nedjelja, 15. siječnja 2012.

Illiniza Norte

Illiniza Norte
Visina: 5126 m / 16818 ft
Vulkani Ekvadora
Datum: Januar 25, 2011 god

Dvije sestre, juzni i sjeverni vrh Illiniza planine.

Poslije zagrijavanja na Pasachoa Mt. i Corazon Mt. sljedeci izazov bio je jedan od vrhova Illiniza planine, i to onaj tzv. sjeverni vrh. Iliniza je planina sa dva vrha koja se izdizu iznad pet tisuca metara, onaj juzni vrh je visok 5,263 metra, i sesti je najvisi vrh u ovoj juznoamerickoj drzavi. Sjeverni vrh ili kako ga sluzbeno zovu Illiniza Norte je visok 5, 126 i na listi najvisih u Ekvadoru nalazi se na osmom mjestu. Interesantno za spomenuti je da malo poznato planinarsko ili alpinisticko odrediste drzava Ecuador je u posjedu deset vrhova preko pet tisuca metara dok je jedan od njih, dobro poznati Chimborazo dozese visinu od 6,310 metara. Radi se o vulkanima koji sacinjavaju dva planinska vijenca u Andima koji se protezu kroz ovu drzavu, a to su Coridillera Occidental i Cordillera Oriental.



Cayambe vulkan vidljiv u toku uspona na Illiniza Norte.


Illiniza Norte bila je prvo ozbiljno planinasko iskusenje u ovoj prvoj, nadam se ne i posljednjoj posjeti Ekvadoru. Obicno planina je penje uz nocenje u Nuevos Horizontes, kucici koja skoro da se nalazi na samom sedlu izmedju dva vrha, na visini od 4700 metara. Posto smo mi vec jedan dobar dio predhodnog dana i noc proveli na jednoj farmi u samom podnozju planine, plan je bio da izadjemo na vrh za jedan dan. Pjesacenje do kucice vodilo preko padina koje su jednim dijelom licile na izrezbarene kanjone usljed nadolazecih potoka i rijecica koje su se tokom kisne sezone obrusavale sa planine.

Corazon, sa padina Illiniza Norte.

Tokom cijelog puta prema baznom kampu u nasem slucaju samo dobrom mjestu za predah, horizonti su bili ispunjeni drugim, visim i poznatijim vrhovima vulkana, a jedan od njih, svjetski poznat bio je Cotopaxi. Njegova savrsena konicna figura zalivena vjecitim ledom izazvala je veliku dozu divljenja, bez obzira sa koje visine ili ugla sa koje se mogla vidjeti.

Cotopaxi, zamotan u oblacima tek je trebao biti posjecen.

Nuevos Horizontes koji sluzi kao bazni kamp prije uspona.

Nuevo Horizonetes, kuca novih horizonta posluzila nam je kao mjesto gdje smo uzeli mali predah, dorucak i caj  bili su nam dovoljni da napunimo baterije prije nego krenemo prema vrhu. Cijela planina bila je vidljiva sa ovoga mjesta, ali velikim dijelom put prema vrhu nalazio se na drugoj strani, na tzv. Paso de la Muerte, u prevodu ''prevoju smrti''.

Znak dobrodoslice i podjetnik da se nalazimo na 4700 metara visine.

Juzni vrh se uzdizao direktno iznad bazne kuce.

Zijo na grebenu iznad sedla koji dijeli planinu na dva vrha.

Uspon preko grebena podsjecao je na mnoge uspone u Roki planinama sa tom razlikom da se ovim stijenama i kamenu nije moglo vjerovati. Vulkanskim stijenama i kamenu jednostavno ne treba vjerovati, ali ova staza bila dobro utabana da je uspon grebenom bio laksi od ocekivanog.
Kvalitet stijena je bio takav da se lomio pod nogama ali i rukama.


Cijelo vrijeme Cotopaxi je bio vidljiv na horizontu.

Zavrsni dio grebena prije nego se uputimo prema najtezem dijelu.

Prava zabava na ovoj planini tek pocinje.

Nevjerovatna ljepota krajolika ove zemlje.

Paso de la Muerte, tzv. ''Prevoj smrti'' pocinjao je na ovom dijelu.


Paso de la Morte je najdrmaticniji dio ovog uspona, interesantno je za spomenuti da je odgovoran za nekoliko ljudskih zrtava. Iako se pomalo pretjeruje kada se govori ovom dijelu uspona, ipak treba se priznati da moze biti opasan, mi smo imali tu srecu za novim snijegom tako da je kretanje bilo puno sigurnije nego preko zaledjenog terena.

Zavrsni dio prevoja ispred nas.

Ovaj dio iza nas je jedan on dva najizlozenija dijela.

Zijo sigurno prelazi preko Paso de la Muere ili Prevoja smrti.


Illiniza Norte bila je jako lijepo predstavljanje u planine Ekvadora, ove po mnogo cemu fantasticne zemlje, koja pored svjetski poznatih Galapagos ostrva nudi i avanture u planinama. Nadam se da cemo se vratiti ponovo i pokusati osvojiti neke druge vrhove u ovom dijelu Anda.

''Prevoj smrti'' je konacno ispod nas.

Posljednji juris prema samitu.

Ekipa iz Poljske pomno nas je pratila.

Zijo na vrhu.

Zajednicka slika sa vrha.

Iliniza vrhovi iz obliznjeg sela.

Album sa slikama:









3 komentari:

Antony Ratcliffe kaže...

That is one hell of a superb panorama Senad! Great take of the Indian Peaks Wilderness.
How many images have been merged for this creation?

DADI SILVEIRA kaže...

Nice!

Senad Rizvanovic kaže...

Hey Anthony,i had 10 images stitch together, still learning this cool tool :)

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.