Saturday, May 31, 2014

Mt. Helen

Mt. Helen
Visina: 4012 m / 13164 ft
Tenmile Range, Colorado
Datum: Maj 26, 2014
Album sa Slikama.

Pogled sa vrha Mt. Helen
Mt. Helen je relativno mali vrh u poredjenju sa nekim visim planinama u Tenmile vijencu koji su u grupi stotinu najvisih vrhova u Koloradu. Ono sto nikoga nece razocarati jeste pogled sa ove planine.Sami uspon na vrh Mt. Helen je relativno lagan, mada treba uzeti u obzir da je snijeg zbog visokih temperatura postao neprohodan u nizim dijelovma. Mt. Helen se nalazi nedaleko od poznatog skijaskog centra Breckenridge i dio je tzv. Tenmile Range. Najvisa i najpoznatija  planina u ovom vijencu je Quandary Peak, a tu se jos nalaze nekoliko interesantnih i visokih  planina kao sto su Drift PeakPacific Peak, Atlantic Peak, Crystal Peak i Father Dyer.

Thursday, May 29, 2014

Mt. Evans

Mt. Evans
Visina: 4348m / 14264 ft
Front Range, Colorado
Datum: Maj 26, 2014
Moja Summitpost stranica.
Album sa Slikama.

Mt. Evans

Mt. Evans je jedan od popularnijih Kolorado ''fortninera'' vjerovatno zbog toga sto je najblizi Denveru a drugi razlog je sto se na vrh ove planine moze doci i automobilom. Pored voznje najvisom asfaltiranom cestom na sjeverno americkom kontinentu postoji veliki broj raznih pravaca kako planinarskih tako i alpinistickih do vrha ove lijepe planine.Treci uspon na Mt. Evans bio je novi pravac kroz jedan od kuloara koji je nazvan kuloar izlazeces sunca. Sa prvim suncevim zrakama nije nam trebalo dodatno objasnjenje zasto i zbog cega je ovaj kuloar dobio ovo ime.

Friday, May 23, 2014

Red Mountain (C)

Red Mountain (C)
Visina: 4032 m / 13229
Front Range, Colorado
Datum: May 18, 2014
Album sa Slikama.


Red Mountain ''C''
Postoje tri planine u Koloradu koje nose ime Red Mountain ili u prevodu Crvena Planina a koje su zbog lakseg identificiranja naznacene su po abecednom redu. Vrijeme je bilo vise nego nakolnjeno, jer je ovaj greben ili prevoj poznat po stalnom i veoma jakom vjetru. 

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.