četvrtak, 11. listopada 2012.

French Group

''French Group''

- French Mt. (4249m /13940ft)
- Frasco Benchmark (4229m/13876f)
- Casco Mt. (4239m / 13908ft)
Datum: Septembar 30, 2012
Duzina: 22 km


Prelijep septembarski dan u Koloradu.

Sawatch Range i pored toga sto je dom najvecem broju ''fortinera'' u Koloradu u svojim njedrima krije veliki broj planina koje se izdizu iznad cetiri tisuce metara. Bez obzira o kojem godisnjem dobu da se radi ovaj planinski masiv u Roki planinama uvijek ima nesto za ponuditi. Nekoliko planina u ovom dijelu Kolorada plijene paznju velikog broja planinara a to su petnaest vrhova koji se izdizu iznad cetrnaest tisuca fiti, ili kako ih ovdje populatno zovu ''fortineri''. U svakom slucaju i bez obzira u kojem dijelu se nalazili, ovaj dio Roki planina ce ispuniti zelje i onih najizbirljivijih zaljubljenika u planine. Nasa mala grupa nije bila puno izbirljiva jer smo dosli sa planom. Plan je bio jednostavan i jasan, dvadestak kilometra planinarenja kroz ovaj carobni dio svijeta sa tri vrha koja su smjestena medju stotinu najvisih u planinskom raju zvanom Kolorado.


Jutro je nagovjestavalo jos jednu turu za pamcenje.




Grupa sastavljena od nekoliko clanova koji se okupljaju oko poznate planinarske web stranice summitpost.org ili  kako smo mi o grupu nazvali ''sekcija Kolorado'' bila je glavni akter ove ture. Posljednji vikend mjeseca septembra bio je idealan za takvo nesto. Vrijeme kada se  planine u Koloradu jednostavno pozlate i za jedno kratko vrijeme napravi carobni ambijent u kome planinarenje preraste u jednu drugu dimenziju.


Prvi ovogodisnji snijeg se zadrzzao na sjevernim dijelovima planina.

Iako smo krenuli jako kasno, krseci neka nepisana pravila, i vjerovatno se ne bojeci nevremena i gromova, znali smo dvadest i vise kilometara ce uzeti veliki dio dana i da cemo najvjerovatnije povratak docekati sa prvim zalaskom sunca. Tako je i bilo, nismo zurili i jedino na taj nacin dozivis planinu na nacin na koji planina i treba da se dozivi.


Ostatci rudnika ''Iron Mike Mine''

Vjerovatno su ovi prostori bili puno zivlji prije nekih par stotina godina unatrag, kada je zlatna groznica punom parom proizvodila bezbroj zlatnih snova. Ali ako izdjete izvan staze od nekih ''fortinera'' postoji velika vjerovatnoca da cete biti sami, mada i mozda sretnete nekoga poput vas. Pored nas nikoga vise nije bilo, osim srusenih i napustenih starih rudarskih objekata koji su ostali tu da svjedoce o jednom drugom, tezem i surovijem vremeu.


Casco Peak je prvi dosao do izrazaja, ali je posljednji na koji smo izasli.

Izlaskom na sedlo koje dijeli Frasco i French Mt. sve se promijenilo i iz uspavanog ''mode'' presli smo u jedno bolje i u uzbudljivije stanje jer su vrhovi bili ispred nas. French Mountain je bila prva odrednica i sa koga je izgledalo da cemo ipak uspjeti izaci i na ostala dva vrha. 


Casco Peak je dominirao ali daleko na horizontu Plata Peak jedan od ''fortinera'' postao je vidljiv.

Prelaz sa jednog vrha na drugi preko jednog zajednickog grebana bila je jedna zaniljiva avantura. Posljednji vrh Casco Peak ipak je pruzio malo vise jer je posljednnjih stotinjak metara bilo zaledjeno pa je svaki korak bio odmjeren.


Pred samim vrhom French Mt.

Na kraju dana bili smo vise nego zadovljni sa ovom turom. Tri vrha koja se nalaze medju stotinu najvisih u Koloradu bili su lijepa nagrada nakon dugog i pomalo napornog puta.


Sara u toku uspona na French Mt. , greben koji povezuje Frasco i Casco Peak bio je kompletno vidljiv.


Idemo dalje i vise....Kolorado ima jos puno jos toga da ponudi i ima jos puno toga da se posjeti i otkrije.


Pogled sa vrha French Mt. prema ostala dva vrha koji su tek trebali doci na red.



Ekipa na vrhu.


Sedlo izmedju French Mt. i Frasco Benchmark.


Sawatch Range nece razocarati sa pogledom, bez obzira gdje se nalazili.


Sve je izgledalo da ce posljednji vrh dana, Casco Peak biti najinteresantniji.

Liba pred samim vrhom Frasco vrha.


Greben prema Casco Peak je zasigurno ispunio ocekivanja.


Liba negdje izmedju dva posljednja vrha.


Posljednja prepreka ispred nas.


Pred samim vrhom bilo je skoro sve zalednjeno..... 

pa smo morali pristupiti sa posebnom paznjom.


Mt. Elbert navisi vrho u cijelom Roki vijencu.


Zlatna jesen Kolorada.


Frasco Benchmark je bio konacno iza nas.


Nakon dugog dana i tri prelijepa vrha konacno smo ponovo bili u dolini.


Sve slike u Albumu:


0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.