srijeda, 7. rujna 2016.

Ice Mountain & North Apostle

Ice Mountain 
Elevation: 13951 ft/ 4252 m
North Apostle
Elevation: 13860 ft/ 4225 m
Sawatch Range, Colorado
August 15, 2015

''The Three Apostles'' ili Tri Apostola je nesto najbolje sto Sawatch Range moze da ponudi. I pored 15 ''fortinera'' koji se nalaze u ovom masivu, Ice Mountain je bez premca najinteresantnija i najteza planina za uspon. Za sada to je moja omiljena plania u Sawatch Range, nadam se da cu je u skoroj buducnosti penjati drugim, puno atraktivnijim pravcem, kuloarom koji se zove ''frizider''.


''Tri Apostola"


Ovu grupu cine tri planine, Sjeverni Apostol, Ice Mountain i Zapadni Apostol od kojih je Ice Mountain najvisi i ujedno i najtezi za uspon. Obicno se ova tri vrha penju u jednom danu, takav je bio i nas plan, ali vrijeme nam nije dozvolilo da se zaputimo prema zapadnom vrhu. Uvijek postoji drugi put ali istovremeno ove planine zasigurno zasluzuju da budu posjecene ponovo.




Moj saucesnik u ovoj avanturi bila je Liba Kopeckova , slavenska kobinacija izmedju Bosanca i Cehinje, sto znaci da je sve bilo predodredjeno uspjehu. Staza koja vodi prema ovim planinama je takodje polazna tacka za Huron Peak jedan od fortinera. Samo sto za razliku od toga sto smo se samo nas dvoje zaputili prema Apostolima broj onih koji su isli prema Huron Peak mogao je sigurno biti u stotinama. Jedna velika prednost ovih manje poznatih planina je u tome sto se veoma mali broj planinara moze sresti ili vidjeti tokom uspona. Kada kazem manje poznatih, ne mislim manje ljepsih ili atraktivnijih, naprotiv, ljepota tih planina se ne moze porediti niti mjeriti.


Prelijepo avgustovsko jutro jednostavno nas je mamilo u ovu dolinu, koja nosi naziv Missouri basin i kroz koji tece nekoliko pritoka koji cine rjecicu Clear Creek ili u slobodnom prevodu Bistri potok. Staza je bila vidljiva i dobro oznacena sve dok nismo iznjedrili iz sume i krenuli prema krsu i kamenim nanosima koji se formiraju usljed erozivnih aktivnosti.


Nas prvi objektiv bio je Sjeverni Apostol koji nije predstavljao neku posebnu prepreku osim toga sto morali naci put preko kamenjara, ali pogled sa vrha prema ostatku ovog masiva bio je vise nego impresivan. Ice mountain je bila sasvim druga prica, ne toliko komplikovan koliko smo culi o njemu, ako nista ne u nasem slucaju. Osim jednog dijela koji se moze okakakterisati kao Class 5, ostatak uspona protekao je manje vise u tzv. ''skamlingu'' preko sjevernog grebena.


Vrh ove planine zasigurno pruza jedan od najljepsih pogleda u Koloradu, Sawatch Range je jedan od najgusce naseljenih masiva pa sa vrha od bilo kojeg cetiritisucnjaka pogledi su vise nego fantasticni. Kazu da treba penjati planine da bi vidjeli svijet, a ne da bi svijet vidio nas, i zaista postoji neka cudna magija u osjecaju biti na vrhu od jedne od ovih planina. Ova fotoreportaza ce sigurno puno vise reci od bilo kojih rijeci.
































































































































































































0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.