četvrtak, 15. studenoga 2012.

Dyer Mountain

Dyer Mountain
Visina: 4223 m / 13855 ft
Colorado, Mosqutio Range
Datum: 04 Novembar, 2012


 Mt. Dyer je jos jedan ''centennial'' ili vrh koji je nasao svoje mjesto medju stotinu najvisih planina u Koloradu. Konacno je ova planina dosla na red, planina u moru planina koje se nalaze u ovoj americkoj saveznoj drzavi ne predstavlja neki veci znacaj osim da je na sedamdeset prvom mjestu po visini. Ipak ova planina je zanimljiva iz jednog jednostavnog razloga jer je rudarski muzej na otvorenom. Bez obzira iz kojeg pravca zelite da krenete prema vrhu, skoro na svakom koraku nailazicete na ostatke iz ne tako davne americke proslosti, a to je rudarstvo. Mt. Dyer je smjesten iznad Leadville malog planinskog gradica koji lezi na visini od 3094 metara i jedan je od dva najvisa grada u Sjedinjenim Drzavama.






Prelijepo novembarsko jutro cekalo nas je u ovom interesantmom gradicu koji je ne tako davno u devetnaestom stoljecu bio jedan od glavnih centara Kolorada. Negdje sam naisao na informaciju da je ovaj gradic trebao biti glavi grad ove drzave, ali od tog vremena se mnogo toga promijenilo pa danas ovaj gradic broji svega  nesto manje od tri hiljade stanovnika.


Grad je u pravom smislu rijeci grad - muzej, jer na svakom koraku mozete naici na tragove rudarske proslosti, a interesantan podatak je da se u ovom mjestu  pored muzeja rudarstva nalazi i rudarski ''hall of fame'' !


Otkrice srebra na padinama okolnih planina privuklo je raznorazne karaktere i spodobe u zelji da se obogate, rijetkima je to poslo za rukom, vecina je ipak samo zivjela u tom snu.



Legenda divljeg zapada i junak romana iz mog djetinjstva Doc Holiday posljednju zrtvu u jednom od svojih revolveraskih obracuna upravo je ubio u ovom gradu, nevjerovatno....


Prilaz ovoj planinini sa zapadne strane je jednostavan, snijega jos nije bilo dovoljno da zatrpa put koji vodi u tzv. 'Iowa Gulch'' sto je bila nasa polazna tacka prema vrhu. 


Put koji je nekada sluzio kopacima srebra u vrijeme zlatne groznice danas sluzi svrsi zaljubljenika u planine, pa slobodno mozemo reci da se ta investicija u svakom slucaju isplatila. 



Ispod samog vrha nailazili smo na napustene rudnike, ulazi u jame su bili zatvoreni dok su neke od baraka jos uvijek bile prkosile vremenu i stajale uspravno, a vecina je bila srusena vjerovatno pod naletima lavina.










Pocetak uspona na Mt. Dyer je bio kratak ali zanimljiv jer ova tura nije imala nikave veze sa planinama jer ovdje u ovom dijelu Kolorada jednostavno sve pocinje i zavrsava se u vezi rudarstva.


Ipak mi smo ovdje dosli iz nekih drugih razloga

Rudnici i njihaova oistorija su ostali iza nas, a ispred nas je bila duga i dosadna kamena padina.


Kamene padine su prepoznatljivi pejsaz planina u ovom dijelu Kolorada.


Posljednji koraci prema grebenu sa kojeg je sve bilo jasnije i izvjesnije.


Izlazak i pogled sa grebena kompletno je promijenio kompoziciju ovog uspona. 


Sawatch Range je dom najvisem vrhu cijelom vijencu Roki planina, Mt. Elbert


Leadville je vidljiv sa vrha planine, gradic koji je smjesten izmedju dva planinska masiva.



Knute i njegov vjerni pas ispod samog vrha.


Vrh nije razocarao kao ni jedan od predhodnih, svaki ima nesto lijepo da ponudi.


Mt. Sherman jedan od ''fortinera'' u Koloradu.


Happy hikers na vrhu Mt. Dyer.

3 komentari:

Antony Ratcliffe kaže...

Cracking shots there Sen and a lovely post on this historic mining area. Looks very interesting and I can see the winter beckons again already. How time flies!!
Won't be long before you have the snowshoes on again!

Senad Rizvanovic kaže...

Well, i'm not sure about snow so far it's very dry in Colorado, let's hope for the best and lot. lot of snow! Cheers!

Anne kaže...

Magnifique Nature !
où il doit être agréable de marcher
pour oublier les brutalités du monde ...

Bonne journée
Amicalement, Anne

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.