ponedjeljak, 13. travnja 2015.

Dragons Tail Couloir

Dragons Tail Couloir.
Rocky Mountain National Park
Visina: 3756 metara.
Datum: 28 Mart 2015 god.
SummitPost stranica.
Album sa slikama.


Emerald Lake sa Dragon's Tail kuloarem.


Dragon's Tail ili u slobodnom prevodu Zmajev rep jedan je najprepoznatljivih i najpopularnijih kuloara u Rocky Mountain nacionalnom parku ali i u Koloradu. Obicno ovaj pravac je najbolji za uspon tokom proljeca od polovine aprila pa sve dok se snijeg zadrzava u njemu. Medjutim ove godine, usljed zime koja nije proizvela mnogo snijega tokom mjeseca marta uslovi za uspon bili su mnogo ranije realni nego obicno. Iako nismo znali pravo stanje na terenu ipak smo odlucili ako nista pokusati i uvjeriti se u situaciju, pa ako uslovi nisu pravi eventualno pokusati za sedmicu ili dvije.



Bryan prelazi preko Dream Lake, Longs Peak u pozadini.


Voznja od Denvera do ovog parka traje negdje oko dva sata, pa smo usljed neobicno visokih temperatura za ovo doba godine odlucili da imamo jedan neubicajeno rani start. Krenuti rano znaci napustiti Denver jos ranije, pa kada je citav raspored dobio lice i obrise odlucili smo da napustimo Denver oko cetiri casa ujutro sto bi bilo sasvim dovoljno da se nadjemo na pocetku staze oko sest casova. Tako su se i stvari odvijale na terenu, pa smo po zamisljenom i dogovorenom bili na stazi koja vodi prema od jednom od tri jezera u naznaceno vrijeme.

Jutarnja slika Longs Peak-a.


Iako se radilo o kraju mjeseca marta ipak se moglo osjetiti da je zima na izmaku, i da u poredjenju sa proslom zimom ova zime nije ispunila ocekivanja. Ono sto je nas zabrinjavalo jeste da ovakve temperature zasigurno mogu promijeniti uslove u kuloaru a samim time predstavljati opasnost od lavine ili tzv. snjeznog klizista po cemu je ovaj kuloar poznat.

Pogled prema Tyndall gleceru.

''Zmajev Rep'', kuloar u sredini slike.

Nije nam bilo potrebno mnogo vremena da se nadjemo u samom podnozju planine, ono sto je bilo pozitivno jeste cinjenica da je pravac bio dobro popunjen i dobro zaliven snjeznim pokrivacem. Uslovi za uspon jos uvijek su bili nepoznanica. ali smo zato bili tu da to i otkrijemo. Ovaj dio nacionalnog parka jedan je od najljepsih dijelova pa tako tokom cijele godine moguce je sresti planinarske entuzijaste raznih profila.

Panorama iznad Dream Lake.

Bryan prelazi preko zaledjenog Emerald Jezera.

Konacno je Emerald Lake ostao iza nas.

Na samom pocetku uspona bilo je sasvim jasno da su visoke temperature predhodnih dana ipak ucinile svoje i da ce uspon biti zasigrno rizican od potencijalnih lavina. Nakon desetak minuta razmatranja ipak smo odlucili da krenemo sa usponom, ali ipak sa jednom dozom opreza i moguceg prekida. Ono sto nas je drzalo motivisanim jeste da nismo zeljeli da se ponovo vracamo, jednostavno imali smo zelju da izadjemo na vrh i u ovim uslovima. 

Uslovi za uspon nisu bili dobri niti sigurni.

Na ovom mjestu smo zamijenili uloge.

U gornjem dijelu kuloara stavari su bile bolje ili malo bolje, sto nam je dalo dodatnu motivaciju da ne odustanemo. Iako se radi o jednom strmom kuloaru nije bilo potrebe za navezivanjem ili osiguravanjem, mada na skoro samom izlazu u uslovima da se radi o zaledjenom snijegu ili ledu, bilo bi mozda potrebno za takvom mjerom. 

Bryan je preuzeo kormilo u pronalsku sigunog pravca.

Na ovom dijelu kuloar se racva na dva razlicita pravca.


 Sezona kuloara i takozvanim snjeznih uspona ove godine pocela je ranije nego predhodnih sezona. Svi su nagovjestaji da ce biti kratkog daha i da ce se raditi o jos jednoj iznimno toploj godini. Nasa mala avantura u ovom nacionalnom parku  bila je vise nego zadovoljavajuca. Idemo dalje!

Raskrsnica, mi idemo lijevo.

Najizlozeniji dio pravca.

Izlaz iz kuloara.

Slika sa vrha.

Album sa slikama:



0 komentari:

    Text Widget

    Trip reports, videos, and photos from hiking, climbing,and mountaineering adventures in Colorado Rockies and beyond.