nedjelja, 25. studenoga 2012.

Mount Tweto

Mount Tweto
Mosquito Range, Colorado
Visina: 4167 m / 13672 ft
Novembar 18, 2012


Planina koja je dobila ime po poznatom geologu iz Kolorada.

Gdje je snijeg?
Pitanje koje se i u sali pocelo postavljati na svakom koraku u ovoj po skijama poznatoj drzavi. Imali smo priliku vidjeti realno stanje na terenu i ako se po jutru dan poznaje onda bi ova zima mogla liciti na onu predhodnu, dakle, nimalo optimisticna prognoza.
Proslogodisnja zima ako se uopste moze tako nazvati nije se posebno proslavila po snjeznim padavinama pa je sve to kao za rezultat imalo rekordno susno ali i toplo ljeto. Ako se takav scenario ponovi i naredne godine onda ce sve to zajedno da ima katastrofalne posljedice. Kalendarski gledano zima je jos uvijek skoro mjesec dana daleko, pa samim time puno toga se moze promijeniti i na samom terenu, posebno imajuci u vidu da najvise snijega u Koloradu ionako padne tokom mjeseca marta i aprila.





Iako je mjesec novembar bio u svojoj poznoj drugoj polovini bilo je za ocekivati da ce Mosqutio Pass, jedan od najvisih planinskih prevoja u Koloradu biti zatrpan snijegom. Ali zatekli smo sasvim drugacije  stanje, skoro da se moglo voziti preko cijelog prevoja  koji prelazi visinu i od cetiri hiljade metara.


Ovaj prevoj se provlaci ispod, iza i pored nekoliko vrhova preko cetiri hiljade metara pa ga tako tokom ljeta cini jako popularnim, ali kada ljeto prodje i sa prvim snjeznim pahuljama sve nekako opusti, pa osim rijetkih zaljubljenika u planine tesko je nekoga i sresti u ovim vrletima.


Nas cilje bio je Mt. Tweeto, jedan od ukupno 24 vrha koji se izdizu iznad cetiri hiljade metara u ovom popularnom vijencu Roki planina pod imenom Mosquito Range.


Ono malo snijega sto se uspjelo zadrzati na zemlji od par oktobarskih snjeznih oluja ucinilo je da ambijent bude vise nego velicanstven, sunce koji se na trenutke uspjevalo probiti kroz oblake ucinilo je ovaj novembarski dan idealan za uspon. 


Uspjeli smo se dovesti do dijela gdje staza prema Mt. Tweto se razdvaja, jedan dio puta vodi prem vrhu Mosquito prevoja a drugi prema par napustenih rudnika ispod naseg odredista.


Vrijeme je uvijek nepredvidiva stvar, pa i pored dobre najave ipak na ovim prostorima treba biti na ivici opreza jer cesto puta nevrijeme iznenadi i one najspreminije. 


Pravi uspon je poceo na strmoj padini gdje smo pokusali direktnim pravcem prema grebenu skratiti uspon od pjesacenja prema najnizoj tacki koja razdvaja dva vrha.


 Uspon na Mt. Tweto je bila prava planinarska poslastica, prelijepa planina u jednom nezaboravnom ambijentu ucinile su ovaj uspon jedan od najboljih ove godine. Mozda da je bilo vise snijega u ovim dijelovima sve bi bilo mnogo bolje ali na kraju dana nismo se zalili. 














Album sa slikama:


2 komentari:

Unknown kaže...

Beautiful images Sen and looks like it was a perfect day for hiking if you don't mind the effects of global warming! What no snow!!
Great post...

Senad Rizvanovic kaže...

:) It's alarming here in Colorado, pray for us, wee need snow!

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.