Saturday, August 13, 2011

Ogalalla Peak

Zaboravljeni kuloar
''Dalkes Couloir''
Ogalalla Peak
Visina: 13138 ft / 4004 m
Duzina : 20 km
Datum: Avgust 7, 2011

''Dalkes Couloir'' sa Elk Tooth  (Summitpost photo)
Ogalalla Peak se nalazi na granici uzmedju Rocky Mountain Nacionalnog Parka i Indian Peaks Wildernes. Izolovanost vise nego visina je ono sto krasi ovaj vrh, i pored toga sto u toku godine vise od tri miliona ljudi prodje kroz park, sudeci po registru na vrhu Ogalalle samo dvadestak osoba izadje na vrh, a broj onih koji se odluce za put do vrha kroz ''Dalkes Couloir'' je puno manji.Ogalalla Peak i ''Dalker Couloir'' u centru slike.
Mike na jednom od prelaza preko nabujale rijecice St. Vrain.
 Postoji nekoliko pravaca koji vode do vrha, ali bez obzira o kojem smjeru je rijec prilaz planini je dug, tako da u vecini slucajeva osvajanje Ogalalla Peak zahtijeva visednevnu turu.
Elk Tooth, (12848ft / 3916m)
 Kada me je Mike  pitao sta mislim o ovoj planini u sali sam rekao 32 km, jer to je najkraca duzina puta  koja vodi do vrha i nazad. Ali posto se radilo o samo jednom danu neke stvari su se morale promijeniti, tako da smo prvih skoro sedam kilometara uspjeli preci sa vozilom dizajniranim za grube i neprohodne planinske puteve tako da smo ukupnu duzinu skratili za skoro 12 kilometara.
Jutro u Indian Peaks 
Prvih nekoliko kilometara pjesacenja prema St. Vrain ledenjacima bilo je jako lijepo zbog velikog broja rijecica i livada preplavljenih planinskim cvijecem, ali vremena za neko ozbiljnije slikanje nije bilo.
Vode ne nedostaje ni na jednom koraku.

Vrlo brzo smo usli u dolinu koja je sa obadvije strane bila uklijstena velikim brojem vrhova a nase konacno odrediste pocelo je bivati uocljivo, ali jos uvijek par sati pjesacenja daleko.
Ljiljani u Koloradu
U ovo doba godine obicno ''Dalker Couloir' je bez snijega, ali zbog kasnih proljecnih snijegova snijezna linija je ostala skoro neistopljena, mada se nije radilo o savrsenim uvjetima, jer sredisnji dio kuloara od nekih tridesetak metara je bio kompletno isptopljen.
''Ooh La La'' 12945ft / 3946m
Da smo se odlucili za uspon prije mjesec dana vjerovatno bi snijeg bio u boljem stanju, mada mjesta za razocarenje nije bilo. Ispred nas je bio 360 metara dug i strm usjek u planini ispunjen snijegom, i vjerovatno nas dvojica smo bili prvi ove godine koji su se odlucili za ovaj pravac.
Prilaz prema St. Vrain Glacier
Trebalo nam je nesto malo vise od sat i po da prodjemo kroz zaledjeni kuloar, mada je vrh bio jos par stotina metara iznad nas. Uspon je bio strm u zavrsnom dijelu ali smo bez ikakvih problema savladali par prepreka u dijelu koji je bio bez snijega.
Linija uspona je kompletno vidljiva.
Pogled sa vrha prema ostatku planina u Indian Peaks Wilderness i Rocky Mountain Nacionalnom Parku bio je velicanstven. Ja i Mike proveli smo jedno vrijeme na vrhu pokusavajuci imenovati ili prepoznati vrhove i kao obicno u tim prilikama, doslo je do kovanja planova o usponima neke od njih.
Topljenje ledenjaka u punom jeku.
Spustanje sa Ogalalla Peak uradili smo preko grebena koji vodi prema drugom vrhu Elk Tooth. Greben je bio dobra prilika za dobar ''scrambling'' , i trebalo nam je par sati prije nogo smo ponovo bili na obalama poluzaledjenog jezera.
Jezero ispod vrhova jos uvijek nije kompletno bez leda.

Indian Peaks smo napustili prvim zalaskom sunca, bez obzira na uspjeh ipak smo se slozili da je visednevni boravak najbolji nacin da se upozna sa ovim dijelom parka i velikim brojem vrhova koje nudi.
Ostatak ''puta'' postaje uocljiv.
Prolazak pored jezera.

Mike prolazi kroz kameni lavirint nacinjen od odronjenih stijena.

Navigacija izmedju stijena bila je teza nego sto smo ocekivali.

Mike prelazi preko posljednje prepreke, gomile obrusenog kamenja.

Konacno na snijegu.

Kuloar je vidljiv ali jos uvijek daleko.

Pocetak najboljeg dijela uspona.

Prvi dio i nije tako stm kako izgleda .

Dio gdje se snijeg istopio 

Pocinje biti strmije nego na pocetku uspona.

Predah...zasluzeni.

Pogled prema St. Vrain Glacier-u.

Jos malo do izlaza 

Mike na kraju kuloara gdje snijeg nestaje.

Iznaz iz kuloara sa malo ''scrambling''

Longs Peak i Meeker u daljini.

Pogled sa vrha prema Front Range.

St. Vrain Glacier. i Indian Peaks

Greben koji vodi prema Elk Tooth.

Silazak sa vrha preko istocnog grebena.

Sklonjeni od vjetra i dobro mjesto za ''rucak".

Mike na jednom od kamenih blokova u toku silaska preko grebena izedju Ogalalla i Elk Tooth.

Pogled prema drugoj strani grebena.

Jedan od izlozenih dijelova na grebenu.

Spustanje sa grebena prema strmini koja vodi prema St. Vrain gleceru.

Elk Tooth, slikano u toku silaska.

Povratak prema jezeru i posljednja etapa ture.

2 comments:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.