utorak, 5. studenoga 2013.

Old Baldy

Old Baldy
Visina: 3974 m / 13038 ft
Indian Peaks Wilderness, Colorado
Datum: Novembar 03, 2013

Mt. Neva i Jasper Peak dva dragulja u Indijanskim vrhovima.

Ponovni povratak u Indian Pekas Wildernes imao je za cilj jedan od zaostalih neispenjanih vrhova  sa ove, istocne strane parka. Iako sam po sebi ovaj vrh ne donosi previse inspiracija, pogledi sa ove skoro cetiri hiljade metara viskoke tacke bili su vise nego zasluzena nagrada. Old Baldy je kao siroce ostao neposjecen, zaobidjen, neosvojen, prije svega nepravedno, ali kako je sa planinama u Koloradu na mojoj listi zelja, sve u svoje vrijeme i na vrijeme.



Dobro poznata tabla sa dobrodoslicom.

Iako je snijeg  vec uvelio stigao u vise predjele, desetak kilometara makadamskog puta prema tzv. traildead-u ''4th July'' nije predstavlajo problem. Ovaj put koji se koristio tokom rada i eksploatacije rudnika u ovim vrletima u periodu zlatne groznice jos uvijek sluzi svsi. Put se zatvori prvim velikim snjegovima i tek pocetkom ili sredinom juna ponovo se stavlja u promet.

Vrhovi su se poceli otkrivati svakim novim korakom.

Prvi vikend mjeseca novembra bila je idealna prilika da se konacno i ova planina stavi u knjige. Vrijeme je bilo vise nego idealno, osim hladnog ali suncanaog dana kao jedina prepreka izmedju nas i vrha Old Baldy isprijecio se jak vjetar. Vrhovi su djelomicno bili prekriveni snijegom, ali vecina snijega raznesena vjetrom skrivala se medju rastinjem.

Sve je islo u prilog da ce biti jos jedan uspjesan dan u Roki planinama.

Izlaskom na dijelove Arapaho prevoja koji je vijugao stromom padinom ispod istoimenih vrhova, vidici su se poceli otvarati. Dobro poznata neodoljiva ljepota ovog parka velikom brzinom plavila je sve porive koji su uzivali u slikama koje su ukazivala ispred nas.

Dobro poznati vrhovi i stari prijatelji.

Mt. Neva ljepotica Indijanskih vrhova.

Sjecanja na dvije ture i dvije planine Mt. Neva i Jasper Peak jos uvijek su bila svjeza, kako kazu u zivotu  da se sjecamo ljudi i dogadjaja onako kako su nas ucinili da se osjecamo, a ova dvije planine pruzile su ono najbolje i nezaboravno.

Ekipa je bila spremna i motivisana.


Arapaho prevoj koji su koristili americki indijanci u prelazu preko kontinentalne podjele u surovoj borbi prezivljavanja, a u danasnje vrijeme prevoj vidi sasvim druge putnike i sa drugim namjerama.

Jill okupana jutarnjim suncem na Arapaho stazi.


Izlazak na Old Baldy je prije svega vise bio trening i priprema za neke teze i atraktivnije uspone tokom sljedece zime. Jak vjetar iako nepozeljan bio je odlicna prilika za ovakvu vrstu treninga.

Ostaci rudnika Cetvrti Juli.

Staza je ostala iza nas a mi krenuli spram Arapaho Peaks.

Teren na kome se staza jednostavno izgubila u snijegu.

Mt. Neva i Jasper Peak iz jedne druge perspektive.

''15 do 5" vrh se izdizao na horizontu.

Dio na kome smo bili izlozeni na milost i nemilost jakom i hladnom vjetru.


Arapaho Peak.

Dva prelijepa vrha, Arapaho vrhovi sa malim Arapaho glacerom ispod.

Longs Peak sa vrha.

Navajo, Apache, Shoshoni,  poznatiji vrhovi u ovome parku.

Album sa slikama:


0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.