utorak, 25. ožujka 2014.

Mount Ebert

Mount Elbert
#1
Sawatch Range, Colorado
Visina: 4401 m / 14440 ft
Datum: 16 Mart, 2014 god.

Mt. Elbert obasjan prvim suncevim zrakama.

Mt. Elbert je najviši vrh u cijelom Roki planinskom vijencu, od Kanade do Meksika, i kao moj prvi četiritisučnjak uvijek ce za mene biti posebna planina, kojoj cu se vracati sa posebnom radosti. Koliko postoji godišnjih doba, isto tako toliko postoji i lica jedne planine, ako uzmemo u obzir različite pravce i prilaze onda jednostavnom matematičkom analizom možemo zaključiti da jednu planinu možemo iznova penjati nekoliko puta.


Za razliku od ljeta, kada je je uspon na vrh ove planine puno kraci i naravno lakši, zimi je posve drugačija stvar. Pretvoreno u brojeve, deset kilometara do vrha uz 1500 metara visinske razlike dovoljan je test i za one fizički najspremnije. Opasnost od lavina južnim grebenom je minimalna ali ipak uz odredjenje mjere opreza uspon na Mt. Elbert je može predstavljati jednu jednostavnu i fantastičnu zimsku avanturu.


Ovogodišnji isprćaj zime imao je Mt. Elbet na repertoaru, moj treći uspješni uspon na krov Roki planina. Ekipa sastavljena od nekoliko prijatelja od kojih je njih dvoje bilo na skijama imala je isti cilj, zimski uspon na Mt. Elbert.


Da sunce može biti varljivo pokazao je i ovaj dan, bez obzira na čisto i plavo nebo bilo je izuzetno hladno. Posebno dio i to onaj najduži iznad šume i rastinja koji je bio izložen nemilosrdnom vjetru koji je na momente dosezao brzinu i od 80 kmh.


Ipak nakon šest sati dobrog i teškog rada dočepali smo se vrha, gdje sam nakon nekoliko minuta provedenih na vrhu odlučio se za silazak, ipak su vjetar i hladnoća pobijedili, ali slike i uspomene se ostale da svjedoče o još jednoj dobroj turi.




























Album sa slikama:


1 komentari:

Unknown kaže...

Predivan pogled, predivna priroda!

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.