četvrtak, 22. kolovoza 2013.

Capitol Peak

''Na ivici Capitol Peak-a''

Capitol Peak 

Visina: 4309 m /14,130 ft

''K2'' (Unranked)

Visina: 4165 m / 13,664 ft

Visinska Razlika: 1650 metara
Ukupna duzina uspona: 27 km
Elk Mountains, Colorado
Datum: August 04, 2013

"Ako je stvarnost kontradiktorna tvojim mislima, to je zabluda. Ako su tvoje misli kontradiktorne tvojim djelima, to je ludilo. Ako je stvarnost kontradiktorna tvojim djelima, to je poraz, frustracija, samounistenje. A ni jedno bice zdravog razuma ne zeli zabludu, ludilo i unistenje."


Dva sunca na zalasku.

Capitol Peak, 4,309 metara planina, lezi u zapadnom dijelu Elk Mountains zapadno od Aspena i jugoistocno od Glenwood Springs i I-70 autoputa zile kucavice kroz Colorado Rockies. Capitol Peak smatran za jedan od najtezih ''fortinera'' u Koloradu je impresivna planina za razliku od mnogih drugih iz te grupe. Granitna planina sa grebenom koji nozi naziv ''ostrica noza'', strmih stijena i prepoznatljivog zasiljenog vrha sa kojeg se pruza nevjerovatan pogled prema Maroon Bells - Snowmass Wilderness divljini. Capitol Peak ne izgleda samo kao velika planina, sami uspon na ovu planinu je isto tako predstavlja izuzetno veliku i lijepu avanturu.

Na zalasku sunca, kad sakrije se dan. 





Planina u ogledalu kritike.

Prvi uspon na ovu planinu zabiljezen je 22 Avugsta,1909 godine od strane dva pionira planinarstva u Koloradu, Percy Hagerman i Harold Clark. Njihov pravac uspona i ovih dana se koristi kao standardni pravac, sjeveroistocni greben iz pravca Capitol jezera koji lezi u podnozju planine. Dva vrha preko cetiri tisuce metara koji se nalaze u ovom dijelu Kolorada nose njihova imena, Hagerman Peak i Clark Peak.

Konacno Capitol Peak.

Poslije lakseg zagrijavanja na jednom od ''fortinera'' u San Juan ja i Zijo smo odlucili da se za vikend preselimo iz tog dijela prema Aspenu i Elk planinama koje su bez puno polemike jedne od najatraktivnijih od svih vrhova  u Koloradu. Izbor je bio jednostavan, jer nije bilo boljeg izbora od onog velikog i kapitalnog pod imenom Capitol Peak. Iako je vrijeme bilo neprevidivo i cudno za ovaj dio godine, sa svakodnevnim kisama i grmljavinama, nadali smo se da cemo mozda imati malo srece na tom polju. Kalendarski  se naslucivao kraj ljeta, ali zbog silnih kisa posljednjih nekoliko sedmica proljece kao da je tek stiglo u ove krajeve.

Tako blizu a tako daleko, pogled sa pocetka staze.

Nakon laganog uspona na Handies Peak u San Juan vijencu krenuli smo prema Aspenu, nekih 360 km udaljenosti, a put nas je vodio preko Independence Pass, 3670 metara visokog prevoja. Poslije posjete Crested Butte posljednjoj skijaskoj oazi koja nije pretrpjela posljedice komercijalizacije i provedene noci u Buena Visti, konacno smo se sljedece jutro obreli u Aspenu.

Zijo se malo dvoumio na pocetku, ali je samopuzdanje nadolazilo svakim novim korakom.

Konacno smo se docepali ''trailhead-a'' i pred nama je bilo desetak kilometara laganog pjesacenja do Capitol Lake gdje se nalaze dozvoljena mjesta za kampovanja a plan je bio sljedeceg jutra krenuti prema vrhu. Vrijeme je bilo upravo onako kako je i najavljeno, kisa i grmljavina u poslijepodnevnim satima, sto je znacilo da ovaj dio ture biti mnogo interesantniji nego sto smo planirali. Povremeni pljuskovi i grmljavina tjerali su nas da trazimo privremeno skloniste sa nadom da ce nevrijeme proci.

Duzina: 20.5 km (oba pravca ) do Capitol Lake
Visina: 2887 m. kod  Trailhead - 3529 m. kod  Capitol Lake
Visinska Razlika : 641m do Capitol Lake 
Slozenost : Naporno

Profil visinske razlike od Trailhead do Capitol Lake.

Mi konja za trku nemamo...

Uzdaj se use i u svoje kljuse..

Na pola puta...

Pored nas bilo je jos nekoliko grupa planinara ciji je cilj bio isti kao i nas, ali takodje bilo je i onih cije je krajnje odrediste bio Capitol Lake, u ciju ljepotu cemo se i sami uvjeriti nekoliko sati kasnije. Cijelo vrijeme pjesacenja kroz dolinu, bez obzira na kojem dijelu staze da smo se nalazili Capitol Peak je dominirao horizontom. 

Nismo se dali uplasiti, ni gromovi ni munje.

Kisa koja je obiljezila ovo ljeto znacajno je doprinijela da je atmosfera pocetkom mjeseca augusta bude ovakva. Cvijece i  rastinje koje obicno pocinje da se susi i mijenja boju pocetkom ovog mjeseca, slikalo je carobnu botanicku bastu i cinilo okruzenje oko planine carobnom. 






Ambijent koji nas je docekao u podnozju planine.

Mjesto kampovanja.




Pogled sa balkona satora za dvije osobe.

Napokon, nakon nekoliko sati teskog ali i zadovoljavajuceg rada, konacno smo mogli reci stigli smo, prvi radni dan na Capitol Peak blizio se kraju. Ono najzanimljivije je bilo tek ispred nas. Znaci to je to, kralj svih ''fortinera'' u Koloradu bio je iznad nas, planina koje se mmnogi plase i zaziru. Capitol Peak zasluzuje svako postovanje, planina koja je odnijela mnoge zivote zasluzuje ozbiljnost i oprez.


Dok su drugi spavali...

Planina se umivala u zalasku sunca.

Dok je Zijo odlucio da se preda carstvu snova, ja sam odlucio da sacekam zalazak sunca. Gledajuci u strmu granitnu stijenu koja se uzdizala iznad jezera, pokusavao sam naci rijec koja bi opisala ljepotu ove planine. 
Mozda....
Majestic? - having or displaying majesty or great dignity; grand; lofty




Svitanje nas je zateklo na sedlu koje je vodilo prema grebenu.

Rani pocetak u cetiri sata ujutro davao nam je realnu priliku da izadjemo na vrh a da pri tome ne budemo uhvaceni kisom i grmljavinom koji su ovog ljeta svakodnevni gosti u ovim planinama. Izlazak na sedlo bio je samo jedno dobro zagrijavanje za ono sto slijedi. Iako je jos uvijek bio potpuni mrak ipak smo uspjeli da rijesimo zagonetku kojim pravcem zaobici strme stijene koje su bile kao ljudskom rukom nepravilno naslagane i svakog trena spremne da se obruse.

Valja nama gore.

Sedlo i Mt. Daily, cetiritisunjak u komsiluku.

Zijo u jurisu preko prvih prepreka.

Izlaskom sunca sve je postalo ocigledno, a najvise do izrazaja dosla je  kamenom poplocana  padina preko koje smo morali preci. Nista u vezi ovog dijela nije bilo interesantno, osim da smo sa nestrpljenjem cekali izlaz iz ovog lavirinta.

Kao da se napredak poceo nazirati.

''K2'' visoki nerangirani cetiritisucnjak jos uvijek ke bio daleko iznad nas.


Capitol Peak je dobio nove oblike i konture sa druge strane grebena.

Pierre Lakes Basin i Snowmass Mountain.

Jutarnja poza druga Zije.

Put za Capitol vodi preko ''K2''

Negdje sa grebena pogled prema jezeru.

Stvari na terenu su postale konkretne.

Put je vodio preko ''K2'', 4165 metara visokog nerangiranog zasiljenog vrha i koji nam je bio prvo odrediste prema zadanom cilju. Sa vrha ''K2'' sve je izgledalo drugacije, stvarno i realno. Ispred nas je bio greben sa poznatim dijelom pod imenom  ''ostrica noza''. Nakon prvih nekoliko metara samopuzdanje je izrazlo u pomalo pretjeranu dozu komfora pa se vec moglo, pa ovo i nije tako strasno.


Ispred nas Capitol Peak.

Iza nas ''K2''

Pierre Lakes iz druge perspektive.

Maroon Bells i Pyramid Peak u daljini.

Najtezi i najopasniji dio bio je kamena piramida na kojoj nista nije bilo na svom mjestu niti je bilo sigurno. Na ovom dijelu imali smo najvise poteskoca, prepoznati i izabrati ''najsigurniji'' pravac prema vrhu. ''Osrtica noza'' je zbog izlozenosti sa jedne i druge strane najpoznatije opasno mjesto na ovoj planini, ali najvise nesreca se desi upravo tokom penjnja ove piramide. 

Zavrsna faza uspona, ujedno najzabavnija.



Dio grebena koji je ostao iza nas.

Mjesto za odmor.

Zavrsni dio stijene, ali jos uvijek ima dosta posla da se uradi.


Kuda dalje?


Daily Mt i ''K2''

Konacno, sami vrh na vidiku.

Posljednji predah prije zavrsnog jurisa.

Korak do vrha.

Elk Mountains.


Greben kojim smo mi izasli na vrh.

Naravno, poziranje na vrhu.

Izazak na vrh bio je samo pola dobro uradjenog posla, ista avantura cekala nas je i u povratku. Naucili smo dvije stvari vezano za ovu fantasticnu kamenu naslagu. Prvo, nema laganog puta prema vrhu i drugo, nema laganog puta tokom silaska sa vrha. Capitol Peak je ispunio sva nasa ocekivanja, uzbudjenje, opasnost, prelijepi ambijent samo neki od elemenata.
Operativna rijec koja bi se mogla koristiti za uspon na ovu planine bila bi:

Endurance (en-dur-an-ce) : the fact or power of enduring or bearing pain, hardships, etc.
Izdrzljivost, uspjeli smo, izdrzali smo........ zbogom Capitol do nekog novog susreta.


Vrijeme je za silazak.

Prije nego nebo se otvori.

Zbogom Capitol Peak, do nekog drugog puta.


Capitol Lake is jedne bolje perspektive.

Najgore je iza nas.

Kamena padina u toku silaska bila je neprobojno polje.

Prizori od kojih se nikada nemoze umoriti.


Ovaj dio nismo vidjeli predhodnog jutra.

Capitol Peak, jedan od najboljih u Koloradu.

Weidemeyer's Admiral (Limenitis Weidemeyer)

Dusa od planine, u dubini sume.


Topografska karta ture, crvena linija predstavlja dan uspona.

Album sa slikama:

0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.