četvrtak, 29. rujna 2016.

Mount Wilson

Mount Wilson
Elevation: 14250 ft/ 4343 m
San Juan Mountains, Colorado
Septembar 06, 2015
Summitpost stranica.


Mt. Wilson 
Poslije uspjesnog uspona na El Diente na red je dosao ponovni obracun sa Mt. Wilson. Mada i ovoga puta vrijeme nije bilo na nasoj strani ipak je prvi snijeg dao malo vise zacina za jednu jako zanimljivu turu. Ova planina se smatra za jednu od najinteresantnijih u Koloradu i to sa razlogom. Nekoliko interesantnih pravaca i posebno traversa prema El Diente koji se nalazi na suprotnoj strani grebena. 

Jutro u San Juans planinama

Ja i Bryan odlucili smo se tzv. juznu stranu koja nam se ucinila realnom zbog relativno kratkog prilaza i bez kampovanja u podnozju planine. Ukupna duzina u oba pravaca je oko 20 km uz 1400 metara visinske razlike. Jutro je vise licilo na zimsku idilu nego na pocetak mjeseca septembra, ali to je bila dodatna draz koja je ucinila ovaj uspon puno interesantnijim.


San Juans planine su jos jednom pokazale da su najinteresantniji vijenac planina u Koloradu, cesto puta sa nepredvidljivim vremenom svako putovanje ucine interesantnim. Samo godinu dana ranije morali smo odustati od namjere da prijecenjem izmedju El Dienete i Mt.Wilson izadjemo na oba vrha. Nevrijeme nas je primoralo da se sa razlogom povucemo, ali ovaj put nismo imali tu namjeru, nismo zeljeli da se ponovo vracamo bez vrha.


Malo kotrljajucih oblaka, malo snijega i leda ali puno zabave bilo je dovoljna motivacija ali zadovoljstvo penjati ovu planinu. Vraticemo se ponovo da zavrsimo prvobitnu ideju, a to je traversa, jednu od najintersantnijih pravaca u Koloradu, jednostavno vrijedi, to ove planine zasluzuju.























































0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.