utorak, 10. lipnja 2014.

Mt. Goliath

Mount Goliath
Visina: 3723 m / 12216 ft
Front Range, Colorado
Datum: Juni 01, 2014
Moja Summitpost stranica
Album sa Slikama.


Goliath Peak se nalazi neposredno ispod Mt. Evans, puno vise i poznatije planine nedaleko od Denvera. Planina se nalazi u sastavu tzv. Mount Evans Wilderness a ono sto ovu planinu cini interesantnom i posebnom jeste da sama planina cini botaniciku bastu. Goliath Peak je dom stotinama stabala bristlecones jelke, za koje smatra za jedno od najstarijih zivih organizama na planeti. Najstarije drvo u ovom parku staro je nesto vise od dvije tisuce godina. Bristlecone pine ili kako se na nasim prostoria naziva Munika, opstaje, raste i ''zivi'' tisucama godina u ekstremnim uslovima i na visinama preko 3600 metara.


Prvi dan Juna bio je idelna prilika za ovu poslijepodnevnu posjetu parku. Vrijeme je bilo vise nego idealno, za ovakvu vrstu planinarenja. Iako je osnovni cilj bio setnja kroz ovo neobicno i nesvakidasnje rastinje, ipak se moralo izaci na vrh ove planine. Pored mene nije vise nikoga bilo u ovim vrletima, tako da je planina bila u mom posjedu na nekoliko sati. Ovaj park u sastavu je Denver Botanical Garden i cini ga najvisom botanickom bastom u sjedinjenim americkim drzavama.


Mt. Goliath bio je na mojoj listi zelja vec neko duze vrijeme, a cekala se prilika izmedju posla i malo visih planina. Bolja prilika od ove nije se mogla ukazati za jos jedno svjedocenje i prikazivanje ljepota Kolorado Roki planina kroz moj objektiv.














Album sa slikama:

0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.