nedjelja, 11. prosinca 2016.

Wetterhorn Peak

Wetterhorn Peak
Visina: 4272 m / 14015 ft
San Juan Range, Kolorado
Datum: 07/25/2016 god.

Reportaza sa prvog uspona na Wetterhorn Peak.

Wetterhorn Peak
Kada me je Brian pitao da li bih sa njim isao u San Juans da mu na neki nacin pomognem i pravim drustvo na ovoj prelijepoj planini, nisam se dvoumio niti jednog trenutka. Ova planina je na neki nacin jedna od mojih najdrazih ovdje u Koloradu. San Juans su zasigurno najatraktivniji vijenac planina ovdje, i svaki iznova odlazak na jednu od ovih planina predstavlja vise nego zadovoljstvo. Poseban plan nismo imali posto sam ja vec penjao Wetterhorn Peak u svom pohodu na najvise planine Kolorado, samo je bilo potrebno naci slobodan vikend.


Svitanje, u pozadini vidi se Uncompaghre Peak.
Odlazak u San Juans planine je uvijek jedna lijepa avantura, uvijek mozemo racunati na lijepo iskustvo i uzbudjenje ali ono sto je uvijek velika zagonetka tokom ljeta jeste vrijeme. Kada dodje sezona monsuna vrijeme je jako nepredvidljivo tako da je jako tesko putovati nekoliko sati i racunati da ce uspon biti setnja kroz aleju.
Juli mjesec je uvijek najljepse doba za planinarenje u Koloradu, ljeto je na svom vrhuncu, planinsko cvijece i ostalo rastnje uvelicavaju atmosferu pa kada je sam ja u pitanju uvijek se radujem jednoj takvoj avanturi. Konacno smo nasli vikend koji je istovremeno odgovarao obadvojici pa smo se zaputili iz Denvera prema Lake City malom gradicu i jusnom dijelu vijenca. Putovanje traje nekoliko sati tako da je skoro nemoguce uraditi neku turu u ovom dijelu a da se pri tome ne planira na dvodnevni boravak.
Tokom poslijepodnevnih sati uspjeli smo uspostaviti nas mali logor, uzivati u zalasku sunca i pripremiti se za naredno jutro. Vremenska prognoza nije bila na nasoj strani, bilo je predvidjeno nevrijeme praceno grmljavinom, sto je uvijek predstavlja veliku opasnost. Naravno u tom slucaju veliki broj ljudi koje privlace ova planine i ne pokusava biti nigdje u blizini, mi smo jednostavno htjeli da vidimo da ipak ne dodje do nekog preokreta sa vremenom. 
Svitanje ispod same planine.
Marmoti, porodicna radost.
Kamp smo napustili oko 5 sati ujutro sto je vremenski bilo dovoljno da mozda preduhitrimo nevrijeme i u nekom solidnom vremenu budemo izvan potencijalne zone opasnosti. Jutro je bilo prelijepo, kao naruceno za planinarenje, jedino sto smo imali na umu dok se izlazili iz sume bio je vrh i vrijeme, Izgledalo je kao da se vec nesto sprema sto je bila jako neobicno, jer obicno nevrijeme kao posljedicea vazduznih strujanja kulminira tek oko podnevnih casova.

Prve zrake sunca obasijavaju Wetterhorn Peak.
Mi smo nastavili sa usponom, nadajuci se kada izadjemo na sedlo da ce oblaci i sve sto dolazai sa time biti vec negdje u dolini. Medjutim desilo se uparavo suprotno, izgledalo je kao ce se nebo sruciti na nas, sto je izgledalo da ce tu biti kraj nase avanture. Tesko je u tim prilikama donijeti ispravnu odluku, da li traziti skloniste i sacekati da nevrijeme prodje ili se jednostavno okreniti i krenuti nazad. Brain uvijek igra na sigurnu kartu, i mali znak da bi moglo doci do grmljavine dovoljan su povod za njega da bez razmisljanja krene nazad.
Vrijeme kao da je odlucilo da nas zaustavi.
Dvije lijepe planine Matterhon Peak lijevo i desno Uncompaghe Peak.
Na moj nagovor odlucili smo da sacekamo, mislio sam da pored velike vlaznosti koja je bila prisutna od kisa predhodnog dana i prosle noci postoji mala sansa za grmljavinu. U najboljem scenariju to je bilo moje iskreno nadanje, daleko od nekog strugnog misljenje poduprtog nekom argumentima, i sto je bilo interesantnije Brian je kupio moju pricu. 
Na grebenu, poslije ovoga stvari postaju zanimljive.
A da stvar bude jos interesantnija, desilo se upravo ono sto sam pokusao objasniti svom partneru i nakon dvadestak minuta cekanja na nase iznenadjenje oblaci su krenuli prema dolini. Sada je bilo sasvim izvjesno da cemo se docepati vrha ukoliko se ponovo ne dogodi neko nepredvidjeno iznenandjenje sa vremenom.
Posljednja stvar koju bilo ko zeli na planini jeste munje i  udari groma, svako onaj ko je to dozivio na licu mjesta zna o cemu govorim, jer u drugom slucaju tesko je objasniti taj bijes prirode. Na nasu srecu, jer sreca nam je bila potrebna vise nego bilo sta, nas uspon je dobio sasvim jedne druge konture. Konacno oslobodnjei brige i straha od vremena imali so priliku da uzivamo u ovoj jedinstvenoj i prelijepoj planini.
Nesto se ponovo kuhalo u daljini.

Brian pazljivo bira korake na nimalo jednostavnom terenu.
Postoji prica iz vremena zlatne groznice da su ova planina i ona druga u njenom susjedstvu dobile imena  po onim cuvenim , mnogo poznatijim i tezim planinama u Svajcarskoj. Bez obzira na imena ova plannina zaluzuje da bude postovana i prepoznata kao jedinstvena ne samu Koloradu vec i na cijelom sjevernoamerickom kontinentu. 
Uspon ispod samog vrha.
Najzanimljiviji dio uspona ili pravi uspon nalazi se ispod samog vrha, Skoro savrseni vertikalni zid u kome je priroda uklesala stepenike cine ovaj dio interesantnim ali u odrednjenim vremenskim uslovima jako dramaticnim. Kada su stijene suhe onda je to sasvim druga prica, tako je bilo i ovoga dana, tako da uz malo paznje nije bilo problema tokom izlaska na vrh.
Posljednja prepreka.

Wetterhorn ce uvijek biti jedna od mojih najdrazih planina u Koloradu, nadam se da cu u svom gustom i cesto nepredvidjenom rasporedu ponovo imati priliku da se vratim ovoj planini. Postoji veliki broj lijepih planina u Koloradu, i bez obzira na visinu tesko je reci koja je najljepsa. Ustvari ne postoji neko pravilo niti kategorija koja to moze potvrditi ili odrediti, ali zasigurno postoji nekoliko koje spadaju u grupu najljepsih, sasvim opravdano Wetterhorn Peak se nalazi u toj grupi.
Video sa vrha.
Slika sa vrha.
San Juans.
Silazak sa planine.
Tu smo bili.

0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.