Saturday, January 17, 2015

Bear Peak & South Boulder Peak

Beak Peak
Visina 2579 m / 8491 ft
South Boulder Peak
Visina 2606 m / 8549 ft
Boulder, Colorado
Novembar 30, 2015 god


Otina na zavrsnom dijelu vrha.

Posljednnji novembarski dan protekao je tumaranjem oko Bouldera sa usponom na dva niza vrha, Bear Peak i South Boulder Peak. Dva vrha sa visinom preko dvije tisuce metara uvijek su dobrodosla u uvjetina loseg vremena na visim vrhovima. Interesantno je to sto smo bili svjedoci jednog vremenskog fenomena tzv. temeraturne inverzije, Uspon smo zapoceli totalno okovani u bijelom plastu da bi taj plast blijedio i postajao prozirniji sa svakim osvojenim metrom i postizanjem vece nadmorske visine. Izlaskom na vrh imali smo priliku iz prve ruke svjedociti ovom meteorloskom fenomenu. Cijela dolina koja se prostire ispod Front Range prema istoku gdje vise nema planina, bila je utopljena u more oblaka. Ovaj rijetki prizor za Kolorado bio je vise nego fantasticna slika i dokaz da se najbolje stvari dese, kada se najmanje nadate.

''Temperaturna inverzija je kada temperatura raste sa visinom, a pravilno je da opada jer se vazduh zagrijeva od tla, a ne od Sunca. To je zato sto propusta suncevo kratkotalasno zracenje u najvecoj mjeri, ali apsorbuje zemljino dugotalasno zracenje. Jedan od razloga temperaturne inverzije je npr. jako izracivanje toplote iz tla prilikom mirnih, noci, pogotovu kada je vedro. Tada se vazduh neposredno uz tlo (jer je on sada topliji od tla) jako hladi molekularnim provodjenjem tj. prenosi toplotu tlu da bi se uspostavila toplotna ravnoteza. Kako raste visina vazduh je sve topliji jer je izvor hladjenja tlo te se manje hladi odavanjem toplote. Tako dakle, imamo da se obrazuje termicka inverzija. Jos jedan od razloga je spustanje vazduha u anticiklonu, o tome neki drugi put. Jos jedan od razloga je obrazovanje "jezera hladnog vazduha" u dolinama, kotlinama itd. Tako, kada pada kisa, iz relativno toplijeg dela atmosfere, kisne kapi dolaze u ponekad vrlo hladan i plitak sloj vazduha u samo tlo i na tlu se mrznu''.

Silver Plume, Ice Climbing weekend.

Ice Climbing weekend.
Silver Plume, Colorado
Decembar 06, 2015 god.

Album


Jedan od zamrznutih vodopada nedaleko od Silver Plume, bio je poporiste jedne nove aktivnosti zvane Ice Climbing. Sasvim jedna nova tehnika i prilika da se uci i pokusa nauciti nesto novo i drugacije izvan standardnog planinarenja i penjanja. Veliko hvala mom drugu Andiju za ovaj trening i njegovo strpljenje sa nekoliko pocetnika.

Thursday, January 15, 2015

Wetterhorn Peak i Matterhorn Peak

Wetterhorn Peak
Visina: 4272 m / 14015 ft
Matterhorn Peak
Visina: 4142 m / 13590 ft
San Juans Range, Kolorado
Datum: 10 August, 2014 god.
Summitpost stranica.
Album sa svim slikama.

Wetterhorn Peak

Jos jedan ljetni vikend u planinama San Jaun vijenca u Koloradu donio je uspon na dva vrha iznad cetiri tisuce metara. Wetterhorn Peak je jedan od najljepsih ''fortinera'' u Koloradu, a pored njega uz isti greben nalazi se jos jedan vrh pod imenom Matterhorn Peak, i jedan i drugi apsolutno nemaju nikakve veze sa vrhovima u Svicarskoj. Neka umjesto rijeci slike govore o ovom lijepom kutku u Roki planinama.

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.