ponedjeljak, 28. svibnja 2012.

Wheeler Mountain

Proljecna Carolija
Visina : 4173 m / 13690 ft
Tenmile Range, Colorado
Datum: 20 Maj, 2012


Wheeler je visoki cetiritisucnjak koji koji je smjesten izmedju Tenmile i Mosquito vijenaca koji su podijeljeni linijom kontinentalne podjele. Planina se nalazi u neposrednoj blizini nekoliko puno popularnijih vrhova cija visina prelazi preko cetrnaest hiljade ''fiti'' pa je tako zapostavljena i ostavljena po strani. Uspon na ovu planinu nije lagan pa tokom godine na njen vrh izadje mali broj ljudi, sto svjedoci registar na samom vrhu.
Planina je gledajuci  u visinskoj  hijerarhiji registrovana kao 152 najvisi vrh u Koloradu, sto je stavlja u grupu planina pod imenom ''bicentennial', medju dvije stotine najvisih vrhova u ovoj drzavi.
Bez obzira na visinu i brojeve ovaj vrh je zasigurno jedan od najboljih planinskih tura u ovom dijelu Kolorada.


 Wheeler Mt. je pruzio vise nego sto smo ocekivali. Snijega nije bilo za potpuni ''snjezni uspon'' ali kombinacija koja je ukljucivala ''scrambling'' i pronalazenje pravca prema vrhu bila je prava planinarska poslastica.



Ova planina koja je smjestena u carobnom okruzenju izmedju desetak vrhova koji se izdizu iznad cetiri hiljade metara je draguljj koji je rijetko posjecen,

Ovaj smjer koji u proljece cini jedan fantastican uspon u zimskim uslovima, ali ovog  proljeca nismo imali  priliku da to dozivimo jer snijega nije bilo dovoljno za takvu avanturu. 

Lagani uspon prema grebenu koji povezuje nekoliko vrhova u nizu dobio je sasvim druge dimenzije onog trenutka kada smo bili na vrhu grebena.

 Prava zabava je pocela kada smo krenuli prema vrhu, nekog obiljezenog pravca nije bilo pa je ovaj dio prema vrhu bio jos intersantniji.

Strme litice cije stijene i kamenje nisu odisali sa nekom prevelikom sigurnoscu pa je svaki korak bio izazov i svaki kamen je bio izlozen testu.

Pogled sa vrha nije iznevjerio ocekivanja, ovaj vrh je jedan od najboljih u cijelom lancu planina koje ga okruzuju.

Sve slike sa ture u albumu :

0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.