subota, 7. rujna 2013.

Crestone Needle

Crestone Needle
Sangre de Cristo, Colorado
Visina: 4327 m / 14197 ft
Datum: Septembar 02, 2013

 “The experienced mountain climber is not intimidated by a mountain – he is inspired by it.  The persistent winner is not discouraged by a problem – he is challenged by it.  Adversities are designed to be defeated; problems are sent to be solved.  It is better to master one mountain than a thousand foothills.” William Arthur Ward.

Crestone Needle

''Sangre de Cristo planine'' pisao je Albert Ellingwood, jedan od velikih Kolorado alpinista pocetkom 20-tog vijeka, ''imaju car izgubljene proslosti - izbledjela sjecanja na Indijanske grupe , Francuske istrazivace pa do Spanskih vojnika; planine koje imaju caroliju zabacenih i malo poznatih, planine na kojima se gradi masta i imaginacija''. Zato i nije tesko zamislisliti znacaj ove tri planine u to vrijeme, Crestone Needle, Crestone Peak i Kit Carson Peak, u centralnom dijelu Sangre de Cristo vijenca - posljednjih ispenjanih i ''neispenjivih'' fortinera.
Crestone Needle je posljednji ispenjani ''fortiner'',planina za koju se smatralo da je nemoguce osvojiti, bili su vise nego dodatna  motivacija za Labor Day vikend, jednog od velikih drzavnih praznika. Ako zavrtimo vremeplov i vratimo se 1916. godinu kada je ova planina prvi put ispenjanja, nije tesko zakljuciti da je to bila pozamasna avanturea. Tadasnji profesor politickih nauka a u isto vrijeme i zacetnik planinarstva u Koloradu i prvi covjek koji je ispenjao svih 54 'fortinera''. Albert Ellingwood sa svojom ekipom je  poslije 160 km pjesacenja uspio je zaokruziti svoju potragu za najvisim vrhovima u Koloradu i izaci na vrh ove velicanstvene planine.


,
Jutro na putu prema jezerima.

Crestone Needle jedan od najatraktivnijih ali i najtezih ''fortinera'' u Koloradu, barem po pricama i iskustvima drugih koji su penjali ovu lijepu planinu. Sve su planine lijepe, svaka ima ima svoju osobenost i identited bez obzira na visinu, i ako je neki pravac lagan ili dosadan onda u tom slucaju treba naci i pokusati neki koji nije i nudi neko novo iskustvo. Ova planina je po mnogo cemu posebna i interesantnija od mnogih u Koloradu, i mnogi koji penju ''fortinere'' iz zabave slazu se da im je Crestone Needle upravo najomiljeniji.

Slike i prilike krajolika.

Moj prijatelj Jay, 65-godisnji zaljubljenik planina i u ljepote Kolorado Rokija mi je tokom pjesacenja u podnozje ove planine ispricao kako je ravno prije dvadest godina pokusao izaci na vrh Crestone Needle ali usljed loseg vremena nije uspio. I ja sam imao slicno iskustvo prije par godina kada sam sa Zijom pokusao izaci na vrh, ali usljed loseg vremena morali smo se okrenuti i poci nazad. Za Crestone Needle dobra vidljivost je itekako dobar saveznik, jer par mjesta gdje se prelazi iz tzv. istocni u zapadni zlijeb u toku uspona ali i silaska, ako se prodju mogu odvesti u nezeljenu teritoriju. Skoro sve nesrece na ovoj planini vezane su za ovaj dio planine, tako da i prije nego smo krenuli, drzali smo oci sirom otvorene. 

Mi sa jutrom, jutro sa nama.

Prvi susret sa planinom.

Pocetak dana je nagovjestavao uspjeh, ali prognoza vremena nije bila najbolja jer je nagovjestavala kisu i grmljavinu iza podne, tako da nam je za cilj bio izaci na vrh izmedju deset i jedanaest sati. Obicno ova tura se radi kao dvodnevna, ali mi smo imali drugaciji plan, rani pocetak i bez uobicajenog kampovanja pored jednog od jezera u podnozju planine krenuti prema vrhu. Uspon smo podijelili u dvije etape, prva je bila izlaz na ''Broken Hand'' prevoj, koji je sa visinom od 3919 metara bio planina za sebe. Poslije toga imali bismo jasniju sliku onoga sto nas ceka prema samom vrhu.


Jay uziva u prelijepom jutru.

''Broken Hand" prevoj, prva prepreka.

''Broken Hand'' prevoj je opravdao sva ocekivanja, strma, kamenita padina koja je na trenutke izgledala beskrajna usporila je nase kretanje pa smo polako poceli da ispadamo iz planiranog vremenskog okvira. Ovaj dio uspona je zasigurno bio i najmanje popularan, jer izlaskom na vrh shvatite da pravi uspon na Crestone Needle tek pocinje, a veliki dio energije je vec bio potrosen.

Negdje na pola puta prema vrhu prevoja.

Skoro na izlazu na drugu stranu prevoja....

gdje nas je cekao pogled prema vrhu same planine.

Crestone Needle sa vrha prevoja izgledao je grandiozno, strma stijena koje se izdizala iznad nas kao da nas je htjela zastrasiti, ali znali smo kada se nadjemo u jednom od zlijebova da prava zabava tek pocinje. Pravu sliku sta nas ceka dobili smo tek kada smo u jednom kratkom luku zaobisli greben koji spaja prevoj sa samom planinom. Nasli smo se na ulazu u tzv. istocni zlijeb koji vodi skoro do same polovine stijene, gdje se zavrsava, u uspon nastavlja prelaskom u drugi zlijeb, tzv. zapadni zlijeb.

Crestolita Peak, 4045 metara  vrh u komsiluku.

Fantasticna stijena zvana Crestone Needle.


Jay u prvom jurisu prema vrhu.

Iako je sve bilo jako strmo ono sto je davalo sigurnost i pouzdanje je da sve bilo na smo mjestu i da su svaka stijena i kamen kao cementirani cvrsto stajali zalijepljeni za planinu. Za razliku od nekih drugih vijenaca i planina u Koloradu gdje se ne smije vjerovati stijeni niti kamenu, ovdje je bila sasvim druga prica. Veliki dio penjaca vec je silazio kada smo mi usli u prvi  zlijeb, ali za razliku od nas oni su imali start sa jezera.


Laksi dio je iza nas, prava zabave tek pocinje.

Pogled prema prvom tzv. istocnom zlijebu.

Crestone Needle je zaista jedan fantastican uspon, iako ovaj pravac nije kategorisan kao tehnicki, i nije potrebno navezivanje, mozda osim u toku zime, ipak pad u jednom od ova dva usjeka u planini moga bi imati ozboljne posljedice. Kao sto sam spomenuo, izbor pravca i posebno prelaz iz jednog u drugi procjep su kljucni, jer vecina nesreca se upravo desila zbog toga, gdje su se planinari izgubili i bili primorani na neki od tehniclih izlaza gdje je dolazilo do padova i slicno.

Jay je bio inspirisan i spreman.

Sa stijenom u kojoj je sve bilo na svom mjestu nije bilo problema sa usponom.

Jay je nakon uspona na vrh, proglasio Crestone Needle za svoj omiljeni ''fortiner''.


''Broken Hand'' prevoj je daleko iza nas, nema nazad.

Malo izlozeno mjesto prelaza iz istocnog u zapadni zlijeb.

Iako je obiljezavanje pravca rijetkost, ipak je neko odlucio da nam malo pomogne.

Izlaz iz ovog zlijeba bio je jos uvijek daleko iznad nas...

ali svakim korakom bili smo sve blize, vec smo mogli osjeti miris vrha.

Jay na pola puta prema izlazu na greben.

Sangre de Cristo je zaista jedan od najboljih i najatraktivnijih vijenaca u Koloradu, pored nekoliko planina iz grupe tzv. ''fortinera'' nudi na desetine drugin planina sa visinom koja prelazi preko cetiri hiljade metara. Naziv vijenca potice od spanske rijeci ''krv Isusova'' a vjerovatno zbog boje vode koja se prelijeva preko konglemoratskih stijena pa se dobija utisak kao da se radi o krvi, ali isto tako vecina naziva za planine, gradove i druge geografske termine u tom vremenu imali su vjerske konotacije.



Iza nas...

Ispred nas..

Konacno smo izasli na vrh grebena...

sa kojeg se mogao vidjeti vrh, koji je bio na dohvat ruke.

Tu smo...nema dalje, vrh.

Veliki dan za mog prijatelja.

Uspon na Crestone Needle prije svega je klasicni Kolorado uspon, mozda malo pretjeran kada se kaze da je jedan od najtezih, iako se radi o Class 3 , cini mi se da je u mom iskustvu bilo fizicki izazovnijih i nize gradiranih. U svakom slucaju za mene jedan od najboljih uspona u Koloradu, nisam siguran da je moja najomiljenija planina. Meni je licno bilo drago da je moj prijatelj Jay mislio sasvim drugacije, za njega je ovo bio najbolji ''fortiner'' na koji se ispeo. Mozda se ponovo vratim na Crestone i pokusam jedan drugi pravac, jer to zaista vrijedi pokusati na ovok ljepotici.

Crestone Peak, ''fortiner'' u komsliku.

Pogledi od kojih se covjek nikada nemoze umoriti.



Naravno, slika sa vrha.


Eh, da je vise ovakvih dana u zivotu.

Konacno je i Crestone Needle dosao na red, idemo dalje.

Crestone Needle ostaje iza nas, ali u nama ostaje uspomene na ovu fantasticnu planinu.

Album sa slikama:

2 komentari:

Unknown kaže...

Good work, Sen. Crestone Needle is one amazing peak. No wonder it's among "the favorites" for so many climbers, myself included!

Sarah

Senad Rizvanovic kaže...

Thanks Sarah, we had great time, great mountain.

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.