petak, 16. prosinca 2016.

Grizzly Peak A i Garfield Peak A

Grizzly Peak A
Visina: 13988 ft / 4264 m

Garfield Peak A
Visina: 13780 ft / 4200 m

Sawatch Range, Colorado

Datum: Juli 30, 2016

Grizzly Peak 
Pored 58 planina koje spadaju u grupu tzv. ''fortinera'', vrhova iznad 14 hiljada fita, postoji ona druga grupa planina cija visina je iznad 13 hiljada fita. Ova druga je malo za razliku od prve, velika grupa od sest stotina planina od kojih vecina je visa od cetiri hiljade metara. Pokusavam brojeve i visine zanemariti koliko mogu, ali ovdje je to jednostavno nemoguce. Sve se vrti od visina i koliko planina, sto nas u vecini svrstava u kategoriju ''peak bagger'', sakupljaca vrhova. Pa zbog toga u Koloradu nikada nije dosadno, ponekad je najveci problem koju planinu odabrati za sljedecu avanturu. E pa ova tura je posebna, jer smo na umu imali najvisi vrh a da pri tome nije ''fortiner''. Grizzly Peak je za samo 12 fita kraci pa tako ponosno zauzima poziciju kralja svih onih sest stotina planina, koje po meni predstavljaju pravi Kolorado i Roki planine.

Ako zelite da uzivate u planinama a da pri tome doslovno ne morate se gurati na stazama sa drugim ljudima, rjesenje je jednostavno, otidjite na neki od ''13ers'' tamo cete zasigurno naci i vise nego sto ocekujete. U posljednjih par godina nivo popularnosti Kolorado fortinera je dosegao takav nivo da je najbolje zaobilaziti te planine tokom ljetnje sezone. Konacno ovo ljeto u mom slucaju protice u tom raspolozenju,
Moj partner u ovoj avanturi bio je Bryan, jedan od standardnih partnera u posljednih par godina. Posto i jednom i drugom ova planina bila je na listi zelja, udruzili smo snage za danasnju turu. Moram priznati da je pred nama bio savrsen dan, tako da smo bez puno opterecenja i brige krenuli prema ovoj planini. Grizzly Peak nalazi se u zabacenom dijelu Sawatch Range, gdje postoji veliki broj starih rudarskih puteva, tako da smo imali ozbiljnih problema da konacno nacemo pravi put i pravo mjesto odaklepoceti ovu akciju.
Grizzly Peak, vrh u sredini.
Bryan u akciji.
Kada smo konacno pronasli mjesto sa kojeg se obicno krece prema vrhu sa ove strane planine, imali smo priliku uzivati u jednom lijepom ljetnom jutru. Prilaz prema planini vodio je preko poljane ispunjene planinskim cvijecem, sto Roki planine cini posebnim. Cijelo vrijeme imali smo vrh  na vidiku, pa smo u trentcima predaha pokusavali odgonetnuti kojim pravcem se izlazi na vrh jer neke vidljive staze nismo uspjeli primjetiti .
Grizzly Lake.
Dio koji se nalazio izmedju  prelijepe doline i grebena zasigurno je bio mali test, prije svega sa strpljenjem pa onda sa svim ostalim. Radilo se je o jednoj jako strmoj padini gdje nije bilo staze i gdje je sitni pjesak bio glavni neprijetelj. Sporo napredovanje uz jedan korak naprijed i dva koraka nazad bilo bi jednostavno objasnjenje o cemu se radilo. Ali to je upravo bila ljepota ovih planina koje su izvan ''mainstream' planinara i gdje se donekle moze osjetiti carolija divljine.
Na zavrsnom grebenu koji vodi prema vrhu.
Bryan u svom stilu, sam ispred svih.
Elk Mountains.
Izlaskom na greben bili smo na domak zeljenog cilja i ona prava planinarska zabava mogla je poceti. Osim toga otvorile su se pogledi i perspektive na ostale vrhove u ovom vijencu ali takodje imali smo prilku vidjeti Elk planine koje su zasigurno jedne od najatraktivnijih u ovoj drzavi.
Konacno vrh na dohvat ruke.
Negdje ispod samog vrha.
Ova planina je slicna ostalim iz Sawatch vijenca, nije tu bilo nikakvih prepreka koje su iziskivale neki poseban tretman, vec se radilo o tipicnom tzv. ''scrambling'', tako da uz malu paznnju i opreznost vec smo bili na vrhu. Mozda poslije uspona na sve ''fortinere'' ova planina otvara nemo novo poglavlje u planinarskim pohodima u Koloradu.
Greben koji nas je doveo do vrha.
Vrh, zapadni horizonti.
Ovaj dio Roki planina zasigurno vas nece ostaviti ravnodusnim, sa samog vrha kao rijetko gdje u svijetu moglo se vidjeti na stotine vrhova koje se izdizu iznad cetiri hiljade metara. Konacno je i ova planina ugledala svjetlo dana na listi nasih zelja. 
Naravno, jedna sa vrha Grizli planine.
Grizzly Peak vrh.
Pogled prema dolini iz koje smo izasli na vrh.
Nismo se puno zadrzavali na vrhu jer smo imali na umu jos jedan vrh koji se nalazio na istom grebenu. Radilo se o Garfield Peak jednom od nizih vrhova, za samo 64 metra ali ovdje i centimetri prave ralike u visini i grupaciji planina. Ono sto je bilo zanimljivo jeste da smo cijelo vrijeme bili na istom grebenu uz jedan mali gubitak visine silaskom na sedlo izmedju dva vrha. 
Idemo dalje....
Ljeto u punom zamahu.
Garfield Peak ispred nas....
Garfield Peak bio je malo zanimljiviji uspon, greben je za nijansu postao ostriji i izlozeniji sto je bar na neko vrijeme doprinijelo da stvari postani zanimljivije. Mada iz dosadasnjeg iskustava tu nije bilo apsolutno nikakvih problema, gladni i zedni vrhova uz to fenomenalno vrijeme bio je samo podsterk da izadjemo na jos jedan vrh. 
Grizzly Peak iza nas.

Konacno cijela planina u prvom planu.
Nismo se mogli zaliti na ono sto smo imali priliku vidjeti oko nas.
Cijelo vrijeme Bryan je bio ispred mene, zelio sam da kroz neke fotografije stavim stvari u bolju perspektivu. Uspon na planinu treba biti prica o ljudima a ne samo o planinama, planine ce uvijek biti, i uvijek su bile tu, mi smo samo slucajni prolaznici u njihovim njedrima.
Grizzly Peak daleko iza nas.
Greben koji vodi prema vrhu.
Garfield vrh.
Grizzly Peak sa vrha Garfiels Peak.
Ja i moj drug Bryan.
Jos jedan uspjesan vikend u Roki planinama, dva vrha, bas onako kako smo planirali, za sada ovo ljeto prolazi po planu, biramo ture gdje mozemo za jedan izaci na dva ili vise vrhova. Poslije Grizzly Peak imali smo priliku da svjedocimo pogledima i sa vrha Garfield Peak, i tu apsolutno nije bilo razocarenja, vec naprotiv.  
Ne penjemo planine da bi nas vidio svijet, vec naprotiv...da bi vidjeli svijet.
Pet minuta slave.
Jeftinije od terapije, jedan od razloga zasto idemo u divljinu.

0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.