petak, 18. svibnja 2012.

Boreas Mountain

Bog Sjevernih Vjetrova
Boreas Mountain
Visina: 3987 m / 13082 ft
Front Range, Colorado



Boreas Mt. se izdize iznad Breckenridge, poznatog planinskog grada i skijaskog centra u Koloradu, i nosi ime po grckom bogu sjevernog vjetra koji je zivio  u Thracii. Prikazan je kao krilati, jako snazni, krupni i odjeven u kratku tuniku. On je sin Eosa i Astraeusa, i brat Zephyrusa, Eurusa i Notusa. 
Boreas je pomogao Atenjanima tako da kad ih je Perzija napala potopio im je jakim vjetrom sve brodove. U Rimu je zvan Aquilo. Kako  i zasto su ova planina i prevoj koji prelazi preko ove planine dobili ime,  meni je nepoznatp i nisam  uspio naci neki podatak o ovoj  zanimljivosti.
Vrh ove planine je pravo mjesto za one koje vole uzivati u pogledima prema prelijepim vijencima, Tenmile Range i Mosquito Range. Bez obzira o kojem dobu godine se radi, jedno je sigurno da na obroncima i padinama ove planine necete vidjeti mnogo ljudi, osim onih koji su u potazi za nekoliko sati samoce i bijega od civilizacije.





Put prema ovoj planini vodi preko Boreas prevoja koji u zlatno doba razvoja Americkog zapada zasigurno bio jedan od vaznijih puteva. Dolaskom zeljeznice koja je povezivala Denver sa Brekenridzom i prolaskom preko ovog prevoja smatra se jednim od najvaznijih istorijskih dogadjaja u ovom dijelu Kolorada. Zeljeznica je bila zila kucavica za tek osnovani rudarski gradic Brekenridze i rudarstvo koje je bilo osnovni pokretac svega sto se desavalo u tom vremenu. Zeljeznica je ukinuta negdje tokom 1936 god. a danas umjesto uskotracnog kolosijeka ostao je makadamski put koji je zatvoren tokom zime i obicno je u prometu sredinom mjeseca juna, i tako skoro svake godine. Osim ove, gdje je zbog blage zime i toplog proljeca koje se pobrinulo za ono malo snijega, pa je ovaj prevoj cija visina na vrhu iznosi nesto vise od 3500 metara bio otvoren vec pocetkom mjeseca maja.



Vozeci prema vrhu prevoja odakle je trebalo biti nase polaziste prema planini, nailazili smo na nekoliko objekata i jedan vagon koji su ostavljeni vise kao muzejski eksponati da svjedoce o jednom teskom vremenu. Kuca koja se nalazila na samom vrhu  prevoja bila je u odlicnom stanju, a informacija koju smo nasli na ploci ispred samog ulaza govorila je o tome da je sluzila kao skloniste i boraviste radnika koji su odrzavali prhodnost pruge tokom zimskih mjeseci.


Ten Mile Range

Jutro je bilo obecavajuce, mada su se mogli primjetiti nadolazeci oblaci koji su polako pokrivali Tenmile Range sa zapadne strane. 

Hoosier Ridge.

Ova planina ne vidi toliko planinara pa tako da nema staze koja vodi prema vrhu, sto je na jedan nacin cini netaknutom i originalnom.

Bald Mt.

Bald Mt. se izdizala sa druge strane, bila je ostavljena za uspon poslije Boreas Mt. ali nevrijeme koje je uveliko bilo prisutno imalo je druge planove za nas.



Quandary Pk.

Quandary Peak, jedan od najpupolarnijih ''fortinera'' i njegov pozati istocni greben bili su glavni ''markeri'' na horizontu, 


Silverhills Mt.

Mt. Silverhills je jedan od stotinu najvisih vrhova u Koloradu, uspon prosle godine skoro u isto vrijeme bila je jedna interesantna tura.

Mt. Guyot

Mt. Guyot. je jedan od najinterasntnih vrhova  u ovom dvoristu, izolovan od ostatka vrhova stoji gord, prkosan i sam za sebe.

Mt. GuyotTen Mile Range

Tenmile Range sa petnaestak vrhova preko cetiri hiljade metara dominira vidicima.


Gaining the Ridge

Boreas Mt. je bila savrsen izbor za ovaj dan kada je utrka sa nevremenom unaprijed bila osudjena na neuspjeh. Imali smo plan za dva vrha, ali na kraju smo bili sretni zadovoljni sa jednim. Crni oblaci koji su se na brzinu i skoro neprimjetno navukli, rano su nam zaprijetili, skoro pred samim vrhom. Bez obzira koliko bezazleno i bezopasno izgledali na ovim visinama za samo nekoliko minuta se pretvore u ozbiljnu prijetnju.
Poslije uspona na Boreas Mt. pokusali smo se domoci  i vrha Mt. Bald  ali negdje na pola puta prema vrhu prvi gromovi su razbili nase napore. Ostavili smo Mt. Bald iza sebe sazutu grmljavinom za neki drugi put.


Mt. Boreas Summit



Amost there

Sve slike u albumu:

 

0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.