Saturday, December 19, 2015

Wilson Peak

Wilson Peak
Visina: 4272 m / 1407 ft
San Juan Mountains, Colorado
Datum: Juli 03, 2015 god
Summitpost stranica.

Wilson Peak 
Dan Nezavisnosti u San Juan planinama Kolorada je najbolji moguci nacin da se proslavi ovaj americki praznik. Za cilj smo imali tri poznata ''fortinera'' ali ma kraju smo se morali zadovoljiti samo sa jednim. Wilson Peak, jedan od najimpresivnijih vrhova u Koloradu bio je dovoljan da se ipak zadovoljni vratimo sa ove ture, Lose vrijeme nas pratilo od samog pocetka, tzv, monsun sezona je vec uveliko bila prisutna u ovom dijelu Roki planina, sto je znacilo i opasnost od udara groma. Pocetkom ovog ljeta zabiljezena je nekoliko smrtnih slucajeva pa tako da nista nismo prepustali slucaju.


Sami pocetak uspona nije obecavao mnogo, u sami osvit zore mogli smo primjeti da se veliko nevrijeme priblizavalo prema nama, ali ipak smo odlucili da nastavimo uspon sa nadom da ce nas nevrijeme zaobici. Sreca nas je pratila do nekih 4000 metara gdje smo iznenada nasli u samo centru oluje, ali na nasu srecu munje i gromovi su nas zaobisli. Odlucili smo da se sklonimo ispod nekoliko stijena i da mozda tu sacekamo dok nevrijeme prodje prema centralnom dijelu San Juan planina.


Nasem strpljenju nakon cekanja od jednog sata blizio se kraj, nagli pad temperature i neadekvatna oprema u zastiti protiv ove vrste kise ucinila je svoje. Moji partneri Bryan i Wendy donijeli su odluku da se ipak vratimo u kamp. Nakon osam sati voznje, provedene noci i nekoliko sati planinarenja do ispod samog vrha ja sam na svoju ruku odlucio da se sam zaputim prema vrhu. Poslije izlaska na vrh grebena na moje odusevljenje vidio sam da se nevrijeme vec uvelio pomjerilo i da vise nismo bili izlozeni opasnosti, tako da mi nije prestalo nista drugo nego da dozivanjem nagovorim ekipu da se vrati i da zajedno krenemo prema vrhu.


Wilson Peak je zaista jedna prelijepa planina sa svim atributima i primjesama koja jedna planina moze da priusti. Na samom vrhu imali smo razlog za malo slavlje a prije svega jos jedna lekcija je naucena. Sljedeca dva koja smo imali u plani za sljedeci dan nisu se desila, bili smo prinudjeni da se vratimo ispod samog El Dienete vrha. Razocarenju nije bilo mjesta jer smo tokom spustanja dogovorili da se u skorom vremenu vratimo u namjeri novog pokusaja uspana na El Dieneta i Mount Wilson.

Album sa slikama:

1 comments:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.