srijeda, 26. listopada 2016.

Snowmass Mountain

Snowmass Mountain
Elevation: 14092 ft/ 4295 m
Elk Mountains, Colorado
Septembar 13, 2015
Summitpost stranica.
Snowmass Mountain sa Capitol Peak (Avgust 2013 god.)
Nakon nekoliko godina zabave, avantura i skakanja po najvisim vrhovima Kolorada konacno je dosao i taj dugo zeljeni dan, dan kada ce se staviti tacka na 58 najvisih planina u ovoj drzavi, poznatiji kao ''fotineri''. Igrom slucaju Snowmass Mountain bila je ta planina koja ce oznaciti kraj jednog a pocetak novog poglavlja u mojim planinarskim avanturama u Koloradu. Sve je pocelo prije nekoliko godina sa mojim prvim prvim planinarskim krstenjem u Roki planinama i izlaskom na vrh Mt. Elbet koji je ujedno i najvisi vrh u Koloradu. Poslije toga desilo se nesto sto je u nasim genima prepoznatljivo kao ovisnost, ali u zivotu postoje i dobre stvari na koje se zakacimo, pa nas kao zvijezda vodilja prate i vode do kraja zivota.


Odraz u Snowmass jezeru.
Moja zainteresovanost i ljubav prema vrhovima u Roki planinama nije bilo iskljucivo prema ovim najvisim, vec se manifestovala, izrazavala i provodila prema svim planinama koje su onako neplanski i spontano usli u moju zonu interesovanja, Drago mi je da je bilo tako, jer za mnoge planinare ovdje koje sam upoznao kraj je nastupao kada su zavrsavali sa ovom najvisim planinama, a na moju srecu za mene je to bio samo pocetak. Najbolja iskustva i sjecanja imam sa mnogo drugih planina, po visini nizih ali po ljepoti mozda cak sta vise i ispred. 
Geneva Lake
Iskreno moram priznati da je ponekad najteze bilo odluciti gdje otici, jer u ovom izobilju planina gdje broj vrhova iznad cetiri hilajde metara prelazi brojku od sest stotina to je cesto puta predstavljalo problem. Ponekad sam ali cesto puta sa nekim od mojih planinarskih prijatelja stvaralo se i gradilo iskustvo ali pri tome i znanje o Roki planinama. Ali kako sam vec rekao, ovo je samo pocetak, prave ture i avanture tek trebaju da dodju.
Ostatak ekipe, Chuck i Marla.
Snowmass Mountain se nalazi nedaleko od Aspena, i sigurno je jedna od najatraktvnijih planina u Koloradu. Postoji nekoliko pravaca koji vode do vrha, ali onaj najpopularniji a ujedno i najduzi vodi preko istocnog dijela planine koji izdize iznad istoimenog jezera. Vise od svega prilaz ovoj planini je je ujedno i najtezi dio ture. Skoro 12 kilometra pjesacenja do Snowmass jezera zasigurno ce testirati svakog planinara, 
 Na pocetku prilaza planini, jos samo desetak kilometara.
Ukupna duzina ove ture bila je 35 kilometara za sto nam je trebalo dva dana, sto znaci da smo morali provesti noc u oznacenim mjestima za kampovanje neposredno u blizini jezera. Sami put do jezera prije svega bio je onakav kakav smo i ocekivali, dug i naporan. 
 Kraj ljeta donosi i ove plodove.
Cesto puta u raznim bojama.
 Prelaz preko ''mosta'' koji je priroda napravila.
Prve sunceve zrake na liticam Snowmass Mountain.
Sljedece jutro smo poranili i zoru prevarili tako kada je sunce izlazilo mi smo vec uveliko bili iznad jezera. Mali problem nam je predstavljao pronalazk staze prilikom kretanja po mraku, tako da smo na par mjesta morali se vracati da pronasli pravi put. Konacno, kadas mo ostavili sumu i rastinje iza nas bez obzira na mrak kretanje u pravom pravcu bilo je vise nego ocigledno. Ovaj dio padine iznad jezera je jako strm, pa bez obzira na fizicku spremnost predstavlja pravi test. Ono sto je najvaznije jeste umjereno i konstanto kretanje gdje brzina apsolutna nema nekog znacaja.
Chuck iznad Snowmass jezera.
Valja nama preko ovih litica.
Ono sto je interesantno za ovu planinu kao i za ostale vrhove u ovom masivu koji nosi naziv Elk Mountains jeste to da covjek ima osjecaj da je sve spremno da se obrusi svakog trenutka. Velike gromade stijena i kamenja kao da su namjerno nabacane i neuredno slozene tako da treba obratiti paznju na svaki korak. Ova planina kao ostali fortineri u ovom masivu osnijeli se ljudske zivote najcesce zbog obrusavanja stijena. 
Na prvi mah se cinilo kao vrh, ali nije, pravi vrh se krije negdje iza.
Pravi vrh se ne vidi dok se ne izadje na greben, poslije toga sve postaje jasno i vidljivo ali takodje cilj je jos uvijek daleko. Ja i Chuck smo bili odlucni da izadjemo na vrh, imali smo cijeli dan na raspolaganju jer vrijeme je u svakom slucaju bilo nas saveznik. Ono u cemu smo mogli uzivati jeste lijepi septembarski dan sa fantasticnim pogledima na ostale dijelove Elk planina.
Hagerman Peak 4219 metara, interesantan vrh koji dijeli isti greben sa Snowmass Mountain.
Kamena prepreka ispred nas.
Snowmass Lake iz jedne druge, vise perspektive.
Pravi vrh je konacno postao vidljiv.
Elk Mountains su kamena kula od karata, kao da ce svaki trenutak da se obruse.
Snow mas je konacno postao realnost i moja avantura sa Kolorado ''fortiners'' dobija lijep epilog.
Capitol Peak ''zoom in''
Vrh.
Misija ostvarena, najvisi vrhovi Kolorada su ispenjani.
Nakon 5 sati uspona napokon smo bili na vrhu, za mene to je bio poseban osjecaj biti na vrhu ove planine. Nakon nekoliko godina planinarenja, uspjesnih i neuspjesnih uspona, vise od hiljadu milja voznje, desetine dana provedenih u planinama, konacno su pali famozni Kolorado ''fortineri''. Vise od planinskih vrhova i uspona imao sam tu priliku da upoznam veliki broj ljudi sa kojima sam postao prijatelj a neki od njih su postali moji redovni penjacki partneri. Ali tu nije kraj, vec pocetak jedne nove price o Kolorado planinama, tu su jos nekoliko stotina planina koje cekaju da budu posjecene i ispenjane.
Chuck na granitnom bloku vrha.
Sestre blizankinje na vrhu.
Snowmass Lake.
Capitol Peak, jedan od najboljih planina u ovoj Americkoj drzavi.
Chuck i Snowmas iza nas.
Polako se jesen uvlacila u njedra Elk planina.
Konacno smo bili negdje blizu kampa.
Ljepota prirode u najboljem izdanju.
Snowmass Jezero.
Vodopad ispod Snowmass jezera.
Ceka nas desetak kilometara puta do polazne tacke.
Do neke nove prilike, vidiomo se Snowmass planino!

0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.