četvrtak, 13. listopada 2016.

Mount Evans B

Mount Evans B
Visina: 4138 m / 13577 ft
Mosquito Range, Colorado
Oktobar 09, 2106
Summitpost stranica.


Jutarnja slika u Mosquito Range.
Mount Evans B je jedan od vrhova u Mosquito Range na koji se moze izaci slijedeci stari rudarski put koji danas sluzi kao prevoj preko ovog masiva, a cija visina doseze skoro 4020 metara. Ova planina moze posluziti kao zagrijavanje, treniranje ili ako nesto zelite popeti u kratkom vremenu. Posto ovaj dan nismo imali puno vremena za neku duzu voznju odlucili smo se da malo protegnemo noge u ovim bespucima bez previse truda i vremena. Ekipu su pored mene cinili Bryan i Brian, dva Brajana uz malu razliku u pisanju imena, Svima nama ovo je bio prvi izlaz na ovu planinu, mada se u ovom masivu nalazi nekoliko vrhova na kojima smo vec bili, tako da je dosloo vrijeme da zatvorimo krug sto se tice cetiritisunjaka koji se izdizu iznad prevoja.

Po samom jutru moglo se vec nagovijestiti da je zima tu vec na pragu, obronci planina pomalo su vec bili zapraseni bijelim omotacem. Samo je pitanje vremena kada ce doci novo nevrijeme i potpuno promijeniti sliku i ambijent u Roki planinama. Mount Evans B je dostupma i tokom zime samo sa jednom znatnom razlikom u prilazu koji je mnogo duzi i opasnosti od lavina. Za nas je ovo bilo pravo vrijeme da ponovo posjetimo ovaj masiv i uz jedno lagano planinarenje obavimo redovnu vikend misiju.
Ono sto je interesantno za ovaj masiv jeste da je ovaj teren bio popriste intenzivnog a moglo bi se reci i nekontrolisanog iskopavanja zlata krajem 19 vijeka. Skoro na svakom koraku prisutni su ostaci starih rudnika koji stoje kao spomenici na jedno drugacije vrijeme i druge aktivmosti u ovim vrletima.
Mt. Evans B nije planina koja vidi veliki broj posjetitelja, jednostavno je zaboravljena i zaobidjena, samo mali broj planinara iz razlicitih razloga uputi se sa namjerom prema ovom vrhu. Kada kazem iz razlicith razloga onda prije svega mislim na one koji zele da popenju sve vrhove u Koloradu koji se izdizu iznad cetiri hiljade metara. Druga grupa je ona koja zeli da ostane sto dalje od staza i planina koje su jednostavno preplavljene ljudima, i ova planina ce vam zasigurno dati osjecaj usamljenosti i izolovanosti.
Jutro je bilo vise nego idealno iako je bilo hladno, temperatura se tokom noci spustila dovoljno nisko da zamrzne male potocice i male barice, ali ono sto je najvaznije nije bilo vjetra . Njaveci dio vremena proveli smo na putu na kojem osim modifikovanih terenaca obicna vozila nemaju sta traziti.
Izlaskom na vrh prevoja, ciji najvisa tacka zvanicno iznosi 4019 metara , sve je postalo jako jednostavno, nas cilj je bio vidljiv i na dohvat ruke. Moglo bi se reci nista posebno osim visine, ali ipak vidici koji su se pruzali prema Sawatch Range bili su vrijedni paznje. Jedan od od mojih najomiljenijih masiva u Koloradu djelovao je jako impresivno iz ove perspektive.
Mala, kratka ali slatka tura u njedrima Mosquito Range priblizila me je samo dva, tri vrha do cilja da popenjem svih 26 cetiritisuknjaka u ovom masivu. Vremena je malo, a vrhova i zelja previse, utrka sa vremenom i novim ciljevima je pocela.























0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.