Thursday, June 21, 2012

Pawnee Peak

Planina i Ja
Visina: 3945 m / 12943 ft
Indian Peaks Wilderness, Colorado
Duzina: 16 km
Datum: 17 Juni, 2012                                                           Pawnee Peak, blago zaobljeni vrh konacno na vidiku.


Indian Peaks Wilderness je jedan od mojih najomiljenijih planinskih dijelova Kolorada, i zasigurno cu mu se uvijek vracati sa posebnom radoscu. Ovaj dio parka koji se proteze sa istocne strane bio je jedan od mojih glavnih planinarskih odredista tokom 2010 godine. Pawnee Peak, za nesto vise od pedesetak metara kratak da bude cetiritisucnjak, bio je vec neko vrijeme na mojoj listi neposjecnih i neupisanih vrhova. Zanemarujuci visinu i lakocu uspona, osam kilometara planinarenja do vrha, bez obzira koliko puta sam vec prolazio ovim stazama uvijek donese nesto novo, ljepse i interesantnije nego predhodni put. Razmisljajuci o planu za ovaj viken zelio sam uraditi nesto sam i na svoju ruku, bez obaveze drugih prema meni i obrnuto, mada zbog popularnosti ovog dijela parka znao sam sa sigurnoscu da to nece biti slucaj. Pawnee Peak je bio idealan za takvo nesto, posebno znajuci da je pristup ovom parku bez dodatnih nekoliko kilometara pjesacenja otvoren samo prije dva dana. Iako je park udaljen samo dvadesetak kilometara od Bouldera jos uvijek je velika nepoznanica mnogim zaljubljenicima planina i prirode. Indian Peak Wilderness je naslonjen i dijeli granicu sa mnogo vecim i puno poznatijim americkim nacionalnim parkom Rocky Mountain Nacionalni Park.


All the birds have flown up and gone;
A lonely cloud floats leisurely by.
We never tire of looking at each other -
Only the mountain and I. 
Li Po
          Lake Isabelle sa malim glecerom u pozadini je zastitini znak ovog parka.  Za razliku od prosle godine u ovo vrijeme kada su zbog kasnih proljetnjih snijegova Isabelle jezero i glecera iznad jezera bili okovani ledom i snijegom, slika je bilo puno drugacija.  Izlazak na Isabelle Lake koje se nalazi na visini od nekih 3300 metra je najpopularnija destinacija u ovom parku. Iako sam se odlucio na nesto kasniji pocetak nego obicno, pored mene na stazi je bilo jos par planinara. Staza koja vodi prema jezeru vecim dijelom prolazi kroz sumu pored Long Lake jos jednog prelijepog jezera.  Onog trenutka kada smo bili na domak jezera nasi putevi su se  razisli, ja sam krenuo prema Pawnee prevoju a ostalih planinara prema gleceru i jednom iznad vrhova koji dominiraju iznad cijelog prostora.Navajo Peak sa svojom prepoznatljivom simetricnom piramidom dominira istocnim dijelom parka.

 Vedro nebo i jak vjetar krasili su ovaj tipicni junski dan, ali ovdje kazu sacekaj desetak minuta i vrijeme se moze promijeniti. Za ovo doba godine nevrijeme sa grmljavinom nije rijetkost ni za rane poslipodnevne sate. Ali to nije bio slucaj za ovaj dan, vjetar se mogao tolerisati, ali sve ostalo je bilo vise nego savrseno. Put prema vrhu je vise nego jednostavan, dobro utabana i oznacena staza prema Pawnee prevoju bila je je strma   i naravno duga. Bila je to jos jedna prilika uzivati u okolnim vrhovima koji su budili uspomene od prije par godina i nekoliko nezaboravnih uspona. U toku silaska sa vrha, planina je ozivjela i izmamila veliki broj ljudi u svoj zagrljaj. Za kratko vrijeme bili smo sami, planina i ja.


             Greben koji povezuje Pawnee Peak sa manjim istoimenim vrhom.


Staza u ovom dijelu je postala zanimljiva, savijala se oko ogromne stijene koja je bila ispod prevoja. 


Iznad jezera na padinama koje je zadrzavalo vlagu tepisi poljskog cvijeca bojili su lijepu ljetnu sliku Kolorada.


Poljem se siri miris ljiljana...


Erythronium grandiflorum (Avalanche Lilies)


Alpine Buttercup Flowers
Ranunculus adoneus
Lake Isabelle iz jedne druge perspektive.Long Lake i Lake Isabelle zajedno na jednoj slici.Vrh je postajao blizi i izglednijiZnatizeljni domacin u potrazi za hranom3880 metara Pawnee prevoj sa istoimenim vrhom u pozadini Vrhovi koji tek trebaju da budu posjeceniNavajo i Apache vrhoviPrve slike sa vrha...Mt. Audubon i Paiute PeakLongs Peak nekrunisani kralj Front Range vidljiv na horizontuNekada je tu bio ledenjak, to je sve sto je ostaloDok se moja tura blizila kraju, za neke druge je tek pocinjalaNajteze je opisati prirodu, ustvari nju i ne treba opisivatiSvako planine voli i dozivljava ih na svoj nacin, i veseli se necemu sto drugima ne pricinjava nikakvo zadovoljstvo. Ipak je svim planinarima zajednicko da idu u planine jer to vole.Long Lake, jos jedan dragulj koji krasi ovaj park

4 comments:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.