subota, 17. prosinca 2016.

Mount Champion i PT 13736

Mount Champion
Visina: 13646 ft / 4159 m

PT 13736
Visina: 13736 ft  / 4159 m
Sawatch Range

Datum: Avgust 08. 2016 god.


Na Brajanovu ideju, a bio je red na njega da izadje sa kakvim prijedlogom, odlucili smo da za ovaj vikend ponovo skoknemo do Sawatch Range, samo par sati voznje od Denvera, a cini mi se kao da nam se osladilo ovdje ovog ljeta. Toliko puta smo prolazili preko Independence prevoja, ispod ovih planina a da nismo znali o cemu se radi. Barem ja nisam znao, ali zato je tu Brian, koji voli da danonocno pregleda topografske karte i tako da smo na njegovu zelju zaputili se u jednu novu avanturu.



Denver smo ostavili iza sebe u ranim jutarnjim satima, cilj nam je bio da budemo spremni za pokret prije nego sunce izadje i da na taj nacin pokusamo preduhitriti poslijepodnevne kise i grmljavine. Ljeto je bilo u punom zamahu, a samim time i nase planinarske avanture. Na samom pocetku slijedili smo stari rudarski put da bi se zatim odvojili od puta i krenuli kroz sumu cuvenom Colorado Trail stazom. Ali to nije trajalo dugo, mi smo morali krenuti uzbrdo, znaci u u osvajanje vertikalnih granica.
Jutro koje je obecavalo, koje uvijek obecava i nikad ne razocara.
Tu vec staza nije postojala, pa smo koristili jednostavnu navigaciju a to je znaci samo uzbrdo pa kada konacno izadjemo iz sume i rastinja uz pomov GPS uredjaja pokusat cemo odreti dalji tok kretanja. Znali smo da negdje iznad sume trebamo da naidjemo na staru rudarsku kolibu, sto bi ujedno trebao biti nas osnovni orjetir u kom pravcu da izadjemo na greben koji povezuje ove dvije planine.
Ono sto je bilo interesantno jeste da je Grizzly Peak dominirao na zapadnoj strani, tako da smo ja u predahu nas dvojica evocirali uspomene sa te planine, Moji su jos uvijek bili jako svjezi, jer tu sam planinu penjao zajedno sa drugim Brajanom (Bryan) prosli vikend, a dok je on to uradio nekoliko godina ranije.
Na vec dobro podmakloj visini nasa polazna tacka bila je vidljiva, ali takodje jako uocljiv bio je dio dobro poznatog Independence pravoja, koji je doslovno kratica prema Aspenu iz centralnog dijela Kolorado. Tokom zimskih mjeseci ovaj prevoj je zatvoren, obicno se zatvori prvim snijegom a da bi ponovo bio siguran i prohodan treba se cekati na kraj mjeseca maja. Sama voznja preko ovoga prevoja je dozivljaj koji dugo pamti, ali takodje ovo je jedna od turistickih atrakcija u ovoj drzavi.
Tesko da slika moze opravdati, objasniti dubinu i sirinu vidika koje se mogu dozivjeti i svjedociti u Roki planinama, svaki novi uspon uvijek donosi i pruza nesto novo , i naravno u kratkom i jasnom objasnjenju motivise da se ponovo vratimo na ove visine.
Kao i u predhodnim pohodima na planine koje nisu ''fortineri'' pored nas tu vise nije bilo nikoga. Prepusteni sami sebi, sto u izvornom porijeklu ove rekreacije i jeste osnovno znacenje, tj. stvarni i pravi bijeg od civilizacije a u cestim slucajevima i od ljudi. Zato i postojje planine da se ponekad prepustimo sami sebi i prirodi i da bar na kratko vrijeme odstupimo od dobro utabanih staza i dobijemo priliku da vidimo i dozivimo planine na najbolji moguci nacin.

Nije bilo tesko zakljuciti zasto se ova planina zove Sampion (Champion), u samom podnozju nalazili su ostatci nekadasnjeg rudnika, koji vec dugo vremena vise i ne postoji, vec samo nekoliko razrusenih baraka svjedoce o tom vremenu, (Champion Mine). Igrom slucaja ovaj vikend mi smo imali priliku da budemo sampioni, planine smo imali za sebe i za kratko vrijeme bile su samo nase.
Iako je bila nesto niza u visini Mount Champion je imala ime, znaci nosila ime po necemu, u ovom slucaju po nekadasnjem rudniku. Ova druga koja je bila takodje na nasoj agendi za danas uposte nije imala ime iako spada u grupu od dvije stotine najvisih vrhova u Koloradu. Treba napomenuti da veliki broj planina uopste nema ime vec su samo oznaceni sa PT ili ''point'', a takodje neke nose oznaku UN, ''unamed" ili bezimene, ali uz te oznake obavezno stoji visina. 

Put prema prvom vrhu bio je vise nego ocigledan, greben kao vodilja uvijek izvede na vrh, pa tako da smo nas dvojica postali sampioni, bili smo na vrhu Mount Champion, i vjerujem da ne postoji puno planina na svijetu koje imaju sampionsko ime. Ali tu nije bilo previse vremena za odmor, prije svega oblaci koji su nadirala sa zapada nisu mi djelovali nimalo prijateljski raspolozeni. A drugi razlog je bio glavni, nisam zelio da se Brian predomisli i promijeni misljenje u vezi drugog vrha, pa sam krenuo prema sedlu koje razdvaja ove dvije planine.
Mount Champion.

Par puta sam se okrenuo i Brian je vec bio u pokretu , najbolji nacin da bi odrzali sampionsko raspolozenje jeste da izadjemo na drugi, i ovom slucaju visi vrh. Ono sto be se moglo okarakterisati za skoro sve vrhove u Sawatch Range jeste da je vidokrug zaista impresivan. Bez obzira na koju stranu svijeta da pogledate, docekat ce vas na stotine vrhova, zaista jedna neizmjerna i neuporediva ljepota.
Brian, ponovo u akciji u svom prepoznatljivom stilu.
U dolini se jos uvijek moze vidjeti dio Independence Prevoja.
Dva vrha koja ce biti jedna od nasih sljedecih meta tokom ljeta.
Dva nova vrha u istoriji, dvije nove planine upisane u knjigu sjecanja i uspomena. Bio je jedan tipican ljetni dan u Sawatch planinama, znaci prelijepo i opustajuce. Svaka sezona donosi svoje cari i radosti, ljeto je za sve ali kada se situacija drastcno promijeni na ovim vrhovima, onda tu zalaze samo oni cija zelja za avanturom nikada ne prestaje.
U daljini se moze vidjeti Williams planine, planirane za sljedece ljeto.
Padina iznad rudnika koja vodi prema grebenu.
Mount Champion.
Sljedeci vrh.
Mount Champion iza nas.
Polako ali sigurno koracamo prema PT 1376.
Zavrsnio dio grebena.
Pred samim vrhom.
Konacno i drugi vrh.
''Two thumbs up''
Zajednicka slika sa vrha.
Brian je napravio pun pogodak sa ovom idejom, zaista se radilo o dvije lijepe planine, koje eto rijetko vide planinare, ali mozda je tako i bolje. Bile su u jednom zaista cistom i zdravom stanju bez previse ljudskih tragova, sto ujedno i govori da jos uvijek postoje skoro netaknute planine. 

U dolini ljeto je bilo u punom procvatu.

Mt. Massive, jedan od fortinera na horizontu.
Na putu nzad prema sedlu, sa kojeg smo se otisnuli prema dolini.
Mount Champion sa sedla.



0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.