petak, 9. studenoga 2012.

St. Vrain Mt. & Meadow Mt.

St. Vrain Mountain  (3707 m / 12162 ft)
Meadow Mt.  (3545 m / 11632 ft)
Rocky Mountain National Park
Datum: 02 Novembar 2012 god.
Duzina: 15 km


St. Vrain Mountain i Meadow Mountain su dva relativno mala planinska vrha u poredjenju sa vrhovima koji se nalaze neposredno u komsliku. Ove dvije planine nalaze se na samoj granici izmedju Roki nacionalnog parka i zasticene divljine po imenom Indijanski vrhovi. Uspon na jedan ili obadva vrha ne predstavlja neki veci izazov osim mozda duzine, koja sa usponom i povratkom iznosi skoro petnaestak kilometara. Prije svega ono sto ovaj dio parka pruza jeste odlican pogled prema ovom dijelu nacionalnog parka i nekim  od vrhova koji su poznati i izvan Kolorada, prije svega mislim na Longs Peak.





Najbolje dio godine za uspon na ove vrhove je jesen ili sami pocetak zime, iz jednostavnog razloga jer jedino tada mozete rijetko sresti nekoga na stazi. Ovaj dio parka tokom ljeta je jako posjecen turistima izvan Kolorada i oni koji zele na jedniostavan nacin osjetiti visinu i dozivjeti Kolorado svakodnevno naprave guzvu na ovim stazama.


Ali to nije bio slucaj za drugi dan mjeseca novembra, kao sto sam i ocekivao cijeli ovaj dio Roki nacionalnog parka pripao je meni barem na nekoliko sati. Za razliku od ostalih dijelova ovdje je bilo nesto vise snijega nego sto sam ocekivao. Bez obzira o kojim planinama ili vrhovima je rijec u ovom posebno zasticenom dijelu  Roki planina za mene je poseban dozivljaj. Nadam se da cu jednoga dana uspjeti biti na svakom vrhu u ovom parku.


Poslije tri ili cetiri kilometra napustio sam stazu i poceo slijediti tragove koji su vodili u pravcu kote na visini oko tri tisuce metara a koja se nalazila se izmedju ove dvije planine, koje su vise licile na dva brda sa obzirom na oblik koji se mogao vidjeti iz daljine.


Pocetak zime donese posebnu zelju za nesto nizim i manje popularnijim planinama ali ni u kom slucaju manje spektakularnijim ili ljepsim planinama. Ove dvije planine su u svakom slucaju opravdale moja ocekivanja i mozda je ovo jedan od nacina kako se ovaj nacionalni park moze i dozivjeti u svom punom izdanju i ljepoti.











Longs Peak je posebna planina u Koloradu, mozda jedna od najljepsih i najinteresntnijih. Prije svega po svom obliku, brojem pravaca prema vrhu, istorijom a ponajvise sa brojem penjaca koji su izgubili zivot u zelji da se domognu vrha, te je tako jedna od najsmrtonosnijih planina u Koloradu.






Mala solo tura u srce Roki planina bila je samo jos jedan mali podsjetnik o ljepoti ovih prostora bez obzira o kojem godisnjem dobu se radilo. Roki Mountain National Park nije jos iznevjerio moja ocekivanja.













2 komentari:

Antony Ratcliffe kaže...

I love this Indian Peaks Wilderness region of the Rockies, it really does look stunning and very attractive for any outdoors person. Your images really do this place justice..
Amazing!

Senad Rizvanovic kaže...

It's very beautiful area for sure, still i want to climb peaks from west side, so best stuff yet to come :) hang on my friend!

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.