srijeda, 29. siječnja 2014.

Ruby Mountain


Cooper Mountain (3899 m / 12927 ft
Front Range, Colorado
Datum: January 25, 2014 god.

Pogled sa vrha Ruby Mt.

Ruby Mountain laka i jednostavna planina za uspon tokom ljeta pokazala je sasvim drugolice u ovom zimskom usponu. Put koji vodi u podnožje planine obično je zatvoren sa prvim snijegom, pa samim time prilaz planini je duži za koji kilometar. Tokom zime najsigurniji pravac prema vrhu vodi preko juznozapadnog grebena i preko Cooper Mt. 3899 m. imenovanog ali ne i rangiranog vrha. To je uparvo bio i naš plan za izlazam Ruby Mt.

Prilaz prema grebenu.

Iako se radilo o vedrom i sunčanom danu, jak vjetar iz pravca zapada bio je najveća prepreka zajedno u saradnji sa -15° C koje nas je dočekalo na početku staze. Prvih 3-4 kilometra tzv. Peru Creek puta bio je dobro ugazan od strane skijaša ali i putnika rekreativaca na makljama, tako da je to bio i najlakši dio ture.

Malo sa skijama, malo sa makljama.

Od momenta napuštanja puta i prelaska u neoznačenu teritoriju prema grebenu koji je većim dijeom bio bez snijega, prava zabava kao da je tek počela. Vjetrom nabijen i na nekom mjestima do pasa dubok snijeg uveliko je otežavao i usporio kretanje. Iako su ova brda i doline poznate po nemilosrdnim lavinama, ipak snijega nije bilo dovoljno za takvo nešto. 

Teren je postao puno atraktivniji izlaskom na greben.

Onoga trenutka kada smo izašli iz šume i poceli se kretati prema grebenu pravi uspon je tek počeo. Greben koji je vodio prema vrhu Cooper Mt. na nekim mjestima bio je u kategoriji "scarmbling'' ali to je bilo sve što je bačeno ispred nas.

A samim time i pogledi su postajali interesantniji.

Izlaskom na Cooper Mountan, cilj je bio na dohvat ruke, ispred nas. Osjećaj biti na vrhu planine preko četiri hiljade metara u mjesecu januaru uvijek donosi iznova novu radost. Ruby Mountain ukliještena izmedju dva ''fortinera'' sa jedne i na desetine drugih vrhova iznad četiri hiljade metara, nepoznata širem krugu planina bila je vrijedna truda i posjete.

Mjesto izlaska na greben.

Teren ispred nas...

Gore Range je počeo dobijati oblike.

Teren iza nas....

Square Top, 4204 m 

Negdje na pola puta prema vrhu...

Otina polako ali sigurna sa skijama na ledjima prema vrhu Cooper Mt.

Dva ''fortinera'' Greys Peak and Toreys Peak.

Lenawee Mountain, 4025 m.

Silazak sa Cooper Mountain.

Vrh Ruby Mountain postao je ostvarljiv.

Cooper Mountain, 3899 m.

Gore Range otkrivao je svoje vrhove.
Tu smo negdje, blizu cilja.

Ekipa ispod samog vrha.

Slika sa vrha Ruby Mountain.

Skijanje sa vrha Ruby Mountain.

Panorama sa vrha.

Album sa slikama:

0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.