nedjelja, 25. studenoga 2012.

Mount Tweto

Mount Tweto
Mosquito Range, Colorado
Visina: 4167 m / 13672 ft
Novembar 18, 2012


Planina koja je dobila ime po poznatom geologu iz Kolorada.

Gdje je snijeg?
Pitanje koje se i u sali pocelo postavljati na svakom koraku u ovoj po skijama poznatoj drzavi. Imali smo priliku vidjeti realno stanje na terenu i ako se po jutru dan poznaje onda bi ova zima mogla liciti na onu predhodnu, dakle, nimalo optimisticna prognoza.
Proslogodisnja zima ako se uopste moze tako nazvati nije se posebno proslavila po snjeznim padavinama pa je sve to kao za rezultat imalo rekordno susno ali i toplo ljeto. Ako se takav scenario ponovi i naredne godine onda ce sve to zajedno da ima katastrofalne posljedice. Kalendarski gledano zima je jos uvijek skoro mjesec dana daleko, pa samim time puno toga se moze promijeniti i na samom terenu, posebno imajuci u vidu da najvise snijega u Koloradu ionako padne tokom mjeseca marta i aprila.


četvrtak, 15. studenoga 2012.

Dyer Mountain

Dyer Mountain
Visina: 4223 m / 13855 ft
Colorado, Mosqutio Range
Datum: 04 Novembar, 2012


 Mt. Dyer je jos jedan ''centennial'' ili vrh koji je nasao svoje mjesto medju stotinu najvisih planina u Koloradu. Konacno je ova planina dosla na red, planina u moru planina koje se nalaze u ovoj americkoj saveznoj drzavi ne predstavlja neki veci znacaj osim da je na sedamdeset prvom mjestu po visini. Ipak ova planina je zanimljiva iz jednog jednostavnog razloga jer je rudarski muzej na otvorenom. Bez obzira iz kojeg pravca zelite da krenete prema vrhu, skoro na svakom koraku nailazicete na ostatke iz ne tako davne americke proslosti, a to je rudarstvo. Mt. Dyer je smjesten iznad Leadville malog planinskog gradica koji lezi na visini od 3094 metara i jedan je od dva najvisa grada u Sjedinjenim Drzavama.


petak, 9. studenoga 2012.

St. Vrain Mt. & Meadow Mt.

St. Vrain Mountain  (3707 m / 12162 ft)
Meadow Mt.  (3545 m / 11632 ft)
Rocky Mountain National Park
Datum: 02 Novembar 2012 god.
Duzina: 15 km


St. Vrain Mountain i Meadow Mountain su dva relativno mala planinska vrha u poredjenju sa vrhovima koji se nalaze neposredno u komsliku. Ove dvije planine nalaze se na samoj granici izmedju Roki nacionalnog parka i zasticene divljine po imenom Indijanski vrhovi. Uspon na jedan ili obadva vrha ne predstavlja neki veci izazov osim mozda duzine, koja sa usponom i povratkom iznosi skoro petnaestak kilometara. Prije svega ono sto ovaj dio parka pruza jeste odlican pogled prema ovom dijelu nacionalnog parka i nekim  od vrhova koji su poznati i izvan Kolorada, prije svega mislim na Longs Peak.


    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.