četvrtak, 29. svibnja 2014.

Mt. Evans

Mt. Evans
Visina: 4348m / 14264 ft
Front Range, Colorado
Datum: Maj 26, 2014
Moja Summitpost stranica.
Album sa Slikama.

Mt. Evans

Mt. Evans je jedan od popularnijih Kolorado ''fortninera'' vjerovatno zbog toga sto je najblizi Denveru a drugi razlog je sto se na vrh ove planine moze doci i automobilom. Pored voznje najvisom asfaltiranom cestom na sjeverno americkom kontinentu postoji veliki broj raznih pravaca kako planinarskih tako i alpinistickih do vrha ove lijepe planine.Treci uspon na Mt. Evans bio je novi pravac kroz jedan od kuloara koji je nazvan kuloar izlazeces sunca. Sa prvim suncevim zrakama nije nam trebalo dodatno objasnjenje zasto i zbog cega je ovaj kuloar dobio ovo ime.

Zimska idila krajem mjeseca maja.



Kuloar Izlazeceg sunca.

Pocetak uspona predvidjeli smo u samu zoru prije izlaska sunca da bi izbjegli mekani snijeg koji nije moga drzati nasu tezinu. I pored toga sto je ambijent licio vise na zimski nego na kraj mjeseca maja ipak visoke temperature tokom proteklih dana ucinile su da je sve licila na ljetni snijezni uspon.

1,2, 3.....GPS spreman.

Prelaz preko zaledjenog Summit jezera prema kuloaru.

Maj ili Januar?

Penjanje prema kuloaru.

Izlazak na greben je bio puno laksi i brzi nego smo ocekivali, snijeg ipak na nekim mjestima nije bio dovoljno dubok niti nabijen da bi predstavljao neku vecu prepreku. Izlaskom na greben pocela je druga faza uspona koja je vodila preko Zapadnog Evansa nerangiranog vrha u sastavu Mt. Evans vijenca. Do vrha dosli smo zapadnom stranom planine pokusavajuci da slijedimo grebem njegovom cijelom duzinom. Na vrhu bili smo prvi ove sezone odkako je put otvoren do Summit Lake, dali zbog snijega ili oblacnog vremena drugih planinara a niti skijasa nije bilo. Treci izlaz na Mt. Evans, novim i drugim pravcem u svakom slucaju dalo nam je priliku da ovu planinu dozivimo na neki novi i drugaciji nacin.
Sezona penjanja u Koloradu za ovu godinu tek je pocela...

Izlazak sunca u pravcu Denvera.

Streha nam je diktirala pravac kretanja.

Skoro na grebenu.

Brian na vrhu grebena ispod zapadnog Evansa.


Zapadna strana planine.

Vrh na domaku.

Pogled prema predjenom dijelu grebena i kuloaru.

Mt. Bierstadt.

Vrh je na domak ruke.

Vrh.

Tradicija sa vrhu najvisih vrhova u Roki planinama.

Album sa slikama:


0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.