaj nacin napravili smo cijeli krug kroz ovaj prelijepi dio Roki planina.



Prvih nekoliko kilometra nije bilo prevelikog uzbudjenje, dobro vidljiva staza vodila nas je u samo podnozje planine gdje je staza isla u drugom pravcu a mi smo krenuli prema grebenu. Izlaskom na greben, vidici i sami uspon dobili su drugu dimenziju i perspektivu. Greys i Torreys dominirali su horizontom, ali i ostatak uspona prema nasem cilju takodje nije bio nista manje izazovan.




Lenawee Mountin posjeduje dva vrha i greben koji spaja vrhove bila je poslastica ove ture, iako relativno kratka ipak je na neki nacin donijela malo vise uzbudjenja osim hodanja po padinama.


















Loveland Prevoj.








Album sa slikama:

0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.