subota, 6. rujna 2014.

Uncompahgre Peak

Uncompahgre Peak
Visina: 4363 m / 14314 ft
San Juan Range, Kolorado
Datum: 03 August 2014 god.


Uncompahgre Peak, sesti najvisi vrh u drzavi Kolorado.

Uncompahgre Peak sa visinom od 4363 metara sesti je navisi vrh u Koloradu, smjesten je u San Juans vijencu Roki planina u Koloradu. Uncopahgre Peak je kao najvisi vrh je apsolutni vladar San Juan vijenca, i njegov jedinstveni oblik moze se vidjeti sa desetcima kilometara udaljenosti. Uncopahgre Peak je jedan od tri ''fortinera'' u Kolorado koji ima tzv. indijansko ime. Ime Uncopaghre dolazi iz jezika Ute plemena koji su nekada naseljavali ove dijelove Kolorada, u prevodi znaci ''crveno jezero''. 


Poslije ''humanog preseljenja'' 1874 god. Ute plemena u Uintah rezervat koji se danas nalazi u drzavu Utah, U.S. vlada poslala je tim istrazivaca u okolinu koja okruzuje ovu planinu da urade mape nove i neistrazene teritorije. Ono sto je interesanto jeste da je ovaj dio Kolorado ne dugo zatim postao srediste tzv. zlatne groznice. Danas se mogu naci na stotine napustenih, zatvorenih ili presusenih rudnika koji su nekima donijeli bogatstvo a nekima samo snove.


Uncompahgre Peak je jednostavan i lagan za uspon, zasigurno je najlaksi ''fortiner'' u ovom vijencu, ali da bi se doslo u podnozje planine treba proci skoro desetak kilometara makadamskog puta tzv. Nellie Creek Road. Za regularna vozila ovaj put je skoto nemoguca misija, ali za terenska vozila ili u nasem slucaju Jeep nije imao ozbiljnih problema.


Posto se radi o relativno velikoj udaljenosti od Denvera, za ovu turu bilo nam je potrebno dva dana, od toga veliki dio vremena otpada na voznju, dok onaj drugi na sami uspon na ovaj vrh. Ja i Brajan moj redovni partner u posljednjih 3-4 godine odlucili smo da noc provedemo nedaleko od Lake City kampujuci pored same rijeke. Sljedeceg jutra slijedilo je rano budjenje, plan je bio jednostavan, dovesti se to pocetka staze i poceti planinarenje prije samog izlaska sunca.


Posto se radi o relativno maloj udaljenosti imali smo priliku svjedociti jednom prelijepom izlasku sunca, sa time da je glavna atrakcija bila ''zapaljena'' istocna strana Uncompahgre planine. Ko rano rani, dvije srece grabi, i zaista isplatilo se uraniti ovoga jutra i biti dio jednog fantasticnog prizora.


Nastavili smo kretanje dobro utabanom stazom prema grebenu sa kojeg se mogao vidjedi veliki dio ovog vijenca sa bezbroj planina i vrhova. San Juan Range ima vise vrhova preko cetiri hiljade metara nego skoro svi ostali vijenci zajedno. Broj vrhova u Koloradu koji prelaze visinu preko cetiri hiljade metara je nesto manji od sedam stotina, tako da taj broj stavlja ovaj vijenac kako po atraktivnosti i tezini puno ispred drugih.


Usput smo sreli par starih prijatelja pa smo udruzili snage na putu prema vrhu, a pri tome smo razmijenili veli broj dogodovstina i prica sa nekih od ranijih planinarskih tura. Nakon cetrnaest godina zivljenja u Koloradu i nekoliko godina planinarenja i upoznavanja Roki planina dolazak na novi teren i uspon na novu u ovom slucaju veoma poznatu planinu uvijek predstavlja i donosi odusevljenje.


Vrijeme koje je ovog ljeta bilo jako cudno, nepredvidivo i prije svega kisovito ovog vikenda izaslo nam je u susret i dalo priliku da izadjemo na vrh. Ono sto bi se moglo pamtiti sa ove ture jeste nepregledana teritorija na svim stranama ispunjena vijencima planina, brdima i visoravnima a da pri tome ljudski faktor je zanemarujuci jer ne postoje veliki gradovi i naselja koji bi poremetili ovaj prirodni sklad.


Na vrhu smo bili nesto prije osam sati, prelijepo i toplo ljetno jutro na vrhu jednog od Kolorado ''fortinera'' jedan je zaista neopisiv osjecaj. Ono sto je plijenilo nasu paznju sa vrha Uncompaghre Peak jeste jedan drugi ''fortiner'', jedan od najljepsih iz ove grupe planina. Znao sam da ce Wetterhorn biti moja sljedeca tura u ovom carstvu planina i samoce.


 Wetterhorn Peak, jedan od najatraktivnijih ''fortinera'' u Koloradu.














Album sa slikama:


0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.