Tuesday, June 5, 2012

San Luis Peak

Izolovana ljepotica

Visina : 4273 m / 14019 ft
San Juan Range, Colorado
Datum uspona: 27 Maj , 2012

                                             
                                                       San Luis Peak sa jednog od prevoja, tako blizu a tako daleko.   


San Luis Peak je najizolovaniji ''fortiner'', miljama daleko od civilizacije smjesten u srcu La Garita Wilderness u zasigurno najljepsem masivu Kolorado Rokija  u San Juan Range. San Luis Peak je po visini na pedesetom mjestu u Koloradu. Uspon na njegov vrh pored odlicne fizicke spremnosti i zaljubljenosti u otvorene, nepregledne i nadasve nenaseljene krajeve nije tezak. Prvi dio osvajanja ovog vrha pocinje voznjom iz Denvera u pravcu malog, iz istorije ovih krajeva poznatog rudarskog gradica Creede. Putovanje od nekih 450 kilometara od Denvera pa do posljednje tacke na kojoj smo ostavili vozili prevalili smo za nekoliko sati.

                                                                         Glavna ulica u centru grada.

Creede je jedan od rudarskih gradica koji je dozivio procvat krajem devetnaestog stoljeca u posljednjem bumu koji je izazvalo otkrice srebra. Gradic je u samo par godina od nekoliko stotina stanovnika dostigao broj od desetak hiljada, ali nije dugo potrajalo. Kada se poceo gubiti trag srebrenoj zili, poceo se i smanjivati broj onih koji su bili podrska industriji.                                                        Nostalgicne slike iz boljih vremena krase ulice ovog gradica.

                                                            Pogled sa San Luis Prevoja, pravac kretanja bio je ocigledan.

Iako je prilaz prema planini isprepletem mrezom puteva koji uspjeli smo doci do odredista. Mjesta za kampovanje bilo je u izobilju. Niske temperature, vjetar i dim koji je nosen vjetrom  ucinili su putovanje i kampovanje pomalo mizernim, ali sa dolaskom jutra vrijeme se promijenilo.


                                        Brian na stazi skoro na izlazu iz prve doline, na putu prema drugom prevoju.

Osvanulo je prelijepo jutro sa vedrim i cistim nebom sto je bio dobar znak, jer je bio dug ispred nas. Izaci na vrh i vratiti bio je dug put skoro dvadeset kilometara. Snijega je bilo na nekim dijelovima ali zbog mraza predhodne noci bio je zamrznut pa prelazak preko tih dijelova bio je lagan.                                                San Luis Peak je opravdao status izolovanog i dalekog od civilizacije.

Jednim dijelom staze bili smo na dijelu koji oznacen Colorado Trail , 782 km duga staza koja preko nekoliko vijenaca povezuje Denver sa Durangom u juznozapadnom dijelu drzave, i cini je jako popularnom u toku ljetnog perioda.
                       


                                                                  Poslije dugog puta drugi prevoj je bio ispred nas.

Ovaj dio koji u sklopu La Garita Wilderness, zasticenog pojasa posebnim regulacionim mjerama je zaista opravdao ocekivanja jer pored par sobova i par medvjeda koje smo primjetili u toku penjanaja, pored nije bilo nikoga. San Luis iako je jedan od najlaksih rijetko je posjecen pa ga bije glas da je jedan od ''fortinera'' koji vidi najmanje planinara na svom vrhu tokom godine.


                       Clay ispod samog vrha na kojem su vec bili par planinara koji su dosli sa druge strane planine.
Prije par godina ista grupa napravila je jednu turu u ovom dijelu, tada smo se uspjeli docepati dva ''fortinera'' ali i ovaj mali izlet u San Juan Range zasigurno moze biti proglasen uspjesnim.

                                                       

                                                                   Pogled prema drugima vrhovima u San Juan vijencu.

Svaka posjeta ovom dijelu Kolorada je posebna, i bez obzira na proslost, surovo i nekontrolisamo iskoristavanje ovih planina u namjeri  da se pojedinci obogate preko noci, ipak ostavlja utisak netaknutosti zapostavljenosti od strane covjeka. Na desetine kilometra bilo je jednostavno pusto, sjedeci na vrhu uzivajuci u okolnim prostranstvima i ljepotama nismo se mogli oteti utisku usamljenosti i izolovanosti pa makar na kratko vrijeme.                                                        San Juan Range je zasigurno najatraktivniji dio Kolorado Rokija.


                                                                      SVE SLIKE U ALBUMU:

                                             

4 comments:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.