srijeda, 3. listopada 2012.

CCY

Mt .Chapin (3796 m / 12454 ft)
Mt. Chiquita (3983 m / 13069 ft)
Mt. Ypsilon  (4119 m / 13514ft)
Rocky Mountain National Park, Colorado
Datum: 21 Septmebar 2012


Pogled prema CCY 
CCY?
-Chapin
-Chiquita
-Ypsilon

Tri vrha u Rocky Mountain nacionalnom parku konacno su dosla na red. Uspon na ove tri planina ne predstavlja veci napor osim nekoliko kilometra hodanja na grebenu oko ili iznad cetiri hiljade metara. Ali da bi se doslo do planina potrebno je proci uspon uskim i strmim putem pod imenom Old Fall River Raod. Izgradnja puta pocela je 1913 god. da bi bila kompletirana 1920 god. cime se konacno ostvarila ideja iz toga vremena da se preko kontinentalne podjele napravi put za motorna vozila. Izgradnja puta je pocela dvije godine ranije, prije nego se ovaj prostor stavio pod zastitu federalne vlade i proglasio nacionalnim parkom. U pocetku prvih radova i izgradnje puta sve je uradjeno uz pomoc 38 zatvorenika iz Kolorado drzavnog zatvora. Ovaj prevoj je bio dizajniran kao put u jednom pravcu, tek da bi 1932 god. izgradnjom sireg i puno boljeg puta ovaj put ostavljen po strani i sluzio kao turisticka atrakcija. Nekoliko desetina godina poslije, put je jos uvijek u funkciji, iako se zatvara sa prvim snijegom a njegovo otvorenje bude obicno pocetkom mjeseca juna.





Septembar je mjesec koji donese caroliju u Kolorado koja se zove jesen. Nekako sa smjenom ljeta i dolaskom jeseni cijeli ambijent se promijeni i jednostano sve sume, doline i padine gdje je jasika  nastanjena  kao da se pozlate. Septemebar je jedan od najboljih mjeseci za planinarenje, temperature su idealne, opasnost od nevremena puno manje a krajolik postane jedna velika sarena paleta.




Moj za ovaj vikend je bio Rocky Mountain nacionalni park i njegova tri vrha, poznatija pod skracenicom:
CCY


Ali prije nego sam se zaputio prema parku pridruzio sam se velikom broju ljudi koji su voznjom preko raznih prevoja u potrazi za ovim jesenjim fenomenom.



Jesen u Koloradu je posebna, par sedmica polovinom septembra naprave takav ambijent da stvara osjecaj da su planine procvjetale i da je svaka jasika jedan veliki cvijet.



Jesen se i ne zadrzava dugo, krajem septembra puno toga se promijeni na ovim visinama pa smjena sezona postane realnost.


Ali bez obzira sto ne ostaje ne duze vrijeme, i u ovom kratkom periodu jesen napravi poseban ambijent.


Stari put pod imenom Old Fall River Road je bio puno laksi nego sto sam ocekivao, iako su krivine bile ostre i neprestano je u usponu, ipak je bio sluzio kao turisticka atrakcija onima koji dolaze iz mnogo ranijih krajeva.


Iako je bilo predivno jutro, dimna zavjesa je sakrila cijelu dolinu. Pozari koji su jos uvijek unistavali sume Wyominga i Montane bili su toliko veliki da se dim sirio stotinama milja u susjednim drzavama.

Ostatak puta sa Chapin prevoja prema vrhovima bila je jednostavna setnja dobro utabanom stazom prema sedlu izmedju Mt. Chapin i Mt. Chiquita.



''Solitude'' je bila operativna rijec ovog izleta. Bio je radni dan i izvan turisticke sezone, pa ako zelite imate u posjedu ove vrleti na nekoliko sati, onda je ovo mjesto za vas.



Pogled sa Mt. Chapin u pravcu Mt. Chiquita, iako je sve  izgledalo blizu ipak je to bio dan dug 16 kilometara.



Negdje na pola puta prema Chiquita vrhu, osvrt prema Mt. Chapin i predjenom putu.

Mt. Ypsilon je postao vidljiv, upravo ovaj vrh je i bio krajnje odrediste ove solo avanture.


Mt. Ypsilon je dobio ime po kuloaru u obliku slova Y, koji je vidljiv sa istocne strane ove planine.


Mt. Chiquita je ostala iza mene, sa blagom padinom prema zapadu i stmom istocnom stranom, sve ovo zajedno je djelo glecera koji oblikovali ove prostore.


Sa jedne strane tzv. ''talus'', kamenje i stijene razbacane u svim oblicima i velicinama...

A sa druge strane totalno drugacija slika, jedan od interesantnijih geoloskih znamenitosti ovog nacionalnog parka.

Konacno nakon 5 sati hoda i uspona planina je bila ''osvojena".
Mt. Ypsilon je opravdao ocekivanja, iako je sve bilo zadimljeno ipak pogled prem jezerima koja leze ispod ove planine bio je zadivljujuci.


Dva sata provedena na ovom vrhu bila su dobro iskoristena, prije svega u obrazovnom smislu, jer uz pomoc karte otkrio sam nekoliko potencijalnih tura za naredno ljeto.

4 komentari:

Antony Ratcliffe kaže...

Awesome stuff again Sen, it's getting that time of year again where the colours of the foliage are really coming into there own!
Great post and I love the reflection in the glass..

balamgo kaže...

Espectacular! Me gusta mucho la panorámica.
Un abrazo.

Senad Rizvanovic kaže...

Gracias!

Senad Rizvanovic kaže...

Too bad, it doesen't last too long, only couple of weeks.

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.