Saturday, October 19, 2013

Mosquito Range četiritisučnjaci.

Mosquito Range četiritisučnjaci.
Datum: Oktobar 13, 2013
Treasurevault Mountain (4176 m / 13701 ft)
Mosquito Peak (4200 m / 13781 ft)
Kuss Peak (4129 m /13548 ft)
London Mountain (4022 m / 13194 ft)

“Climb the mountain to see the world, not so the world can see you”

Mosquito vijenac, poslijepodnevna slika sa kraja ture.

Ponovni povratak u Mosquto Range imao je za cilj uspon na neke nove vrhove preko cetiri tisuce metara, plan je bio tri nova vrha, ali na kraju dana ponovni uspon na London Mountain zaokruzio je taj broj na cetiri. Iako je bila prva polovina mjeseca Oktobra, zima i niske temperature su vec odavno ovdje prisutni. Cooney Lake koji lezi neposredno ispod Mosquito Peak vec je odavno bilo zaledjeno, ali sa obzirom na visinu od 3,835 metara na kojoj jezero lezi to i i nije predstavljalo neko iznenadjenje. Prilaz ovim planinama preko istoimenog prevoja Mosqutio Pass tokom jeseni je uvijek prohodan, ali tokom zime zbog visokog snijega i smetova uspon na jedan od ovih vrhova je sasvim drugacije prirode. Mosquito prevoj je najvisi put na sjevernoamerickom kontinetu sa visinom od 4,019 metara i sa malo boljim terenskim vozilom moguc je prelaz preko ovog prevoja prema Leadvillu rudarskom gradicu koji lezi sa druge strane ovog vijenca.

 Prelijepo ali hladno jutro u visokim gorama.

Jutro je bilo suncano, ali veoma hladno naravno i vjetrovito, ali ipak bio je to savrsen dan za ovu malu avanturu.Svaka posjeta ovom dijelu Roki planina je kao posjeta rudarkom muzeju na otvorenom. Napustena rudarska okna, barake kao i stari rudarski putevi bili su vidljivi na svakom koraku. Jednim od tih napustenih i jedva vidljivih puteljaka zaputili smo se prema prvom vrhu dana, Treasurevault Mountain.

 Zaledjeno Cooney jezero sa dva vrha, nasa prva dva odredista iznad.

Put je vodio do Cooney Lake, koje je vec bilo zaledjeno ali sa toga mjesta slika je bila puno jasnija, Treasurevault Mountain i Mosquito Peak mogli su se vidjeti iznad jezera i relativno lagan uspon prema njihovim vrhovima, Prvi snijeg koji pokrije kamene padine uvijek krije zamke i opasnosti i moze predstavljati ortopedsku nocnu moru, ali u ovom slucaju uspon do vrha Treasurevault Mountain bio je laksi od ocekivanog.

 London Mountain na horizontu, zavrsni dio ture.

Pogled sa Treasurevault Mountain prema ostatalim dijelovima Mosqutio vijenca kao i prema Sawatch Rangu bio je fantastican, prvi snijegovi koji su krasili vrhove na svim horizontima bili su dodatna motivacija za nastavak uspona na ostala tri vrha koja dijele isti greben.


 Zavrsni dio prema prvom vrhu, Tresurevault Mountain.


 Gore vijenac, sakriveni dragulj Roki planina.

Drugi vrh Mosqutio Peak je i bila najvisa osvojena tacka ovog dana, ovaj vrh je 115 na listi najvisih planina u Koloradu, i bio nam je glavni cilj ove ture. Neposredno ispod samog vrha mogao se vidjeti Mosquito prevoj sa napustenim rudnikom sa nekoliko masina koje su slucajno ili namjerno ostavljene u ovim vrletima.

 La Plata, ''fortiner'' u Sawatch vijencu.

Nekoliko sati planinarenja na blago zaobljenim grebenovima iznad cetiri tisuce metara bili su jos jedno dobro iskustvo i provod u Roki planinama. Ovaj dan bio je odlicna prilika za pripreme pred nadolazecu zimsku sezonu, kada planinarenje dobije sasvim jednu drugu dimenziju u ovim planinama.

 Mt. Elbert, najvisi vrh cijelog vijenca Roki planina.

 Mosquito Peak nase drugo odrediste dana, tzv. Mosquito prevoj vidljiv ispod same planine.

 Pogled unazad prema prvom osvojenom vrhu.

 Sawatch Range, dom 15 ''fortinera'' u Koloradu.

Mt. Massive jos jedan ''fortiner'' u Sawatch vijencu.

 Mosquito Peak vrh.

 ''Kuss'' Peak ispred nas.

 Pogled koji nikad ne umara.

 Mt. ''Kuss'' trece odrediste dana.


 Mosquito Peak iza nas.

 Mosquito Peak je medju 200 najvisih vrhova u Koloradu.

 London Mountain tokom silaska sa Kuss Mountain.

 Tamo gdje je sve pocelo ovog jutra.

 Tri predjena vrha sa London Mountain.

 Mt. Sherman jedan od ''fortinera'' u ovom vijencu.

 ''South Park'' dolina koja lezi ispod desetina cetiritisucnjaka.Album sa slikama:

0 comments:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.