utorak, 11. listopada 2016.

Tenmile Range

Tenmile Range
Colorado
Peak 9 ( 4022 m / 13195 ft)
Peak 10 (4155 m / 13633 ft)
Crystal Peak (4222 m / 13852 ft)
28 Septembar 2016 god.

Tenmile Range
Jesen u Koloradu je posebna sezona, posebno mjesec septembar kada priroda kao na paleti razmaze najinteresantnije boje i kontraste. Iako se ne moze reci da je prava sezona jer traje jako kratko, samo mjesec dana ali to je zasigurno najbolje vrijeme za planinarske avanture. Nakon par sedmica izvidjanja i vozanje preko planinskih prevoja u potrazi na najboljim prirodnim slikama na red je dosla jedna mala tura iznad poznatog skijaskog centra Breckenridge. Na obroncima nekoliko planina koji cine planinski masiv pod imenom Tenmile Range nalazi se jedan od najvecih ski cetara u Koloradu ali sto je jos interesantnje jedanaest vrhova su iznad cetiri hiljade metara. 



Nas cilj bila su dva vrha pod imenom Peak 9 i Peak 10 sto bi za mene znacilo kompletiranje liste sa cetiritisucnjacima u ovom masivu. Docekalo nas je prelijepo jutro na obroncima ovih planina, a prilaz je bio vise nego jednostavan. Uspjeli smo se dovesti u samo podnozje planina koristeci puteve koje sluze u toku skijaske sezone za odrzavanje staza. Manje vise put koji vodi do samog vrha Peak 10 na kojem se nalazi predajnik bila je nasa staza. Negdje izmedju ova dva vrha jednostavnim, direktnim pravcem zaputili smo se prema vrhu Peak 9 a dabi nakon polusatne pauze nastavili prema Peak 10.


Sve je bilo vise nego ocigledno iako neka prava staza nije ni postojala iz jednostavnog razloga sto ove planine nisu na listi mnogih planinara, mada moram priznati da nimalo ne zaostaju za drugima koje su mnogo popularnije. Takozvani sjeverni greben bio je nas pravac prema vrhu Peak 10, isko se radilo o nimalo prijatnom terenu nekih vecih problema nismo imali.


Peak 10 se nalazi u grupi od 200 stotine najvisih vrhova u Koloradu pa samim time vec dugo se nalazi na mojoj listi planina koje zelim da popenjem. Biti na vrhu na jednoj od ovih planina donosi uvijek isti osjecaj koji ispunjava i nadasve inspirise za neke nove pohode. Svaki novi vrh je nova motivacija i inspiracija da se istraje u nastojanju za ispunjenje nekih licnih ciljeva i otkrivanjem i upoznavanjem Roki planina.


Peak 10 bio je posljednji vrh u Tenmile Rangu koji mi je nedostajao da upotpunim listu svih jedanaest vrhova iznad cetiri hiljade metara. Posto je jos uvijek bilo rano jutro i vrijeme za koje vise nego bilo idealno odlucili smo se da grebenom koji povezuje skoro cijeli masiv krenemo prema Crystal Peak, Ova planina zajedno za nekoliko drugih nalazi se na listi tzv ''Centennials'' sto znaci da su medju stotonu najvisih vrhova u Koloradu. Moje prvo iskustvo sa Crystal Peak bilo je u jesen 2010 godina i o tome postoji zapis na ovom blogu. (Crystal Peak)


Pored mene tu su jos bili moji stari znanci Bryan i Wendy solidna ekipa starih znalaca sa nekih predhodnih jako zanimljivih tura. U planinama nema razocarenja, naprotiv uvijek se dozivi vise od ocekivanog, pa tako i ovoga dana konacno i ovaj masiv je dobio lijepu zavrsnicu i lijep epilog. Crystal Peak je zaista bio kristalan, pogledi sa ovog vrha koji su se pruzali u beskonacnost zaista su bili impresivni. Poslije ovog lijepog izleta u planine koji se desio tokom radne sedmice imali smo priliku da dozivimo i uzivamo u jeseni punim plucima.





















































0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.