subota, 31. svibnja 2014.

Mt. Helen

Mt. Helen
Visina: 4012 m / 13164 ft
Tenmile Range, Colorado
Datum: Maj 26, 2014
Album sa Slikama.

Pogled sa vrha Mt. Helen
Mt. Helen je relativno mali vrh u poredjenju sa nekim visim planinama u Tenmile vijencu koji su u grupi stotinu najvisih vrhova u Koloradu. Ono sto nikoga nece razocarati jeste pogled sa ove planine.Sami uspon na vrh Mt. Helen je relativno lagan, mada treba uzeti u obzir da je snijeg zbog visokih temperatura postao neprohodan u nizim dijelovma. Mt. Helen se nalazi nedaleko od poznatog skijaskog centra Breckenridge i dio je tzv. Tenmile Range. Najvisa i najpoznatija  planina u ovom vijencu je Quandary Peak, a tu se jos nalaze nekoliko interesantnih i visokih  planina kao sto su Drift PeakPacific Peak, Atlantic Peak, Crystal Peak i Father Dyer.


Brian se podsjeca ture od par sedmica na Hoosier Ridge.

Lijepo majsko jutro sa ukusom proljeca i zime u isto vrijeme bilo je vremenski dovoljno da izadjemo na vrh, prije poslijepodnevneihgrmljavina i nevremena. U donjem dijelu planine snijega je bilo vise nego sto smo ocekivali, ali zbog ranog starta povrsina je jos uvijek bila dovoljno smrznuta da izdrzi nasu tezinu bez propadanja.Ostatak uspona iznad sume i sa puno manje snijega bio je interesantan ako nista onda zbog pogleda koji su su sirili prema svim horizontima.Uspon je bio jedna vrsta podsjecanja na neke od uspona na veliki dio planina i vrhova koji su nas okruzivali.




Vrh Mt. Helen je bio najzanimljiviji dio, jer zbog lijepog i relativno vedrog jutra imali smo priliku uzivati u pogledu koji je ostavljao bez daha. Tenmile vijenac je jako popularan u Koloradu ali najveci broj planinara ide prema jednom od najpopularnijih vrhova u ovoj drzavi, Quandary Peak, dok je ostatak ostavljen onima kojima ''fortineri'' jedino planinarsko odrediste.


















Album sa slikama:

0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.