utorak, 13. rujna 2016.

El Diente Peak

El Diente Peak
Elevation: 14159 ft/ 4316 m
San Juan Mountains, Colorado
September 06, 2015
Summitpost Stranica.

El Diente, u prevodu sa spanskog jezika, zub jedan je od najimpresivnijih fortinera u Koloradu. Iako zvanicno nije rangirani vrh ipak jedan je od najtezih vrhova iz te grupe, a u misljenju mnogih penjaca jedan od najatraktivnijih. Kazu da najbolje treba ostaviti za kraj, pa tako i u mom slucaju i mom pohodu na sve Kolorado fortinere ova planina je ostala medju posljednjima. Godinu prije toga vratili smo se ispod samog vrha kada su  nas nevrijeme i grmljavina primorali da se vratimo. Tako blizu a tako daleko od vrha, bila je to teska ali ipak ispravna odluka, planina ce uvijek biti tu a sa time i neka nova prilika.


El Dienete


Vrijeme i ovoga puta nije bilo naklonjeno, sa prvim snijegom i ledom koji se poceo formirati na strmim liticama bio je samo jos jedan bolji i interesantniji izazov. Ja i moj partner Bryan vratili smo ponovo u ove vrleti, godinu poslije u jos jedan pokusaj ili okrsaj sa El Dienete ali takodje sa jos jednim fortinerom koji se nalazi u blizini. Imali smo za plan da uradimo travesrsu izmedju ove dvije planine, El Dienete i Mount Wilson ali ipak vrijeme nije bilo naklonjeno za takvo nesto. 


Ipak nismo bili sami, pored nas bila je jos jedna grupa penjaca koja je istim tepmom hrlila prema vrhu, pa je izgledalo tako kao da smo udruzili snage. San Juan planine su zasigurno najljepsi masiv Roki  planina u Koloradu, pored 14 planina koje se izdizu iznad 14 hiljada fita, tu se jos nalazi nekoliko stotina vrhova cija visina prelazi iznad 4 hiljade metara. Ovaj masiv ce zasigurno biti moja velika zona istrazivanja sa vremenom koje dolazi.


El Dienete nije bezazlena planina, u svojoj tamnoj strani price pored neizmjerne ljepote krije i nekoliko ljudskih zrtava, najcese prouzrokovanih obrusavanjem stijena sa okolinih litica. Skladno u savrsenom neredu kao kula od karata litice su naslagale ogromne kamene gromade koje ponekad se cinikao da su spremne svakog momenta da se obruse niz strme padine.


Nas dvojica smo vec dobro uigrani tim koji vec dvije, tri godine krstari po vrletima Kolorada, pa nismo imali problema sa ovom planinom, Nevrijeme koje je kao u kazanu brujalo oko nasnije mi dalo priliku za neko posebno fotografisanje, pa se sve zasnivalo na slikanjem sa telefonom. Cilj je bio jasan, tako da je svaki minut bio dragocjen prije nego sto munje i gromovi se sruce po ovim vrhovima.


Ne postoji trka sa vremenom, jer u svakoj takvoj prilici mi smo apsolutni gubitnici, ali u nasem prividnom razmisljanju ponekad nam se cini da mozemo preduhitriti nevrijeme i stici na vrijeme, prije nego dodje nevrijeme. Po zvanicnim podacima najveci uzrok nesreca u Roki planinama nisu padovi i obrusavanje stijena, vec naprotiv udari groma. Svi mi koji se bavimo ovim sportom u Koloradu dobro smo upoznati sa tom cinjenicom i drzmo se nepisanog pravila da je bolje doci i pokusati ponovo nego zaliti za propustenom odlukom.


Drugi pokusaj bio je uspjesan, uspjeli smo se domoci vrha i tako je moj cilj da izadjem na najvise vrhove Kolorado bio je nadovhavat ruke. Ova planina sa razlogom uziva u svojoj reputaciji kao jedna od najinteresantnijih i najatraktivnijih u Koloradu.
















0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.